Dişi ve Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma: Bunları Mutlaka Bilmelisiniz

Dişi ve Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma: Bunları Mutlaka Bilmelisiniz

Köpek sahiplenmek, önemli sorumluluklar gerektirir. Bakımı, beslenmesi ve düzenli veteriner hekim kontrolü gibi rutinler, köpek sahiplerinin sorumluluğundadır. Buna ek olarak köpek kısırlaştırma da yine sahibinin temel görevleri arasında yer alır.

Köpek Kısırlaştırma Nedir?

Köpek kısırlaştırma, erkeklerde ve dişilerde uygulanan cerrahi bir operasyondur. Dişi köpeklerin yumurtalık ve rahimlerinin, erkek köpeklerin ise testislerinin alınmasıyla yapılan cerrahi bir operasyondur.

Köpek kısırlaştırmak, köpek sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar bıraktığı için hayvan araştırmacıları, bu işlemin uygulanmasını önermektedir.

Farklı kaynaklarda kısırlaştırma için “nötrleştirme” ve “sterilizasyon” ifadeleri kullanılır. Sonuç olarak kısırlaştırılan dişi köpek, bir daha asla doğum yapamaz. Erkek köpeklerde kısırlaştırma sonrası ise herhangi bir şekilde başka bir dişi köpeği hamile bırakamaz.

Köpekler Neden Kısırlaştırılır?

Köpek kısırlaştırmanın sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Birçok hastalığı engellemeyi sağlamasına ek olarak psikolojik açıdan da köpeğin rahatlamasını sağlar.

Yavru köpeklerde kısırlaştırma yapıldığında;

  • Diğer köpeklerle kavga etmeyi keser
  • Erkek köpeklerin bahçe etrafında işaretleme yapmaz ya da azaltır
  • Köpeğin kızgınlık döneminde kaçma riskini azaltır
  • İstenmeyen yavruların dünyaya gelmesi engellenir
  •  eğitimi çok daha kolaylaşır

Köpeğinizi Ne Zaman Kısırlaştırmalısınız?

Köpeklerde kısırlaştırma, ortalama 7-10 aylık arasında iken yapılması uygun görülür. Bu dönemden itibaren köpeklerde kızgınlık dönemi başladığı için uzmanlar, bu dönemlerde köpeklerin sterilize edilmesini önermektedir.

Ancak büyük ırk köpeklerde ergenlik dönemi biraz daha geç başladığı için büyük cins köpeklerin biraz daha ilerleyen dönemlerde kısırlaştırılmaları gerekmektedir.

Veteriner hekiminiz ile görüşerek köpeğiniz için en doğru kısırlaştırma dönemini öğrenebilirsiniz. Ek olarak kısırlaştırılma dönemi geçmiş köpeklerde de operasyon uygulanabilmektedir.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma

Sevimli dostunuzun anestezi altında kalarak cerrahi bir operasyon geçirmesi, psikolojik olarak sizi rahatsız edebilir. Ancak kısırlaştırma, köpeğinizin sağlığı açısından faydalı bir işlemdir.

Bugüne kadar milyonlarca dişi köpeğin kısırılaştırıldığı bilinmektedir. Doğru zamanda, uzman veterinerler tarafından köpek kısırlaştırma operasyonu uygulanması halinde olumsuz sonuçların neredeyse hiç görülmediğini ifade edebiliriz.

Dişi köpek kısırlaştırmanın birçok olumlu faydası bulunmaktadır. Rahim kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve kist gibi birçok problem, kısırlaştırma sonucunda ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle her ne kadar psikolojik açıdan zorlanacağınızı düşünseniz de sevimli dostunuzu biran önce kısırlaştırmanızı öneririz.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları;

Dişi köpeğinizi kısırlaştırdığınızda birçok olumlu etkisini görebilirsiniz. Bunlardan bazıları;

  • Meme kanseri riskini ortadan kaldırır.
  • Yumurtalık kanseri riskini ortadan kaldırır.
  • Rahim kanseri riskini ortadan kaldırır.
  • Riskli gebelik sorunu ve gebelik sonucu oluşabilecek problemler ortadan kaldırılır.
  • Genetik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu ortalama 3-4 saat arasında sürmektedir. Genel anestezi altında uygulanan operasyonun köpeğiniz üzerinde herhangi bir zararı bulunmaz. Sadece ameliyattan bir süre sonrasına kadar köpeğiniz anestezinin etkisinde kalacağı için küçük semptomlar görülebilir.

İlginizi Çekebilir: Tatillerde köpeğinizi bırakabileceğiniz hijyenik ve profesyonel köpek oteli hizmeti için tıklayın.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma

Dişi köpeklerde olduğu gibi erkek köpeklerde de kısırlaştırma sağlık açısından son derece önemli bir operasyondur.

Genel anestezi altında erkek köpeklerin yumurtalıkları alınarak kısırlaştırılma işlemi tamamlanmaktadır. Erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonu yapıldıktan sonraki 24 saat önemlidir. Bu nedenle veteriner hekimler, bu sürenin hastane ortamında geçirilmesini önerirler.

Sütten Yeni Kesilen Yavru Köpekleri Kuru Mamaya Alıştırma

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları;

Erkek köpekleri kısırlaştırmanın da köpeğiniz üzerinde birçok olumlu yönünün olduğunu bildirmemiz gerekiyor. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Siklus kanaması, ilerleyen dönemlerde prostat riskini azaltır.
  • Sık idrara çıkma problemini ortadan kaldırır.
  • Kızgınlık döneminde köpeğin kaçma eğilimi ortadan kalkar.
  • Kızgınlık döneminde iştahsızlık, saldırganlaşma, agresif ruh hali gibi durumlar ortadan kalkar.
  • Birçok kanser tütüne karşı köpeğinizin sağlığı koruma altına alınır.

Kısırlaştırma Operasyonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizi kısırlaştırmaya karar verdiğinizde öncelikle bu duruma psikolojik olarak kendinizi hazır hissetmeniz gerekir.

Köpek kısırlaştırma operasyonundan önceki 12 saat boyunca köpeğinizin herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekmektedir. Bu süreç sahibi olarak en çok zorlanacağınız dönem olabilir. Ancak köpeğiniz için doğru bir karar verdiğinizden emin olarak dirayetli olmanız gerekir.

Kısırlaştırılmış köpek

Operasyon öncesi, köpeğin genel muayenesi yapılarak operasyon için uygun olup olmadığı test edilir. Herhangi bir problem yoksa, genel anestezi uygulanarak köpek kısırlaştırılır.

İlginizi Çekebilir: Köpeğinizi ne sıklıkla ve nasıl yıkamalısınız?

Operasyon Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma operasyonu, hem dişi hem de erkek köpeklerde genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Köpeğin değerleri ve vücut fonksiyonları bir monitör aracılığı ile takip edilerek kontrol altında tutulur.

Dişilerde karın bölgesi tıraş edildikten sonra küçük bir kesi açılır ve bu bölgeden yumurtalık ile rahim alınarak operasyon sonlandırılır.

Erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonu ise testislerde çok küçük bir kesi açılarak yumurtalıklar alınarak operasyon tamamlanır.

Operasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerde kısırlaştırma operasyonu hem erkeklerde hem de dişilerde genel anestezi altında yapılır.

Erkek köpekler, genellikle aynı gün taburcu edilir. Ancak dişi köpeklerin kısırlaştırma operasyonu biraz daha uzun geçtiği için kontrol altında tutulmaları daha sağlıklı olur. Bu nedenle veteriner hekim 1 gün klinikte kalmasını önerebilir.

Kısırlaştırma operasyonu ister istemez ağrılı geçen bir dönemdir. Ancak veteriner hekimin vereceği ağrı kesicilerle ağrılar hafifletilir. Bir süre sonra köpeğinizin ağrı şikayetleri de ortadan kalkar.

Köpeğiniz operasyondan bir süre sonra anestezinin etkisinde kalacağı için bilinci yarı açıktır. Bu dönemde kendine zarar verebilir, sahibi olarak bunu engellemelisiniz.

Köpeğiniz taburcu olduktan sonra eve geldiğinizde köpeğinizin oynama, zıplama gibi aktivitelere girmesine izin vermeyin. Bu durum, ameliyat yerlerine zarar verebilir.

Köpeğiniz operasyon sonrasında duygusal olabilir. Bu durumda ona sevginizi her zamankinden daha fazla göstermeniz gerekecektir.

Köpek kısırlaştırma operasyonundan sonra bir süre anestezinin etkisi ile mide bulantısı yaşamaları normaldir. Bu durum bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.

Anestezinin etkisi ile köpeklerde öksürme görülebilir. Bu durum bazen 1-2 gün sürebilmektedir. Normal olan bu durum, bir süre sonra kendiliğinden düzelir.

Köpeğinizi klinikten eve götürdükten sonra eğer evinizde başka evcil hayvanlar varsa köpeğinizi rahatsız etmemesi için onu başka bir ortamda bulundurmaya ve dinlenmesini sağlamaya dikkat etmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Yetişkin köpeklere nasıl eğitim verilmeli?

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrasında beslenme, en çok dikkat etmeniz gereken hususların başında gelir.

Normal zamanlarda tükettikleri mamayı artık vermemeniz gerekir. Bunun yerine kısır köpekler için özel olarak üretilen kısır köpek maması ile beslemeniz ve veteriner hekimin önerdiği şekilde diyet uygulamanız gerekir.

En İyi Kısır Köpek Maması Hangisi?

Kısır köpek maması, birçok mama markası tarafından üretilmektedir. Daha önce bir köpek sahibi oldu iseniz nasıl beslemeniz ve hangi mamayı tercih edebileceğinizi bilirsiniz.

İlk defa köpek sahiplenenler ve ilk defa köpek kısırlaştıranlar ise kısır köpek maması önerileri alarak köpekleri için en iyi seçimi yapmalıdırlar.

En iyi kısır köpek maması hangisidir?

Köpeğim ne zaman iyileşir?

Dişi köpekler, ilk geceyi klinikte geçirirler ve daha sonra taburcu edilirler. Ortalama 10 gün içerisinde köpeğiniz iyileşir. Erkek köpekler ise aynı gün taburcu edilirler. Onlar da iyileşme süreci ortalama 10 gündür.

Kısırlaştırma sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Köpek kısırlaştırma ameliyatından sonra köpeklerde de iştah açılması görülür. Bu duruma dikkat edilmediğinde aşırı kilo almaları görülebilir. Bu yüzden köpek kısır maması ile beslemeniz gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir:

Eğitilmesi En Kolay Köpek Cinsleri

Sütten Yeni Kesilen Köpekler Kuru Mamaya Nasıl Alıştırılır?

Hem Sizin Hem de Köpeğinizin Eğlenebileceği Oyunlar

Yavruluktan Yetişkinliğe Köpek Gelişim Süreci

Sokak Köpekleri Eğitilebilir mi?

En iyi pet kuaförler

Puanla!
[Toplam: 5 Ortalama: 3.8]
Comments are closed.