kediler neden hırlar

Kediler Neden Hırlar? Sahiplerin En Doğru Tepkisi Nasıl Olmalı?

Kediler, birçok durumu bize anlatmak için hırlarlar. Önemli olan neden hırladıklarını anlamaktır. Korktukları için mi, kızdıkları için mi yoksa acıktıkları için mi hırlar? Kediler, hırladıklarında aynı zamanda bazı hareketleri de gösterirler.

Mesela kulakları, gözleri ya da kuyrukları hareket eder. İşte tüm bunlar, kedilerin neden hırladıklarını anlatan ince mesajlardır aslında…

Kediler, her dönem hırlarlar. Yavruluk döneminde, kendilerini keşfetmeye başladıkları zamanlarda, acıktıklarında ya da bir durum karşısında tepkilerini göstermek için hırlarlar. Özellikle kediler, aktif hareket etmeye başladıklarında daha fazla ses çıkartır.

Bu durum bazen öyle bir hal alır ki sahipleri kedi hırlamasından rahatsızlık duymaya başlar ve “kedi hırlaması ne zaman bitecek?” gibi sorular sormaya başlarlar.

Hemen söyleyelim, kediler, hiçbir zaman hırlamayı kesmeyeceklerdir. Çünkü onlar, bizim gibi konuşarak iletişime geçmezler.

Sahiplerinden bir şey istediklerinde ya da bir şeye tepki gösterdiklerinde; gözleri, kulakları ve kuyrukları ile bazı hareketler yaparlar ve bununla birlikte hırlarlar.

Kedilerde Hırlama Sebepleri

Kediler, kendilerini ifade etmek ve karşısındakinin de onu anlaması için hırlarlar. Hırlama nedeni sevinç ve mutluk olabileceği gibi bir hastalıktan dolayı ya da bölge koruma amacı ile de olabilir.

Tüm bunları anlayabilmek için kedilerde hırlama nedenleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

İşte kedilerde hırlama nedenleri…

1) Bölge Koruma

Kediler de köpekler gibi kendi yaşam alanlarına müdahale edilmesini sevmezler ve bölgelerini korumak için hırlarlar. Kişisel bir oyuncağına karıştığınızda ya da yuvasının yerini değiştirdiğinizde, kediniz bunu bir tehdit olarak algılayabilir ve bu duruma karşı tepkisini koymak için hırlamaya başlar.

2) Stres

Eğer evinizde beslediğiniz kedinin yaşam alanı rahat değilse ya da ona iyi davranmıyorsanız, kediniz kaçmak için çeşitli yollara başvurur. Bazen de sokaktan ya da barınaktan edindiğiniz bir kedi, yeni yaşam alanına alışamayabilir. Bu durumda da evini terk etmek isteyebilir.

Eğer kediniz stres altında ise ve evden kaçma yolları arayışında ise bunu da hırlayarak belli eder.

Kediniz ile birlikte başka bir evcil hayvan daha evde besliyorsanız ya da eviniz kedi için fazlasıyla kalabalık ise de kediniz evden ayrılmak isteyebilir. Çünkü bu durum kediniz için strese girme nedenidir ve bunu göstermek için de hırlayabilir.

3) Hastalık

Kedilerde fiziksel hastalıklar en çok hırlamaya neden olan durumlardır. Kedinizi kucağınıza aldığınızda hırlıyor yere bıraktığınızda bunu kesiyorsa, muhtemelen acı çekiyordur. Bu durum aslında size bir mesaj verir. Böyle bir durumda yapmanız gereken şey veteriner hekime göstermek olacaktır.

Kedilerin hastalıkları dönemlerinde ağrıları daha şiddetli olur. Mesela tümör olan bir kedi, dışkısını yaptığında acı çektiği için hırlayabilir.

Kediler, insanlar gibi fiziksel acıyı dile getiremezler. Bunun için hırlamayı tercih ederler. Eğer kediniz hastalıktan dolayı hırlıyorsa mutlaka veteriner hekime göstermelisiniz.

4) Yabanilik, Kötü Davranışlar

Sokaktan edindiğiniz ya da barınaktan edindiğiniz bir kedi de hırlayabilir. Bunun en büyük nedeni geçmişi ya da yaşadığı kötü anılardır. Mesela üzülerek söylemek gerekir ki sokak kedilerin çok da iyi davranılmaz.

Böyle bir kedi edindiğinizde ya da yabani hayatta iken diğer hayvanlar tarafından eziyet gören bir kediyi eve getirdiğinizde yine geçmişinden kaynaklı olarak hırlama eğilimi gösterebilirler.

5) Mutluluk

Kedilerin hırlama nedenleri, sadece olumsuz durumlar değildir. Yukarıda da söylediğimiz gibi kediler, her duygularını ifade etmek için hırlama yoluna giderler.

Mesela evde birden fazla kedi varsa oyun oynadıkları zamanları gözlemleyin. Mutlu ve neşeli oldukları dönemlerde bunu size ya da karşısındaki arkadaşına hırlayarak gösterir.

Kedinizle zaman geçirdiğinizde, onunla oyun oynadığınızda ya da ona masaj yaptığınızda da aynı tepkiyi görebilirsiniz.

Çünkü kediler, sevinçli oldukları zamanlarda bunu karşısındakine göstermek için hırlarlar. Yani kediler, sadece mutsuz ya da stresli oldukları zamanlarda değil, mutlu ve neşeli oldukları zamanlarda da hırlarlar.

Kediler Uyurken Neden Hırlar?

Her dönemde farklı sebeplerden dolayı kediler hırlayabilirler. Uyanık oldukları zamanlarda bu duruma alışıksınızdır ama bir de uyuduklarında da hırlamaları sizi endişelendirebilir ya da canınızı sıkabilir.

Eğer kediniz uyurken fazlasıyla hırlıyorsa, bunu altında yatan bir hastalık nedeni olabilir. Ancak normal ve sürekli olmayan bir hırlama ise panik yapmanıza gerek yok. Kediler, gördükleri kötü rüyalar karşısında da hırlayabilirler.

Kediler Rüya Görür mü?

Kediler de insanlar gibi gün içerisinde yaşadıkları durumları rüyalarında görebilirler. Kediler, günün büyük bir bölümünü uykuda geçirseler de onların uykuları insanlar gibi değildir. Yani derin uyku süreleri çok daha azdır. Bu da bizden daha fazla rüya görmelerine neden olur.

Özellikle yavru kediler ve yaşlı kediler daha fazla uyumaya meyillidirler. Eğer hırlayan kediniz yavru ya da yaşlı ise ve bunu uyku sırasında daha fazla yapıyorsa çok da endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Gördükleri rüyalar karşısında da kediler hırlayabilirler.

Kedinin Yattığı Yer Rahat Değilse Hırlar

Kedilerde hırlama sebepleri oldukça fazladır. Mesela yeni edindiğiniz bir kediyi eve getirdiğinizde ona ayırdığınız yerin son derece konforlu olmasına dikkat etmelisiniz. Bazen de tam tersine rahat olmayan bir yerde yatmaya alışık kediler, rahat bir yerde yatmaya başladıklarında da hırlayabilirler.

uyuyan kedi hırlaması

Aslında bu durum “rahatlığın batması” olarak algılanmamalıdır. Sadece yaşam alışkanlıkları olarak değerlendirilmelidir.

Yeni edindiğiniz kediniz için öncelikle rahat edeceği bir yaşam alanı ile rahat bir yatak edinmeniz gerekecek.

Kedi yatakları modellerini inceleyerek bu konuda büyük bir yardım alabilirsiniz. Tabi buna ek olarak kedi yuvası da yine güzel ve rahat modelleri ile seçim yapabileceğiniz ürünlerdir.

Kediniz Horluyor mu, Hırlıyor mu?

Bazen kedi sahipleri horlama ile hırlamayı birbiri ile karıştırabiliyorlar. İki durum birbirinden farklıdır. Kediler uyanıkken daha çok hırlarlar. Uykuda iken hem horlayabilirler hem de hırlayabilirler. Bu iki farklı sesi birbirinden ayırt etmeniz önemlidir.

Eğer kediniz normal bir tonda ve sürekli olmamak kaydıyla horluyorsa, bu durumda endişelenmenize gerek yok. Ancak horlama sesi yüksek ve bunu sürekli yapıyorsa altında yatan bir hastalıktan dolayı horluyor olabilir.

Eğer kediniz uzun süreli horluyorsa mutlaka veteriner hekime göstermeniz gerekir. kedilerde horlama nedenleri; nefes darlığı, solunum yolu enfeksiyonu, mukus birikmesi gibi nedenlerden dolayı olabilir. Ancak kesin olarak kedilerin horlama nedenlerini öğrenmek için mutlaka veteriner hekim ile görüşmeniz gerekir.

Kedi hırıltısı ne anlama gelir?

Kediler, insanlar gibi isteklerini dile getiremezler. Bunun için bir şey istediklerinde, ağrı çektiklerinde ya da herhangi bir tehdit karşısında hırıltı sesi çıkarırlar.

Kediler neden motor gibi ses çıkarır?

Kediler hırlama dışında motor gibi de ses çıkartabilirler. Tabi bu ses desibeli çok yüksek olmaz. Mini bir motor gibi purr sesi çıkarırlar. Bunun nedeni mutluluktur. Oynadıklarında ya da onlara masaj yaptığınızda bu sesi daha fazla duyarsınız.

Kediler neden horlar gibi ses çıkarır?

Kedilerde hırlama ile horlama durumları farklı durumlardır. Eğer kediniz uyurken horluyorsa ve bu ses çok yüksek ise altında yatan bir hastalık olabilir. Bu durumda yapmanız gereken en doğru şey zaman kaybetmeden onu bir veteriner uzmana göstermek olmalıdır.

Puanla!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Comments are closed.