hasta köpek

Köpeklerde Ağrı Belirtileri ve Neden Olan Hastalıklar

Köpeklerde ağrı belirtileri, eğer patili dostunuzu tanırsanız kolaylıkla anlayabileceğiniz durumlardır. Köpeğinizin ağrısının olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak pratik bazı bilgileri bu yazımızda bulacaksınız.

Evcil hayvan sahiplerinin dostları ile uzun zaman geçirebilmeleri, haklarında bilgi sahibi olmayı gerektirir. Bu yazımızda, köpeğinizin ağrısını anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını anlatacağız.

Köpeklerde Ağrı Nedenleri

Köpeklerde ağrıya neden olan birçok farklı durum olabilir. Geçirdikleri bir kaza sonucu iç yaralanma (akut) nedeniyle ağrı yaşayabilir, bir rahatsızlığı olduğu için ağrı çekebilir veya altta yatan başkaca nedenlerden dolayı köpekler ağrı yaşayabilir.

Köpeğinizin yaşadığı ağrı hafif ya da ağır seyredebilir. Önemli olan “ağrı çektiğini” bilmek ve buna göre müdahale etmektir.

Köpeklerde ağrıya neden olan durumlar genel olarak aşağıda listelediğimiz gibidir. Ancak başkaca nedenlerin de patili dostunuzun ağrı çekmesine neden olabilir.

  • Kanser
  • Artrit
  • Eklem hastalıkları
  • Kulak, deri ve idrar yolu enfeksiyonları
  • İltihaplı bağırsak hastalıkları
  • İntervertebral disk hastalığı
  • Nörolojik hastalıklar
  • Pankreatit
  • Periodontal hastalıklar
  • Sistit
  • Peritonit

1) Kanser

Köpeklerde ağrı nedenlerinden biri olan kanser, bazı zamanlarda ağrılı şekilde geçmeyebilir ya da hafif ağrılı geçebilir.

Kanser, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ilk evrede kendini belli etmeyebilir. Son evrede daha şiddetli ağrılarla kendini gösterebilen kanser, türüne göre de köpeğinizin daha şiddetli ya da az şiddetli ağrı çekmesine neden olur.

Büyük ırk köpeklerde görülen osteosarkom (kemik kanseri) yaygın bir hastalıktır. Eğer köpeğinizin vücudunda şişme, yürümesinde bozulma gibi durumlar söz konusu ise mutlaka kemik kanseri riskine karşı veterinere göstermeniz gerekir.

Köpeklerde osteosarkom, ileri evrelerde kendini gösterir ve maalesef veteriner hekimler, köpeğin ömrünü biraz daha uzatmak ya da ağrılarını hafifletmek için ameliyat ya da kemoterapi uygulamayı önerirler.

2) Artrit

Köpeklerde ağrıya en çok neden olan hastalıklardan biri de Artrit olarak adlandırılan eklemlerde iltihap ve sertliğin oluşmasıdır.

Atrik eklemlerdeki bağların zamanla dejenere olması ile ortaya çıkar. İlk dönemlerde çok fazla belirti vermese de ilerlemesi halinde köpeğinizin yürümesinde güçlüğün ortaya çıktığını görürsünüz.

Yüzeysel bakış ile köpeğinizin artrit olduğunu anlamayabilirsiniz. Eğer köpeğinizin eski neşesi yoksa köpeğiniz eskisi gibi hareketli ve enerjik değilse bu durumda artritten şüphelenebilirsiniz.

Köpeklerde artrit çözümü için genellikle veteriner hekimler, steroidler ve NSAID’ler gibi iltihap önleyici ilaçlar önerirler. Ancak bu ilaçların zorlayıcı bazı yönlerinin olduğunu söylemek gerekir.

3) Eklem hastalıkları

Eklem hastalıkları, köpeklerde ağrıya neden olan temel problemlerden biridir. Nedenleri farklı olmakla birlikte genellikle yaşın ilerlemesine bağlı ortaya çıkar.

Eklem hastalıkları, köpeğinizin beslenmesine ya da geçirdiği bir hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Köpeğiniz eskisi gibi hareket kabiliyetini kullanamıyorsa, oyun oynama isteği eskisi gibi değilse, eklem ağrısı yaşıyor olabilir. Bu durumda veteriner hekime göstererek bir yol izleyebilirsiniz.

 4) İntervertebral Disk Hastalığı

İntervertebral (disk hastalığı), köpeklerde ağrıya neden olan durumlardan bir diğeridir. Diskin kayması, omuriliğin omurları arasındaki diskler omurilik boşluğuna şiştiğinde ya da patladığında meydana gelen bu hastalık, zaman içerisinde köpeğinizde hareket kabiliyetinin yitirilmesine neden olur.

Özellikle çok hareketli olan Dachshund ve Shih Tzus cinsi köpeklerde daha fazla görülebilen bu hastalık, köpeğin aşırı hareketli olmasından, oynayıp zıplamasından kaynaklanır.

Kaymış bir disk, patili dostunuzdan boyun fıtığı ya da bel fıtığı gibi durumlara neden olabilir. Bu da ağrılı zamanlar geçirmesini etkiler.

Köpeklerde En Sık Görülen 15 Hastalık

5) Sistit

“İdrar yolu enfeksiyonu” da denilen sistit, bakteriyel bir enfeksiyonun idrar yollarına bulaşması ile görülen bir hastalıktır.

Köpeklerde ağrılara neden olan hastalıklar arasında yer alan sistit, bakterilerin e üretra yoluyla mesaneye girmesi ile meydana gelir.

Erkek köpeklerde bakteriler prostat bezi yoluyla girer. Dişi köpeklerde ise vajina yolundan bulaşır.

Köpeğiniz, idrarını yaparken ağrı çekiyorsa ve bu artık belirgin bir şekilde kendini gösteriyorsa muhtemelen sistit hastalığına yakalanmıştır.  Son derece ağrılı durumlara neden olan idrar yolu enfeksiyonu, kısa sürede kontrol altına alınması gereken bir hastalıktır.

6) Peritonit

Karın travması, cerrahi yaralar, mesane yırtılması ve karaciğer apseleri gibi köpeğin karın boşluğunun yara almasına neden olan durumlara peritonit denir. Bu da köpeklerde ciddi ağrılara neden olmaktadır.

Ateş, artan kalp hızı, kusma, karın ağrısı, halsizlik gibi belirtileri olan peritonit de diğer hastalıklar gibi erken dönemde belirti vermeden ilerler. Önlem alınmadığında köpeğinizde belirgin şekilde değişiklikler görmeye başlayabilirsiniz.

Peritonit, veteriner hekim kontrolünde muayene sonrasında belli olur. Köpeğin karnında serbest sıvının olup olmadığını anlamak için ultrason çekilir.

Bakteriyel ve kimyasal peritonit, cerrahi müdahale gerektirebilen durumlardır. Bu tip durumlarda uzman bir veterinerin, steril bir ortamda cerrahi müdahalede bulunması daha doğru olacaktır.

7) Kulak ve Deri Enfeksiyonları

Köpeklerde ağrıya neden olan durumlardan bir diğeri de kulak ve deri enfeksiyonlarıdır. Bu durum, bakteri, maya, kulak akarları, alerjiler veya köpeğin kulağına kaçan yabancı cisimlerden de meydana gelebilir.

Ciddi ağrılara neden olan deri enfeksiyonu, erken dönemde belirti veren bir hastalıktır. Aşağıdaki belirtiler köpeğinizde varsa, muhtemelen kulak ve deri enfeksiyonu nedeni ile ağrı yaşıyordur.

  • Kulak veya çevresinde kızarıklık
  • Kulak ve çevresini çizmesi,
  • Başını sallaması ve normalden daha fazla başını hareket ettirmesi
  • Dengede kalmada zorlanması
  • Duymakta güçlük çekmesi

Bariz şekilde belirti veren kulak ve deri enfeksiyonları durumunda zaman kaybetmeden köpeğinizi veteriner hekime göstermeniz gerekir. Erken dönemde tedbir alınmaması halinde daha ciddi boyutlara varan rahatsızlıklar görülebilir.

Köpeğimin Ağrısı Olduğunu Nasıl Anlarım?

hasta köpeklerKöpeğinizin ağrı çekmesi durumunda belirtileri ile bunu size belli ettirmesini beklemeniz doğru değil. Sahibi olarak hareketlerinde ve davranışlarında belirginleşen değişimleri gözlemlemeniz gerekir.

Yukarıda anlattığımız hastalıklar ve belirtiler, köpeklerde ağrıya neden olur. Köpeğinizi gözlemleyerek not edin ve bunu veteriner hekim ile görüştüğünüzde bildirin. Buna göre erkenden önlem almak daha kolay olacaktır.

Aşağıdaki durumları köpeğinizde gözlemliyorsanız köpeğinizin ağrı çektiğini daha rahat anlayabilirsiniz.

1) Yeme İçme ve Uyumasında Değişiklik

Köpekler, ağrı çektiklerinde daha fazla uyuyarak ağrılarını dindirmeye çalışırlar. Ancak bu onlar için iyileştirici olmaz.

İştah kaybı, uyku bozukluğu gibi durumlar köpeğinizde belirmeye başlamış ise köpeğiniz ağrı çekiyordur.

2) Havlama Eğilimi

Eğitilmiş olmasına rağmen bir süre sonra köpeğiniz yeniden havlamaya başlıyor ve normalden daha fazla sesi çıkıyorsa bu da köpeğinizin ağrı çektiğini gösterir.

3) Saldırgan Davranışlar

Evcil köpeğinizin sosyalliğinde birden bire bir bozulma meydana gelmiş ise ve insanlarla olan iletişimi sıkıntılı bir sürece girmeye başlamış ise bu da köpeğinizin acı çektiğini gösteren bir belirtidir.

Agresif davranışlar, yabancılara karşı her zamankinden daha fazla tepki ve size karşı da iletişimden kaçması gibi durumlar, köpeğinizin ağrı çekmesinden kaynaklı olabilir.

4) Aşırı Bakım

Köpekler de kediler gibi kendilerini yalarlar. Ancak köpekler kediler gibi sürekli bunu yapmazlar. Eğer köpeğiniz her zamankinden daha fazla patilerini yalıyorsa, muhtemelen yaşadığı ağrıları dindirmek için bunu yapıyor olabilir.

5) Nefes Alıp Vermede Değişim

Köpekler, kedilere göre daha hızlı nefes alıp verirler. Ancak bunu da bir normu vardır. Eğer köpeğiniz her zamankinden daha hızlı nefes alıp veriyorsa, ağrılarını dindirmek için de bunu yapıyor olabilir.

6) Duygusal Değişim

Köpeğinizde duygusal değişimler gözlemliyorsanız bu da köpeğinizin ağrı çektiğini gösterebilir. Sevimli patili dostunuz yaşadığı ağrıları sözlü olarak söyleyemediği için bunu duygularıyla ifade etmeye çalışabilir.

Köpeklerde Ağrının Fiziksel Belirtileri

Köpeklerde ağrı, yukarıda belirttiğimiz belirtiler çerçevesinde olabileceği gibi fiziksel belirtiler şeklinde de kendini gösterebilir.

Köpeğinizde aşağıdaki fiziksel değişimler varsa, sevimli petinizin ağrı çekme ihtimali yüksektir.

  • Kambur duruş
  • Nefes almada zorlanma
  • Vücudun herhangi bir yerinde şişkinlik, morarma
  • Geriye doğru kemerleşmiş duruş
  • Titreme

Yukarıdaki fiziksel değişimleri köpeğinizde gözlemiyorsanız, muhtemelen petiniz ağrı çekiyordur. Eğer köpeğinizin ağrılarını kendi başınıza hafifletemiyorsanız mutlaka zaman kaybetmeden veteriner hekime göstermenizi öneririz.

İlginizi Çekebilir:

Köpeklerde En Çok Görülen 9 Davranış Bozukluğu

Eğitilmesi En Kolay Köpek Cinsleri

Yavru Köpekleri Kuru Mamaya Alıştırma

Eğitici Köpek Oyunları

Köpeklerin Gelişim Süreci

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

“Sokak köpekleri ne yer?”

Köpeklerin Sağlıkları İçin Gerekli Egzersizler

Puanla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]