Kedi Tırmığı Hastalığı

Ateşli Enfeksiyona Neden Olan Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı (CSD), kediler tarafından yayılan bakteriyel bir enfeksiyondur . Hastalık, enfekte bir kedinin bir kişinin açık yarasını yaladığında veya bir kişiyi deri yüzeyini kıracak kadar sert bir şekilde ısırdığında veya tırmaladığında yayılır.

Kedi tırmığı hastalığı ya da bilinen diğer adıyla “Kedi tırmığı ateşi” kedilerin açık bir yarayı yalaması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür.

Kedilerden insana bulaşan hastalıklar sınıfında yer alan kedi tırmığı hastalığı, “Bartonella Henselae” adı verilen virüsü taşıyan kedilerin, yalaması, ısırması ya da tırmalaması sonucunda daha çok çocuk ve yetişkinlerde görülen bir hastalıktır.

Kediler, Bartonella Henselae virüsünü salyalarında taşırlar. Evde kedi besleyenler kedileriyle daha fazla zaman geçirdikleri için kedilerinin oyun oynarken istemsiz olarak tırmalamaları ya da yalamaları, sahiplerinin kedi tırmığı hastalığına yakalanmalarına neden olur.

Kedi tırmığı hastalığının kedilere nasıl bulaştığı ile ilgili yapılan araştırmalara göre bu hastalık kedilere, pirelerden geçiyor. 12 aylıktan daha küçük olan kedilerde daha sıklıkla karşılaştığı saptanan kedi tırmığı hastalığı için kedi bakımının düzenli olarak yapılması ve pire gibi zararlı bakterilerden uzak durulmaları önem taşır.

İlginizi Çekebilir: Her Zaman Yavru Gibi Kalacak 6 Büyümeyen Küçük Kedi Cinsi

Kimler Kedi Tırmığı Hastalığı Riski Taşır?

Pek akla gelmeyen bir hastalık olmasından dolayı kedi tırmığı hastalığı, daha çok hastalığa yakalandıktan sonra sorulmaya başlanır. Evinde birden fazla kedi besleyenler ya da sürekli kedilerle iletişim halinde olan çocuk ve yetişkinler, daha çok kedi tırmalama hastalığı riski barındıran kişilerdir.

Daha çok yavru ve oyunculuğu daha yüksek seviyede olan kedilerden bulaşan kedi tırmalama hastalığı, kedilerin tırmalaması ya da ısırması sonrasında bölgenin dezenfekte edilmemesinden dolayı da bulaşabilen bir hastalıktır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedenleri

Kedi tırmığı hastalığının Bartonella Henselae adı verilen virüs yüzünden bulaştığını yukarıda da ifade etmiştik. Pirelerden bulaşan bu virüs, yavru kedilerde %40 oranında görülür. Yetişkin kedilerde ise daha çok birbiri ile kavga etmeleri sonucunda bulaşan bir hastalıktır.

kedi tımalama hastalığı

Bartonella Henselae virüsü, kedilerin ağzında ve patilerinde görülen bir virüstür. Bu da daha çok kedilerden birbirine bulaşan bir hastalık olduğunu göstermektedir.

Kedi tırmalama hastalığı taşıyan kedilerde çoğu zaman hastalığın belirtisi görünmez. Ancak çok şiddetli olması durumunda kedilerde nefes almada zorlanma, ağız, göz ve idrar yollarında enfeksiyon gibi belirtiler görülebilir.

Bartonella Henselae, taşıyıcı kedilerin insanları ısırması, yalaması ya da yara etrafına ağzını sürmesi ile görülen bir hastalıktır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kediler, genel olarak sahipleri ile oyun oynamayı ve sahiplerini yalamayı severler. Her kedi ısırmasında ya da yalamasında kedi tırmığı hastalığına yakalanılacak diye bir durum söz konusu değildir.

Bartonella Henselae virüsü taşıyan bir kedi tarafından ısırılan kişide, birkaç gün içinde bazı semptomlar görülmeye başlar.

Kedinin yaladığı ya da tırmaladığı bölgelerde kızarıklık, şişlik, ağrı ya da kabarma gibi belirtiler görülmeye başlar.

Ancak bu ağrıların çok şiddetli olmadığını belirtmek gerekir.

Ortalama 2 hafta kadar süren kedi tırmığı hastalığı, genellikle ağır semptomların yaşanmasına neden olmaz. Fakat kedinin yoğun bir şekilde virüs taşıması durumunda ateş, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, iştah kaybı ve lenf düğümlerinde şişme gibi belirtiler görülebilir ve genellikle kedi ısırığının olduğu bölgelerde şişlik ve kızarıklık gibi durumlar görülmeye başlanabilir.

Kedi tırmığı hastalığı, yetişkinlerde çok ciddi problemlere neden olmasa da 5 yaşından küçük çocuklarda bazen ağır seyredebilir.

Özellikle kemiklerde, kıkırdaklarda, gözlerde, beyinde, kalpte ya da diğer organlarda ciddi birtakım problemlerin meydana gelmesi durumu söz konusu olabilir.

İlginizi Çekebilir: Tekir (Sokak) Kedilerinin Davranışları, Özellikleri ve Bakımı

Kedi Tırmalama Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Yukarıda belirttiğimiz gibi kedi tırmığı hastalığı, ilk dönemlerde çok fazla belirtisi olmayan bir hastalık olduğu için özellikle ilk zamanlarda bunu anlamak mümkün olmayabilir.

İlerleyen günlerde kişide yukarıda saydığımız belirtiler varsa mutlaka bir uzman doktora gidilmesi gerekir.

Doktor, gerekli muayeneyi ve kedi ısırığı bölgesini kontrol eder ve virüs taşınıp taşınmadığına karar verir.

Bazı durumlarda, hastadan kan tahlili yapılması da istenebilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak ilaç tedavisi ya da farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Kedi Tırmalama Hastalığı Tedavisi

Kedi tırmığı hastalığı çok ciddi bir boyutta değilse genellikle kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak ağrıların ya da belirtilerin şiddetli olması durumunda doktor ağrı kesici kullanılmasını ister.

Ölümcül bir hastalık olmamasından dolayı şişmenin meydana geldiği bölgeye sıcak kompres uygulanması, daha erken sürede hastanın ayaklanmasına yardımcı olur.

Kedi ısırığı sonucunda lenf düğümlerinin çok şişmesi gibi durumlar da görülebilir. Bu tip durumlarda doktor içeride biriken sıvıyı alır, bu da hastanın önemli ölçüde rahatlamasına yardımcı olur.

Hasta, iki ay boyunca aynı semptomları yaşamaya devam ediyorsa ve geçmeyen bir ağır, şişlik durumu söz konusu ise doktor antibiyotik tedavisinin uygulanmasını isteyebilir.

Enfeksiyonun kemiğe ve diğer dokulara ulaşmasını engellemek için ilaçların düzenli olarak kullanılması önemlidir. Kedi ısırığı hastalığı ileri boyutta ise tedavi amaçlı olarak ilaçların kullanımına birkaç ay daha devam edilmesi istenebilir.

İlginizi Çekebilir: Besleyici Sağlıklı ve Lezzetli En İyi 9 Konserve Kedi Maması

Kedi Tırmalama Hastalığı Nasıl Önlenir?

Kedi tırmığı hastalığı, yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kedilerle daha çok oynamaktan ve onlarla zaman geçirmekten meydana gelen bir hastalıktır.

Sokak kedileri daha çok pirelere maruz kaldıkları için Bartonella Henselae virüsü sokak kedilerinde daha fazla görülür.

Sokak kedileri ile oynarken dikkatli olmak, kedilerin ısırdığı bölgeyi dezenfekte etmek gibi önleyici tedbirler, hastalığa yakalanmanın önüne geçmek için en iyi yöntemler olarak değerlendirilebilir.

Evde kedi besliyorsanız, 5 yaşından küçük çocukların özellikle 12 aylıktan küçük kedilerle oyun oynarken gözetim altında olmaları önemlidir.

Kediler, oyuncu varlıklar oldukları için oyun arkadaşlarını yalayabilir ya da ısırabilirler. Bu da çocukların daha erken sürede virüsü kapmalarına neden olabilir.

Eğer kediniz sokağa sık çıkıyorsa mutlaka veteriner hekim kontrollerini aksatmadan yapmalısınız buna ek olarak kedi aşı takvimine uygun şekilde hareket ederek zamanı geldiğinde mutlaka aşılarını yaptırmalısınız.

Kedi tırmığı hastalığı nasıl geçer?

Kedi ısırığı hastalığına yakalanmamak için kediniz ile oyun oynadıktan sonra mutlaka ellerinizi ve kedinin temas ettiği diğer yerleri yıkamanız gerekir. Eğer kedi ısırığı ile karşılaşırsanız, hemen akabinde soğuk su ile bölgeyi temizlemeniz gerekir.

Kedi tırmığı hastalığı tehlikeli mi?

Normal şartlarda çok tehlikeli bir hastalık değildir. Ancak kedi fazlasıyla Bartonella Henselae virüsü taşıyorsa, kişide ciddi semptomlar görülebilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde daha ağır seyredebilen bir hastalıktır.

Kedi tırmığı hastalığı nelere yol açar?

İlk zamanlarda küçük bir lezyon ile görülse de önleyici tedaviler uygulanmadığında kedi ısırığı hastalığı tek taraflı boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde 'Lenfadenopati' olarak nitelendirilen oluşumlara neden olabilmektedir.

Puanla!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]