Dökülmeyen ve Hipoalerjenik Tüylere Sahip 9 Tüysüz Kedi Cinsi

Dökülmeyen ve Hipoalerjenik Tüylere Sahip 9 Tüysüz Kedi Cinsi

Dünyada onlarca hatta yüzlerce kedi cinsi mevcuttur. Cinsine göre kediler birbirinden farklı görünüme, tüy yapısına ve hatta farklı kişisel özelliklere sahiptir. Kimileri kıvrılıp uyumayı severken kimileri de sürekli koşturur ve merakı ile her yeri birbirine katar.

İşte bunlar, farklı karakterler farklı ırkların özelliğidir. Tüysüz olma da bunlardan bir tanesidir. Dış görünüşleri de tüylü kedilere oranla daha farklı olan tüysüz kedi cinsleri, tüy dökülmesinden hoşlanmayan ebeveynlerin vazgeçilmezlerindendir.

Tüysüz kediler dışarıdan bakıldığında sert bir görünüme sahipmiş gibi gelebilir. Ancak onların içinde çok sevecen ve dost canlısı bir ruh var. Tüm kediler gibi onlar da günlük bakımlarının ve beslenmelerinin yanı sıra sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyarlar.

İnsanların dikkatini çekmeyi çok severler siyah, kırmızı, beyaz, gri, mavi tonlarında, kahverengi ve krem rengi gibi pek çok renkte tüysüz kedi türü vardır.

Irklara göre kedilerin beslenmeleri ve bakımlarında farklılıklar görülebilir. Irklara göre mamalar tercih edilebilir. Temizlenme rutinleri ve banyoları da tüysüz olmaları sebebi ile değişiklik gösterir.

Yoğun ya da orta tüylü kediler günlük olarak taranmalı ve haftada bir banyo yapmaları gerekirken tüysüz kedi ırklarında durum çok da farklı değildir. Haftalık banyo ve kişisel bakımlarının yapılması gerekir.

Sizler için tüysüz kedi ırklarını araştırdık. İşte tüy dökmeyen bir kedi dostunuz olmasını istiyorsanız tercih edebileceğiniz kedi dostlarımız burada!

1-  Bengal Kedisi: En Az Tüy Döken Kedi Cinsi

Bengal kedisiBengal kedi cinsi 1980'li yıllarda yapılan genetik çalışmalar sonucunda ortaya çıkan muhteşem bir kedi ırkıdır.

Bengal kedisi tüylerinin görünümü ile tıpkı vahşi yaşamdaki kedigillere benzemektedir.

Büyük kedilere gönderme yapan duruşu ile bu kedi cinsleri, asil ve özgüvenli duruşu ile de dikkat çekiyor. Bu kedi cinsi diğer türlere göre daha atik, enerjik ve meraklıdır. Bu nedenle rahat keşifler yapabilecekleri, daha rahat hareket edip, atletik davranışlar sergileyebilecekleri geniş alanlarda yaşamayı seviyorlar.

Vahşi görünümlerinin arkasında son derece uysal ve sevecen bir huy barındıran bu Bengal kedileri, sevmeyi ve sevilmeyi çok iyi biliyor.

Kürkünde yer alan tüyleri yok denecek kadar az dökülen bir türdür. Bu yüzden tüysüz kedi arayışında olanlar için harika bir tercih olacaktır.

Tüylerinin az olması, tüy bakımını da kolaylaştırır. Birkaç fırçalama ve rutin haftalık banyo ile parlak kürklü bir kedinizin olması mümkündür.

2- British Shorthair: Az Bakım Az Tüy

British Shorthairİngiliz kökenli kabul edilen, sevimli mi sevimli bir ırk olan British Shorthair cinsinin aslında Eski Mısır'dan geldiği ve şimdiki Britanya'ya taşındığı düşünülüyor. Sık ve kısa tüyleri, muhteşem görünümdeki sevimlilikleri onların en ayırt edici özelliklerindendir.

Yuvarlak yüz hatları, onların çok masum ve sevgi dolu olduğunu ispatlar niteliktedir.

British Shorthair cinsi kediler mavi ve gri renk tonlarına sahiptir. Büyüdükçe hareket etmeyi çok sevmezler. Bu yüzden büyüdükçe kilo alma eğilimi içerisinde bulunabilirler.

Düzenli oyun oynamak ve egzersiz yapmak bu yüzden onlar için önemlidir.

ok akıllı olduklarından eğitim aşamasını onlarla kısa sürede tamamlayabilirsiniz. O zaman gelsin ödül mamaları!

En çok da çocuklar ile iyi anlaşabilen bu cins herkesi kendine hayran bırakıyor.

3- Siyam Kedisi: Yumuşak Az Dökülen Tüyler

Siyam KedisiSiyam kedisini diğer ırk kedilerden en ayırt eden özelliklerin başında badem şeklinde mavi gözleri ve siyah sivri yüzü geliyor.

Sevimlilik mi güzellik mi diye bakıldığında Siyam kedileri en güzel kediler arasında oy alan bir ırktır.

Bilinene göre bu kedi ırkları 1400'lü yıllardan beri Tayland tapınaklarında var olduğu bilinse de asıl tanınmaları ve çoğaltılmalarının 19. Yüzyılın sonlarında hediye olarak İngiltere'ye gelmeleri ile başladığı söyleniyor.

Üçgen yüz şekline sahip olan Siyam kedileri, ilk doğduklarında tamamen krem renkli oluyorlar. Daha sonra yüzleri, patileri, bazen ayakları ve kuyrukları siyah tüylerle kaplanıyor. Tüyleri arasındaki renk geçişleri gerçekten muhteşem!

Siyam kedileri diğer kedi ırklarına göre çok daha konuşkan ve cana yakın tavrı ile bilinir. Adeta sizinle sohbet eder gibi sesler çıkardığını duyduğunuzda şaşırmayın. Belki de dilinizi çözdü ve kelime öğrenmeye çalışıyor.

Huy olarak çok sakin ve dost canlısı olan bu kediler, çok kısa tüylere sahiptir. Ancak yalnızca mevsim geçişlerinde çok az tüy dökmesi beklenen bir cinstir.

4- Devon Rex: Nerdeyse Tüyleri Yok

Devon RexDevon Rex, kemikli yüzü üzerinde sahip olduğu kocaman kulakları ile en enerjik kedi türleri arasında yer alıyor. İlk bakıldığında yüzü size ürkütücü gelebilir.

Kısa tüyleri, onun kulaklarının daha da iri görünmesine yol açıyor olabilir. Ancak son derece cana yakın, atlamayı ve hareket etmeyi çok seven, hareketli oyunlar oynamaktan zevk alan bir kedi türüdür.

Devon Rex türü tam bir sıcak iklim kedileridir. Soğukla arası pek iyi değildir, çabuk üşüyebilirler.

İri bir göğsü ve güçlü bacakları olan kedi cinsinin tüyleri sarı tonlarındadır.

Gözlerinin rengi de tüylerinin rengi gibidir. Kısa ve sağlam tüyleri ise sağlam bir özelliğe sahiptir.

Arada fırça yardımıyla tarayarak kedinizle sosyalleşmeyi ihmal etmemelisiniz. Ancak yıkanmak onları biraz tedirgin edebilir.

Bu yüzden sık yıkamamaya özen göstermeniz doğru olacaktır.

5- Russian Blue: Asaleti Tüylerinden Değil

Russian BlueGöz alıcı parlaklığa sahip tüyleri ile dikkatleri üzerine çeken Russian Blue cinsi, tüylerinin rengi ile çok seviliyor. Diğer kedilere göre en belirgin özelliği tüyleridir. Tüylerinin rengi dumanlı mavi tonlarındadır.

Ancak renginin düz olduğu söylenemez. Yumuşacık tüyleri hem gri tonlarında hem de içerisinde mavilik barındıran geçişlere sahiptir.

Mavi Rus kedisinin tüyleri çift katmanlı bir kürke sahiptir. Bu yüzden soğuk hava şartlarına karşı dayanıklı bir yapısı vardır.

Aynı zamanda tüylerinin çıkış aralığı da birbirine yakındır. Bu da onların kendini soğuktan korumasını destekler. Oyun oynamayı çok severler.

Ancak biraz inatçı olmalarını söylemeden geçmemeliyiz.

Bir de kendisine çizilen sınırları ve kuralları sevmez. Bu yüzden ona bir alan belirlemek yerine geniş bir odayı ona tahsis edebilme durumunu gözden tekrar geçirebilirsiniz.

6- Scottish Fold: Hipoalerjenik Tüy Yapısı

Scottish FoldScottish Fold denildiğinde akla hemen kıvrık kulakları olan sevimli bir kedi gelmeli. Yumuşacık tüyleri ve sevecen yapısı ile her daim ilgi odağı olmayı başaran bu cins kediler, sahiplerine de çok fazla bağlıdır.

Sakin huylu, hareket etmeyi sevmeyen kedinizle bir koltuk köşesinde mayışmak yerine onunla oyun oynayıp, gün içerisinde egzersiz yapmasını desteklemelisiniz.

Aksi taktirde sağlıklı kedinizin yerini obez bir kedi alabilir!

Scottish Fold cinsindeki kedilerin rengi, gri, siyah, krem ve beyaz renk tonlarındadır.

Kulaklarının kıvrık olması ise tamamen genetik olarak uğradıkları bir mutasyondur.

Onlar için özel mama almaya özen göstermelisiniz.

Nasıl oluyor da bu kadar tüyleri olan kedinin tüyleri dökülmez diye sorabilirsiniz.

Ancak yapısal olarak yalnızca mevsim geçişlerinde, o da çok az olacak şekilde tüy dökerler.

7- Cornish Rex: Ömür Boyu Tüysüzlük Garantisi

Cornish rexİngiliz kedi cinsleri arasında yer alan Cornish Rex, kıvırcık tüylere sahip bir kedidir. Şaşırdığınızı görür gibiyiz!

Evet, mükemmel bir keşifle karşılaşılan bu kedi türü doğduğunda tüyleri düzken, büyüdükçe kıvırcıklaşır.

Doğal mutasyon sonucunda ortaya çıkmış bir türdür.

Cornish Rex cinsi kedilerin tüyleri farklı ve desenli pek çok renk ile kendini şekillendirir.

Ancak tüyleri uzun değil, kısadır. Bu yüzden dökülmezler.

Tüysüz bir ırk olması sebebiyle kedinin gövdesi ve bacakları olması gerekenden büyük ve uzun gibi görünebilir.

Tüyleri genellikle sarı ve krem rengi tonlarındadır.

Gözleri de tüyleri ile orantılı bir renk alabilir. Bazen de yeşil gözlü olduklarını görürsünüz.

Kalın kürkü ve uzun tüyleri olmadığından sıcak iklim severler.

Soğukta çabuk üşürler, dayanıksız olduklarını asla unutmayın.

8- Burmilla: Sağlam Tüyler

BurmillaBurmilla kedisi, Asya kökenli bir ırktan geliyor. İran kedisi ve Burmese kedi ırklarının çiftleştirilmesi ile melezlenmiş bir ırktır.

Tüylerine baktığınızda katmanlar olduğunu görebilirsiniz. Tüylerinin katmanları çok farklıdır.

Çene kısmından baktığınızda göbeğine kadar inen tüylerin uzun olduğunu görebilirsiniz.

Vücudunun geri kısmında kalan tüyleri ile kısadır.

Vücudunun her bölgesinde farklı renk tüyler mevcuttur.

Burmilla kedileri, son derece asil bir görünüme sahiptir.

Sık tüyler, onun soğuk havalarda sıcak kalmasını destekler. Sık olan tüyler, sağlamdır bu yüzden dökülmez.

Eğer siz de evinizde koltuklarınızda, halılarınızda, yatağınızda ve mutfakta havada uçuşan tüyler görmek istemyorsanız, Burmilla cinsi bir kediyi dost edinebilirsiniz.

9- Cüce Bambino: Tamamen Tüysüz

Cüce BambinoMelez kedi düşünüldüğünde verilecek en güze cevap: Cüce Bambino'dur.

Yüzü ve gövdesi tüysüz olan bu kedi ırkı, kısa bacaklara sahiptir.

Görünüm olarak biraz diğer kedilere göre farklı gelse de aslında son derece cana yakındırlar. Onları en popüler kılan özellik ise sevecen olmalarının yanı sıra tabii ki tüysüz olmalarıdır.

Cüce Bambino kedilerinin vücudu tüysüz olduğundan, derileri buruşuk bir görünümde karşınıza çıkar.

Derisine dokunduğunuzda elinizde bir şeftali varmış gibi düşünebilirsiniz.

Çünkü derisinin yüzeyi tam olarak bu hissi verir. Tüysüz olmak sizin için avantaj gibi görünüyor olsa da onlar için dezavantajdır.

Çünkü tüysüz deri, kendini soğuğa karşı koruyamaz. Soğuğa karşı korunamadığı gibi güneşte de derisinde yanıklar oluşabilir.

Bu kediler hassas bir bakıma muhtaçtır.

Tüysüz Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Tüysüz kediler hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden beslenmeden temizlenmeye kadar bakımına daha çok dikkat edilmesi gerekir.

Kedilerin hoşlandıkları lezzetler ve ihtiyaç duydukları besinlere göre özel olarak hazırlanan mamalardan tüketmeleri sağlanmalıdır.

Farklı pek çok besin içerikleri göz önünde bulundurulmalı ve içerikler ona göre seçilmelidir.

Örneğin enerjik olan ve hızla büyüyen bir kedinin beslenmesi ile hareket sevmeyen ırkın beslenmesi farklıdır.

Tercihler de bu doğrultuda yapılmalıdır.

Sağlıklarına dikkat etmek çok önemlidir. Tüy dökmeyen kedilerin çoğunda tüy olmadığından derinin enfeksiyon kapma riski fazladır. Bunun dışında mantar gibi deri hastalıkları da sık görülebilir.

Aynı zamanda onları soğuktan korumak kadar güneşten de korumak önemlidir.

Çünkü tüysüz olmak onları üşütebileceği kadar güneş ışınlarından deriyi de koruyamaz ve yanıkların oluşmasına sebep olabilir.

Kedilerin gereken aşıları zamanında yapılmalı, veteriner hekim kontrolleri de atlanmamalıdır.

Genetiği dışında özel olarak üretilen tüysüz kediler, farklı karaktere sahiptir. Bu yüzden onları tanımadan her kediye yapılan ya da gösterilen uygulanmalıdır şeklinde düşünmek yanlış olur.

Mutlaka onları tanımak, ihtiyaçlarını gözetmek ve doğru olanı onlara vermek gerekir.

Tüy Dökmeyen Kediler Çabuk Üşür mü?

Tüy dökmeyen kedilerin genelinde tüyler azdır. Bu yüzden deri tek başına soğuğa karşı vücudunu koruyamaz ve üşürler.

Tüysüz Kediler Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Tüysüz kedilerin çoğu iki farklı ırkın çiftleşmesi ya da laboratuar ortamında yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Tüysüz Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Tüysüz kediler, özel bir ırk olarak görülmelidir. Bu yüzden onlara özel üretilen dünyaca ünlü kedi markalarının mamaları ile beslenmelidir.

Puanla!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]