Yavru Köpek

Sütten Yeni Kesilen Yavru Köpekleri Kuru Mamaya Alıştırma

Köpekler, 2 haftalıktan 1 yaşına kadar “yavru köpek” sınıfında yer alırlar. Geçiş dönemi olarak belirtilen 2-3 haftalık dönemden itibaren çiğnemeyi öğrenirler. Bu dönemlerde anne sütü ile birlikte yaş mama ile beslenmeye başlanabilirler.

Yavruluk dönemini tamamlayan yani sütten kesilen yavru köpeklerin artık kuru mama yemeye başlamaları gerekir. Pet sahipleri için en zor dönem de budur. Çünkü yavru köpeği kuru mamaya alıştırmak biraz zorlayıcı olabilir.

Yeni yavru köpek sahiplenmiş ebeveynler için önerdiğimiz köpekler için gerekli malzemeler listesine göz atın.

Yavru Köpek Kuru Mamaya Nasıl Alıştırılır?

Köpeğinize “sen artık büyüdün, ye şu kuru mamayı” diyemezsiniz. Çünkü onların da insanlarda olduğu gibi alışkanlıklarının zamanla değişeceğini kabul etmelisiniz ve bu konuda ısrarcı olmak yerine sabırlı olmayı tercih etmelisiniz.

Köpeğiniz yaş mamayı çok seviyor olabilir, kuru mama onun damak tadına uygun olmayabilir ya da istemeyebilir. Bu durumda yapmanız gerekenleri aşağıda adım adım anlattık.

1- Alıştırarak Kuru Mama Verin

Köpeğinize ileri itaat eğitimi ve komut eğitimi vermiş olsanız bile beslenme alışkanlığını komut ile değiştiremezsiniz.

Köpeğinizi kuru mamaya alıştırmak için yavaş yavaş hareket etmeniz gerekir. Mesela kuru mamayı ödül olarak vermeye başlamanız ideal bir fikir olacaktır.

Köpeğiniz 6-7 haftalık oldu ise hafiften kuru mama vermeye başlayabilirsiniz. Bunun için yaş mamanın içerisine azar azar kuru mama ilave ederek alışkanlık sürecinin tamamlanmasını bekleyebilirsiniz.

Köpeğinize kuru mamayı bir ödül maması olarak tanıtmaya çalışın ve eğitimlerde her başarılı hareketinden sonra 1 adet kuru mama verin.

Bu şekilde hareket etmeniz, köpeğinizin kuru mamayı daha fazla arzulamasını sağlayacak ve böylelikle alışma süreci daha erken olacaktır.

2- Kuru Mamaya Aroma Katın

Yavru köpeği kuru mamaya alıştırmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise kuru mamaya biraz daha fazla aroma katmak olabilir.

Bazı cins köpekler, çok lezzetli olmasına rağmen kuru mamayı reddedebilirler. Bu durumda yapmanız gereken en güzel şey, aroma ve tatlandırıcılar kullanarak köpeğinize kuru mamayı sevdirmek olmalıdır.

Ancak bunu yaparken de yine ısrarcı olmak yerine sabırlı olmayı tercih edin. Zamanla köpeğiniz kuru mamaya kendiliğinden alışacaktır.

Mamaya Ne Karıştırılır?

Eğer yavru köpeğiniz kuru mamayı reddediyorsa, mamasına biraz et suyu ya da konserve mama karıştırarak tadını değiştirebilirsiniz.

Köpekler de insanlar gibi farklı lezzetleri keşfetmeyi severler. Eğer bu şekilde alıştırarak kuru mamaya geçiş yaparsanız köpeğiniz daha rahat bir geçiş evresi yaşayacaktır.

Apartman dairelerinde oturanlar için tavsiye edilen büyümeyen köpek cinslerine göz atın.

3- Mamayı Islatın

Kuru mamaya geçiş dönemleri, pet sahipleri için oldukça zorlayıcı zamanlara neden olabilir. Fakat bazı yöntemler kullanarak bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz. Mesela kuru mamayı ıslatarak.

Köpeğiniz kuru mama yabancı olduğu için reddedebilir, alıştırmak için gün içinde öğününün arasında birkaç parça ılık suyla ıslatılmış kuru mama verebilirsiniz.

4- Yaş Mama İle Birlikte Verin

Yaş mama, yavru köpeklerin sevdikleri mama türlerindendir. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenmesi için artık kuru mamaya geçiş yapması gerekir.

Eğer bu durum karşısında zorlanıyorsanız, tek seferde kuru mamaya geçmek yerine yaş mama ile birlikte öğünlerinin arasına biraz kuru mama ekleyin.

Köpeğiniz ilk dönemlerde kuru mamayı reddetse bile zamanla tadını merak edecek ve yemeye başlayacaktır. Bu da yavru köpeği kuru mamaya alıştırma için güzel bir taktik olarak değerlendirilebilir.

Yavru köpeğinizin günlük beslenme ihtiyaçlarını eksik olarak karşılayabilecek en iyi yavru köpek mamalarına göz atın.

5- Ödüllendirin

Köpek eğitimi sadece , sosyalleştirme eğitimi, ya da Tuvalet Eğitimi gibi klasik eğitimlerle tamamlanmaz. Yeme alışkanlığını değiştirmek de bir eğitim konusudur.

Eğer yavru köpeğiniz artık kuru mama yiyebilecek döneme gelmişse eğitim verirken ödül mamaları yerine kuru mama kullanın.

Yaptığı her başarılı hareket, yerine getirdiği her komut için bir adet kuru mama verin. Köpeğiniz bunun çok güzel bir olduğunun algısına kapılacak ve kuru mama yemek için daha da çaba gösterecektir.

Hem eğitiminde daha başarılı olmasını sağlamış olursunuz hem de kuru mamaya alışmasını sağlamış olursunuz.

6- Taviz Vermeyin

Belli bir döneme kadar yaş mama ile karıştırsanız ya da ödül olarak verseniz de belli bir dönemden sonra vicdanınızı biraz arka planda bırakarak ısrarcı olmaya başlayın.

Köpeğinizin mama kabına kuru mama koyun, yemese de bir süre sonra kabı kaldırın ve diğer öğünün gelmesini bekleyin.

Kedi kısırlaştırma döneminde yaşanan psikolojik rahatsızlıkların aynısını bu dönemde de yaşayabilirsiniz. Fakat kesinlikle taviz vermeyin.

Köpeğiniz bir süre sonra iyice acıktığında mecburen kuru mama yemeye başlayacaktır. Ama vicdan yaparak hemen yaş mama verirseniz köpeğinizin kuru mamaya alışması çok zor olacaktır.

Yavru Köpeklere Kuru Mama Ne Kadar Verilir?

Köpekler sütten kesildikten sonra tüm ırklarda günde 4 öğün şeklinde beslenmelidir. Kuru mamaya alıştırma sürecinde olduğunuz için bu dönemde de öğünleri eksiltemeden, yaş mama ile birlikte kuru mama verebilirsiniz.

Küçük ırk köpeklerde dört aya kadar yine 4 öğün şeklinde kuru mama verilebilir. Bu dönemde biraz daha alışkanlık edindikleri için kuru mamayı biraz daha arttırabilirsiniz.

Büyük ırk köpeklerde 6 aylık olduklarında günde üç öğün ile devam etmeniz idealdir. Artık köpeğiniz kuru mamaya iyice alışacağından yaş mama ile çok fazla karıştırmadan vermenizde yarar vardır.

Yavru köpeklerin annelerinden ayrılma zamanını öğrenmek için göz atın.

Kuru Mama ile Birlikte Ev Yemekleri Verilir mi?

köpeklerin ev yemeği yemesi

Bu sorunun cevabı aslında köpekten köpeğe değişse de genel olarak “hayır” cevabı daha uygundur.

Köpekler, ev yemeklerini daha çok severler ve eğer ev yemeği ile birlikte kuru mama vermeye çalışırsanız köpeğiniz kuru mamayı reddederek sadece ev yemeği yemeye devam edecektir.

Fakat kontrollü bir şekilde ev yemeğinin yanında biraz kuru mama vermeniz ve bunu gün geçtikçe arttırmanız, patili dostunuzun kuru mamaya alışmasını daha da hızlandırabilir.

Yavru Köpek Kuru Mama Yemiyorsa Ne Yapılmalıdır?

Bazı yavru köpeklerde kuru mamaya geçiş süreci çok daha zor olabilir. Bu da sahibinin psikolojik olarak rahatsızlık yaşamasına neden olabilir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yavru köpeklerin kuru mamaya geçiş süreci biraz zorlayıcı olabilir. Eğer bu konuda kendinize güvenemiyorsanız mutlaka destek almalısınız.

Veteriner hekime götürerek köpeğinizdeki şikayeti dile getirin. Eğer köpeğinizin mama yememesinin altında başka nedenler yoksa veteriner hekim mutlaka bu konuda sizi yönlendirecektir.

Hekimin size belirttiği şekilde hareket ederek zaman içerisinde yavru köpeği kuru mamaya alıştırma sürecini başarılı bir şekilde tamamlayacaksınız.

Yavru köpeklerin kuru ya da yaş mama yememelerinin bir başka nedeni de ortamlarının değiştirilmesidir.

Eğer yeni edindiğiniz bir patili dostunuz varsa, ortama alışma sürecinde ona yardımcı olmalısınız. Onu sevdiğinizi ona göstermeli, onun için özel bir yer ayarlayarak buraya alışmasını sağlamalısınız. Bu şekilde davranırsanız yavru köpeği kuru mamaya alıştırma daha kolay olacaktır.

Köpeğinizin yeni yerine alışması kadar size alışması da zaman alabilir. Yeni bir ortam, yeni bir aile… insanlar kadar köpekler için de zor bir dönemdir.

Köpeğinizi yeni edindiğinizden itibaren kuru mamaya alıştırmanız gerekiyorsa öncelikle ona sevdiğinizi belli etmelisiniz. Bu şekilde davranırsanız köpeğiniz hem size hem de kuru mama yemeye daha kısa sürede alışacaktır.

Köpeğinize Uygun En İyi Yavru Köpek Maması

Köpekler Neden Mama Seçer?

Köpeklerin de canlı varlıklar olduklarını ve onların da damak tadına hitap eden ya da etmeyen mamaların olduğunu bilmelisiniz.

Bazı köpek ırkları, yapıları gereğince yaş mama ile beslenmeyi daha çok severler. Bunun özel nedeni ırklarından kaynaklı olabilir.

Köpeklerin mama seçmesinin bir diğer nedeni de mamanın değiştirilmesidir. Öncesinde daha farklı aromalara sahip kuru mama ya da yaş mama vermişseniz ve sonradan bunu değiştirmiş iseniz köpeğinizin mama yememesi çok normaldir.

Yanlış hareketler de bazen köpeklerin mamayı reddetmesine neden olabilir. Farkında olarak ya da olmayarak eğer köpeğinizin korkmasına neden olmuş iseniz köpeğiniz mama yemeyi reddedebilir.

Öncelikle köpeğinize sıcak yaklaşımda bulunarak onun güvenini yeniden kazanmaya başlayın ve kuru mamanın onun için daha iyi bir tercih olacağını, yukarıda verdiğimiz önerilere uyarak anlatmaya çalışın.

Yeni sahiplendiğiniz bir yavru köpeğin hangi yavru köpek aşılarına ihtiyaç duyduğunu öğrenmek için göz atın.

Köpeğim kuru mama yemiyor, ne yapmalıyım?

Köpeğiniz kuru mamaya hemen alışamaz. Bunu için biraz sabırlı olmanız, kuru mama ile birlikte ev yemekleri, yaş mama veya konserve mama vermelisiniz.

Köpeğim bir süre sonra mamasını yememeye başladı, neden olabilir?

Eğer köpeğinizin mamasını değiştirdi iseniz ya da mama kabını değiştirdi iseniz köpeğinizin buna alışması biraz zaman alabilir.

Köpeğime kuru mama yerine ne verebilirim?

Köpeğiniz kuru mamayı reddediyorsa bir süre kuru mama ile birlikte pirinç, havuç, muz, et ürünleri, balık, marul ve ıspanak gibi besinler verebilirsiniz.

Puanla!
[Toplam: 4 Ortalama: 5]
Comments are closed.