Kedi kusması

7 Adımda Kediler Neden Kusar? Hangi Durumlar Normal?

Kediler, hassas bir sindirim sistemine sahiptirler. Dışarıdan gelen herhangi bir bakteri ya da dış etken, kedinin kusmasına neden olabilir. Kedi mamasının değiştirilmesi, daha önce yemediği bir besinin vücudundan alerjik reaksiyona neden olması, yabancı besinler tüketmesi, kedi parazitleri ya da Tüy yumağı, mide problemi gibi durumlar kedilerin kusmalarına neden olur.

Evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilenler kedilerdir. Kediler, köpeklere göre daha hassas bir bünyeye sahiptirler. Fiziki olarak da ruhen de köpeklere göre daha naif olan bu masum canlıların özellikle beslenmelerine son derece dikkat edilmesi gerekir.

Gereksiz bir yere mama değişiminde bulunmak, kedilerin yiyebilecekleri besinler dışında farklı besinler vermek, kedilerin hastalanmalarına ve bu da kusmalarına neden olur.

Kedilerde Kusma Nedenleri

Nazik bir yapıya sahip olan kediler, birçok sebepten dolayı kusabilirler. Aşağıda listeleyeceğimiz durumlardan herhangi birine yer verdi iseniz kedinizin kusma sebebi olarak kabul edebilirsiniz.

İşte kedilerde kusma nedenleri;

  • Mama değişimi
  • Yabancı besin
  • Tüy yumağı
  • Kedi parazitleri
  • Hormonlar
  • Mide tıkanması
  • Depresyon

1) Mama Değişimi

Mamadan dolayı kedi kusmasıKedilerde kusmaya en çok neden olan etkenlerden biri mama değişimidir. Kediler de tıpkı biz insanlar gibi damak tadına sahiptirler ve bazı mamalar, kedilerin damak tadına hitap etmediği için özellikle de ilk yemelerinde kusmalarına neden olabilir.

Kedinizin mamasını mecbur kalmadıkça değiştirmenize gerek yoktur. Kediniz aşırı kilo almaya başladı ise ya da kısırlaştırdı iseniz uzman veterinerin de önerilerini dikkate alarak kedi mamasını değiştirebilirsiniz.

Kısırlaştırılmış kediler için en iyi kedi maması ya da kilolu bir kedi ise en iyi kedi diyet maması ile beslemeniz ideal olur. Fakat belirttiğimiz gibi bunu yaparken kesinlikle veteriner hekim onayını almanızı öneririz.

2) Yabancı Besinler

Yabancı cisim yutan kedi kusmasıKediler de insanlar gibi farklı besinlerin tadına bakmak isterler. Ancak bu durum onlar için tehlikeli olabilir. Kedilerin yiyebilecekleri besinler hakkında daha önce yazdığımız yazımızı inceleyerek kedilere zarar veren besinleri öğrenebilirsiniz.

Kedilerin bilmedikleri yabancı besinleri yemeleri, midelerinde problem oluşmasına neden olabilir ve bu durumda kedinin kusması normaldir.

Bu durumun önüne geçmek için kedinizi kontrol etmeniz, yabancı besinlerden uzak tutmanız gerekir.

Soğan, sarımsak, çiğ yumurta, çiğ et, alkol, hamur işi, yaş ve kuru üzüm, Köpek maması gibi besinler, kedilerin yememesi gerekenler arasında yer almaktadır. Kedinizi bu tür besinlerden uzak tutmanız önemlidir.

3) Tüy Yumağı

Tüy yumağı nedeniyle kedi kusmasıKediler, günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Uyanık oldukları zamanlarda da ya oyun oynarlar ya da tüylerini temizlemek için yalarlar.

Kedilerin tüy temizliği, içgüdüseldir fakat evde beslenen kediler için kedi maltı verilmemesi durumunda, kedilerin yaladıkları tüyler midelerine iner ve burada yumak haline dönüşür.

Kedilerde tüy yumağı, bağırsak hastalıklarına neden olmakla birlikte kedilerde kusmaya da yol açar. Bu yüzden evde beslediğiniz kediniz için kedi maltı edinmeniz gerekir.

Kedi maltı, içerisinde malt özü bulunan bir üründür. İlk dönemlerde kedinizin bunu kabul etmemesi doğaldır.

Kedinizi malta alıştırmak için önce patilerine sürün ve kediniz istemsiz şekilde maltı yalasın. Daha sonraki dönemlerde tadına alışacağı için reddetmeyecektir.

4) Kedi Parazitleri

Parazit nedeniyle kedi kusmasıKediler temiz canlılar olsa da bu durum zaman zaman başlarına bela almalarına neden olur. Kediler, hassas ve naif varlıklar oldukları için pirelenme gibi durumlarda ciltlerini kaşımaya başlarlar.

Bu da ciltlerinin yaralanmasına neden olur. Yaralar, kedilerde kaşıntıya neden olur ve bu durumu rahatlatmak isteyen kediler ciltlerini yalamaya başlarlar.

Kediler, yaralı ciltlerini yaladıklarında enfeksiyon kaparlar ve bu da başta kedilerde kusmaya neden olur. Kedinizi bu tip durumlardan korumak için iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekir.

Kedi dışkısında parazit ya da solucan gibi şeyler görüyorsanız ve zaman zaman kedinizde kusma gözlemliyorsanız bu durumu ciddiye alarak kedinizi veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Hapşırmaya Neden Olan Kedi Alerjisi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

5) Hormonlar

Hormon nedeniyle kedi kusmasıKedilerin kusma nedenleri arasında hormonlar yer alır. Kedilerde meydana gelen metabolik ve hormonal hastalıklar, kedilerin kusma nedenlerinden en önemlisidir ve kedinin kısa bir sürede tedavi altına alınması gerektirir.

Kedilerin sindirim sistemleri çok hassas olduğu için meydana gelen hormonal değişimler, öncelikle kedilerin sindirim sistemine zarar verir.

Böbrek yetmezliği, karaciğer problemleri ve tiroit bezinin fazla çalışması gibi durumlar, kedilerde kusma nedenleri olarak kabul edilmektedir.

Düzenli olarak kedinizi veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz ve şüpheli durumlarda ani müdahale için derhal veteriner hekime göstermeniz, kedinizin sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için önemlidir.

6) Mide Tıkanması

Mide tıkanıklığıyle kedilerde kusma“Kediler neden kusar?” sorusunun bir diğer cevabı da mide tıkanmasıdır. Mide tıkanması, kedi mamasının değiştirilmesi, kedinin yabancı besinler yemesi ya da tüy yumağı gibi kedilerde mide problemlerine neden olan durumlardan kaynaklanır.

Kedinizin sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve yabancı besinlerden uzak durması önemlidir. Sokakta ya da doğada yaşan tekir kediler, yabancı bir besin yediklerinde kusmak için kedi otu yerler.

Fakat evcil kedilerin buna sahip olması sahiplerinin elindedir.

Kedinizde mide tıkanması durumunun görülmemesi için kedi maltı, kedi çimi, kedi nanesi gibi ürünler kullanmanız gerekir. Bu ürünler, kedilerin bağırsaklarının rahatlamasına ve kusmalarını engellemesine yardımcı olacaktır.

7) Depresyon

Depresyonda olup kusan kediBiz insanlar gibi kediler de depresyona girerler. Özellikle uzun süre yalnız bırakıldıklarında ya da yeteri kadar ilgi gösterilmediğinde kedilerin depresyona girmesi işten bile sayılmaz.

Kedilerin depresyona girmesi birçok sağlık problemine yol açtığı gibi “kediler neden kusar?” sorusuna da net bir cevaptır.

Kedinizin depresyona girmesini engellemek için öncelikle ona yeteri kadar zaman ayırmalısınız.

Mama değişimi, kısırlaştırma operasyonu sonrasında yeteri kadar ilgi gösterilmesi gibi ek tedavi yöntemleri de yine kedinizin depresyona girmesini engelleyecek uygulamalardır.

Kedilerin Kusması Normal mi?

Kedilerde kusma, en sık karşılaşılan problemlerin başında olsa da normal görülen bir durum değildir. Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı kediniz kusuyorsa kesinlikle önlem almanız gerekir.

Özellikle yabancı besinlere karşı kedinizi korumanız, mama değişimini veteriner hekim gözetiminde yapmanız, depresyona girmemesi için yaşam tarzında değişikliklere girmeniz, kedinizin kusmasına son verecek bazı pratik uygulamalardır.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Hırlar? Sahiplerin En Doğru Tepkisi Nasıl Olmalı?

Kedilerin Kusması Tehlikeli Mi?

Kedilerde kusma nedenine bağlı olarak kusmasının normal ya da anormal olduğu değerlendirilebilir. Yukarıda belirttiğimiz durumlardan kaynaklı bir kusma söz konusu ise yapılması gerekenleri veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Kedinizin kusma nedeni, yukarıda saydığımız nedenlerden birinden kaynaklanmıyorsa, muhtemelen başka bir hastalıktan dolayı kusuyordur.

Bu tip durumlarda yapılması gereken en doğru şey, kediyi bir veteriner hekime göstermek ve hekimin önerilerini uygulamaktır.

Kedi Kusması Nasıl Geçer?

Kedi kusmasına neden olan durumun ortadan kaldırılması, ilk yapılması gereken şeydir. Eğer kedinizde tüy yumağı problemi varsa kedi maltı kullanmanız, kedinizin kusmasını engelleyecektir.

Kediniz yabancı besinler yediği için kusuyorsa bu durum geçicidir ancak önlem almak için kedinizi yabancı besinlerden korumanız gerekecektir.

Kediler kustuktan sonra ne yapılmalı?

Kedi kustuğunca ciddi anlamda sıvı kaybı yaşar. Öncelikle kaybettiği sıvıyı kedinin tamamlamasına yardımcı olunmalıdır. Kedinizin aşırı susuz kalması da kusmasına yol açabilir. Uzun süre evde yalnız kalmışsa ve suyunu da içememişse biran önce kedinin susuzluğunu gidermelisiniz.

Kedi kusması zararlı mı?

Kedilerde kusma sık karşılaşılan bir durum olsa da zararlı bir durum olduğunu söylemek gerekir. Kedinin kusma nedeni ve kusma çeşidine bağlı olarak zararlı olup olmadığı anlaşılabilir. Bunun için de kedinizi mutlaka veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Kedi kusarsa ne olur?

Kedilerin aralıklı kusması, bir tehlikenin habercisi olabilir. Kedilerin aralıklı kusmalarının nedeni tümörler, yiyecek kaynaklı alerji ülser veya diğer metabolik rahatsızlıklar olabilir. Bu yüzden böyle bir durumda zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterilmeleri gerekir.

Puanla!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Comments are closed.