Köpek Aşı Takvimi | Köpeğinizin Yaşına Uygun Aşı Listesi

Köpek aşı takvimi

Köpeklerin, hayatlarına sağlıklı olarak devam edebilmeleri için yavrulukta, yetişkinlikte ve yaşlılık dönemlerinde yapılması zorunlu aşıların, periyodik olarak belirli bir düzene göre uygulanmasına Köpek aşı takvimi denir.

Köpek aşı takvimine uyulması kalıtsal hastalıkların bastırılmasına yardımcı olurken sonradan oluşabilecek köpekten köpeğe geçebilen hastalıkların köpeklere bulaşmasına da engel olur.

Yavru köpekler anne sütünden aldıkları antikorlarla bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlarlar. Bu koruyuculuk belirli bir süre sonra köpekleri hastalıklardan korumaya yetmeyecek ve birçok hastalığa karşı aşı olmaları gerekecektir.

Yetişkin köpeklerinde bulundukları bölgedeki yaygın köpek hastalıklarına, cinsine ve yakalanması kolay olarak kabul edilen diğer tüm hastalıklara karşı aşı olmaları gerekir. Özellikle bahçede veya diğer köpeklerle etkileşim halinde olan köpeklerin aşılarının hiç aksatılmaması gerekir.

Yaşlılık dönemindeki köpekler, yavruluk ve yetişkinlik dönemlerinde aşı takvimine uyularak eksiksiz bir aşılama yapıldıysa çok sıklıkla aşı olmaları gerekmez. Yaşın getirdiği olumsuzluklar, fiziksel rahatsızlıklar ön plandayken koruyucu bazı aşıların zayıflamakta olan bağışıklık sistemine destekliyici rolü olacaktır.

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Köpeklerin hem diğer köpeklere hastalık bulaştırma, hemde başka köpeklerden hastalık kapma ihtimallerinin ortadan kalkabilmesi adına, her köpek sahibinin köpeğine özel bir köpek aşı takvimi oluşturması gerekir.

Köpek aşı takvimleri veteriner hekimlerle beraber, köpeğin cinsine ve yaşına uygun aşılama programını içermelidir. Köpek sahiplerinin bu aşılama programına titizlikle uymaları, başka köpek sahiplerine de köpek aşı takvimini oluşturması adına öneriler vermelidir.

2022 Yılı Veteriner Önerili Köpek Aşı Takvimi

Beylikdüzü Liva Veteriner CEO’su Veteriner Hekim Selman Özbaş, ''Köpeklerin aşı takvimine uyulması köpekler için vazgeçilmezdir. Köpek sahiplerinin bu konuda bilinçli ve istikrarlı olmaları gerekir.'' diyerek köpek aşı takviminin bir kez daha önemini vurgulamıştır.

Syn. Vet. Hek. Selman Özbaş'ın önerdiği aşı takvimi aşağıda görüldüğü gibidir.

Yaş UYGULAMA
6 Haftalık Distemper (köpek gençlik aşısı), parvovirüs
7 Haftalık İç ve Dış Parazit Uygulamaları
8 Haftalık Karma Aşı + Bordetella
9 Haftalık Hepatit
10 Haftalık Corona virüs Aşısı + Distemper
11 Haftalık Karma Aşı + Bordetella
12 Haftalık Lyme Aşısı + İç ve Dış Parazit Tekrarı
13 Haftalık Kuduz Aşısı + Distemper
14 Haftalık Corona virüs Aşısı (Tekrar)
15 Haftalık Lyme Aşısı (Tekrar)
12 Ay- 16 Ay Coronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Lyme, Distemper
Yılda 1-2 Kez Influenza, Coronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Lyme
3 Yılda 1 Kez Kuduz (Yasa Gereği)

Köpek Aşı Takviminde Yer Alan Aşılar

Köpeklerin sağlığı için gerekli aşı listesinde yer alan aşıların niye yapıldığı ayrı bir merak konusudur. İsimlerini ilk defa duyduğumuz, köpeğinize ne gibi yararları olabileceğini merak ettiğiniz aşıların isimleri ve kısa açıklamaları şöyledir:


Köpek Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı) Aşısı

Köpeklere diğer enfekte köpeklerden solunum yoluyla bulaşan ve sinir sistemine hücum eden bir virüsün neden olduğu ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık ayrıca ortak yeme ve içme kaplarından, ortak oyuncaklardan ve ortak ekipman kullanımından da bulaşabilir.

Bu hastalık, ayak tabanının kalınlaşmasına ve sertleşmesine neden olduğu için eskiden “sert ped” olarak biliniyordu.

Semptomlar,, göz ve burundan akıntıya, ateşe, öksürüğe, kusmaya, ishale, nöbetlere, seğirmeye, felce ve çoğu zamanda ölüme neden olur.


Köpek Parvovirüs (Kanlı İshal) Aşısı

Özellikle 4 ayından küçük ve aşılanmamış köpeklere bulaşma ihtimali çok yüksek olan bir hastalıktır. Solunum ve temas yoluyla bulaşam bu hastalık köpekler için ölümcül olabilir.

Aşırı dehidrasyon hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir ve bir köpeği 48 ila 72 saat içinde öldürebilir, bu nedenle veterinerin acil müdahalesi çok önemlidir.

Semptomlar, iştahsızlık, kusma, ateş ve sıklıkla şiddetli kanlı ishaldir.


Köpek İç ve Dış Parazit Aşısı

Köpeklerin genel sağlığını etkileyen sindirim ve bağışıklık sistemine saldıran iç parazitler ve deride yaralara ve enfeksiyonlara yol açan dış parazitlere karşı savunma amaçlı yapılan aşıdır.

Köpeklerin yediklerinden kaynaklı olarak iç parazitler oluşur. Diğer köpeklerle temastan ve ya ortak kullanılan eşyalardan ise dış parazitler bulaşır.

Semptomlar, iç parazit olan bir köpeğin iştahı çok olmasına ve çok mama tüketmesine rağmen kilo alamıyorsa, dışkısı normalden farklı formlardaysa iç parazitten şüphelenmek gerekir. Dış parazitler deride şiddetli kaşıntıya, deri yaralarına ve hatta tüy dökülmelerine neden olur.


Köpek Karma Aşısı

Karma aşı anne sütünden sonra köpekler için en önemli aşıdır. 5 farklı hastalıktan koruma amaçlı yapılan bu aşı köpeğinizin hayatı boyunca yakalanabileceği temel hastalıklara karşı etkin koruma sağlar.

Köpek karma aşısının içerdiği hastalıklar; gençlik hastalığı, hepatitis, parainfluenza, parvovirus, leptospirosistir.

Yavru köpeklerin 2 aylıklarından itibaren karma aşıyı olmaları gerekir. Veteriner hekimizin önerdiği periyotlar içerisinde de karma aşının tazelenmesi gereklidir.


Köpek Bordotella Aşısı

Köpekten köpeğe solunum yoluyla bulaşan oldukça tehlikeli olan hastalıktan korunmak için bordotella aşısını tüm köpeklerin olması gerekir.

Özellikle köpeğinizi köpek okullarına, köpek eğitim merkezlerine yada köpek otellerine vermeyi düşüyorsanız bu aşıyı yaptırmanız gerekir. (Köpek eğitimi ve köpek oteli hizmetlerinden yararlanmak için tıklayın.)

Fazlaca aktif ve sosyal olan köpeğiniz varsa, diğer köpeklerle temas halinde ve oyun oynamaktan keyif alıyorsa bu aşıyı köpek aşı takviminin en üst sıralarına almanızda fayda vardır.

Semptomlar, şiddetli öksürük, boğaz tıkanması, solunum yetmezliği nöbetleri ve kusma olabilir. Geç kalınan ve tedavisi aksatılan enfekte olmuş köpeklerde ölüme de yol açabilir.


Köpek Hepatit Aşısı

Oldukça bulaşıcı olan köpek hepatiti; köpeklerde karaciğeri, dalağı, böbreği ve köpeğin gözlerini oldukça etkileyen bir hastalıktır.

İnsanlarda hepatite neden olan virüsten çok farklı olan bir virüs neden olur. Çoğu köpek hepatitin hafif formlarını tedaviyle atlatabilirken, ilerlemiş olan hastalık ölümcül olabilir.

Semptomlar, hafif ateş ve mukoza zarının tıkanmasından dolayı kusma, sarılık, mide büyümesi ve karaciğer çevresinde ağrıya kadar değişmektedir.


Köpek Koronavirüs Aşısı

Köpeklerde oluşan koronavirüs hastalığı insanlarda görülen COVİD-19 olarak isimlendirilen CoronaVirüs hastalığıyla hiç bir alakası yoktur.

Köpek koronavirüsü genellikle köpeklerin gastrointestinal sistemlerini etkiler ve ancak solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Veteriner hekimler bir köpeği sulu, sıcak ve rahat tutabilir, mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir ancak hiçbir ilaç koronavirüsleri öldürmez. Bu nedenle köpeklerin koronavirüs aşısı olması çok önemlidir.

Semptomlar, iştahsızlık, kusma ve ishal gibi çoğu GI semptomunu içerir.


Köpek Lyme Aşısı

Lyme hastalığı (borreliosis) spiroket adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu bulaşıcı, kene kaynaklı bir hastalıktır.

Hastalık, diğer şeylerin yanı sıra kalbini, böbreğini ve eklemlerini etkileyebilir veya tedavi edilmezse nörolojik bozukluklara yol açabilir. Çabuk teşhis edilirse, bir antibiyotik kürü son derece yararlı olacaktır.

Semptomlar, enfeksiyonlu bir köpek genellikle topallamaya başlar, lenf düğümleri şişer, vücut ısısı yükselir ve mama yemeyi bırakır.


Köpek İnfluenza (Grip) Aşısı

İnsanların yakalandığı gribe benzer bir hastalık olan köpeklerde görülen influenza hastalığı kolay bulaşan bir solunum rahatsızlığıdır.

Köpek sayısı çok olan ortamlarda sıkça görülen bu hastalık veteriner hekimin önerdiği ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

Semptomlar, burun akması, öksürük, ateş çıkması ve iştahsızlık olarak görülebilir.


Köpek Kuduz Aşısı

Kuduz hastalığı köpekten köpeğe bulaşabildiği gibi köpeklerden insanlara ve diğer tüm memelilere bulaşabilen ölümcül bir hastalıktır.

Köpekten köpeğe yada köpekten insana ısırma yoluyla, tırmalama yoluyla bulaşır. Enfekte olan bireyden diğerine bulaşan kuduz için tedavinin enfekte olunduktan sonraki ilk saatlerde yapılması çok önemlidir.

Belirli periyodlarla bölgeden bölgeye değişen bir aşı takvimi içinde uygulanır.

Semptomlar, baş ağrısına, anksiyeteye, halüsinasyonlara, aşırı salya akmasına, su korkusuna, felce ve ölüme neden olur.


Köpek Aşısı Zamanlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler !

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Beylikdüzü Liva Veteriner CEO’su Veteriner Hekim Selman Özbaş'ın tavsiyeleri şunlardır;

🔸 Aşılama yapılacak köpek en az 6 haftalık olmalıdır.

🔸 Aşılamanın sağlıklı olabilmesi ve sıralamayı belirlemek amacıyla köpek aşı takvimi, veteriner hekim muayenesinden sonra vereceği tavsiyelere göre oluşturulmalıdır.

🔸 Herhangi bir hastalığı bulunmayan köpeğin vücut sıcaklığı 38-39 derece arasında olmalıdır.

🔸 Aşılamadan önce 2 gün ve aşılamadan sonra ki 2 gün köpekler banyo olmamalıdır.

🔸 İlk aşılarını olacak köpeklerin sütten kesilmiş olması gerekir.

🔸 Herhangi bir hastalığı geçirmekte olan köpeklerin kesinlikle aşı olmamaları gerekir.

🔸 İki aşı arasındaki süreç en az 1 hafta olmalıdır.

🔸 Köpek aşılarını yaptırdığınız yerin güvenilir olmasına, aşıların hijyenik ve gerekli saklama koşullarında tutulmasına dikkat ettiklerinden emin olmalısınız.

Yavru Köpek Aşı Fiyatları 2022

Köpek aşı ücretleri köpeğin bulunduğu bölgeye, köpeğin cinse, kiloya ve yaşına göre değişkenlik gösterir.

Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği her yıl, yılın belli zaman aralıklarında resmî olarak köpek aşı fiyatlarını yayınlamaktadır.

Aşı İsmi  Aşı Ücreti
KUDUZ AŞISI 320 TL
KARMA + KUDUZ AŞISI 320 TL
KÖPEK KARMA AŞISI 320 TL
CORONA VİRÜS AŞISI 320 TL
BORDETELLA 320 TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT (Küçük boy) 100TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT (Büyük boy) 110TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(5-10kg)
110TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(10-20kg)
115TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(20-40kg)
120TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(40-60kg)
125TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(1,3-2,5kg)
 60TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(2,5-5kg)
 65TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(5-10kg)
 70TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(10-20kg)
 75TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(20-40kg)
 80TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(40-60kg)
 85TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(2-4,5kg)
 190TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(4,5-10kg)
 200TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(10-20kg)
 210TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(20-40kg)
 220TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(40-56kg)
 260TL

Köpeklere Kısırlık Aşısı Yapılır mı?

Aşı veya ilaçlar ile kalıcı şekilde bir kısırlık sağlanamamaktadır. Kısırlaştırma işlemi; genel anestezi altında özellikle yumurtalık ve testislerin ameliyat ile alınması şeklinde yapılmaktadır. Bu operasyon sonrası hayvan ömrü boyunca yavru yapmayacaktır.

Sokak Köpeklerinde Bulunan Küpe Ne Demektir?

Köpeğin kulağında küpe olması, bu köpeğin kısırlaştırıldığı, kuduz aşılarının yapıldığı, mikroçip takılıp kayıt altına alındığını gösterir.

Köpeklere Aşı Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Birçok ölümcül hastalığa karşı köpeklere zamanında aşı yapılarak bağışıklık kazanmaları sağlanmaktadır. Zamanında aşı yaptırılmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları yaşanabilmektedir.

Köpekler İçin En Uygun Aşılama Programı Nedir?

Köpeklerin, yaşadıkları bölgedeki yaygın köpek hastalıklarına, doğuştan gelen kalıtsal rahatsızlıklarına, yaşına, boyutuna ve cinsine bağlı olarak aşılama programları değişkenlik gösterir. Veteriner hekimin kararıyla oluşturulacak bir aşı programı kesinlikle öncelik olacaktır.

Köpeklere Her Yıl Aşılama Yapılmalı Mıdır?

Bu konuda bazı veterinerler kendi arasında ihtilafa düşmektedir. Ancak köpeklerin her yıl düzenli bazı aşıları olması sağlıklı hayat sürmelerine katkı sağlayacaktır. Bölgenizdeki tecrübeli veterinerlerin tavsiyelerine uymalısınız.

Puanla!
[Toplam: 11 Ortalama: 4.6]

Yorum Yap

Mail adresin yayınlanmayacak.