Köpeklerde davranış sorunları karşısında erken dönemde önlem alınması halinde tedavisi mümkün olan durumlardır.
Evcil hayvanlar arasında dünya çapında en çok köpek beslenilir. Köpekler, doğaları gereği insana daha yakın oldukları, bakımı ve beslenmesi konularında insanlara yakındırlar.
Eğer köpek sahiplenmeden önce köpeklerde davranış bozukluklarını analiz konusunda fikir sahibi olursanız önceden kendinizi bu duruma hazırlar ve böylelikle olası durumlarda köpeğinizi sokağa terk etmezsiniz.
Köpeklerde En Sık Görülen Davranış Bozuklukları
Köpeklerde en çok görülen davranış bozukları:
- Dışkı yeme
- Dışkı ve idrarı tutamama
- Sürekli havlama
- Dışarıda geçirdiği zamanda ilgi çekme isteği ve fazla hareketlilik
- Özellikle arabalara, bisikletlere havlama
- Depresyon
- Tüyleri fazla yalama ve koparma
- Normal olmayan cinsel davranışlar
- Kendisinin eşyasını ya da sizin eşyanızı yeme/parçalama
- Ağzında sürekli bir nesne ile gezmesi
- Bir alan ya da eşyayı gereğinden fazla sahiplenme
- Ayrılma korkusu ile siz olmadan vakit geçirememe
- Uyku ve diyet sorunları
- Sık sık bir yeri kazma durumu
- Sık mama isteme
1) Köpeklerde Dışkı Yeme
Köpekler, belli bazı nedenlerden dolayı dışkılarını ya da başka bir köpeğin dışkısını yiyebilir. Bazen de bir kedinin dışkısını yer. Bu bir davranış bozukluğu olsa da nedenleri vardır.
Köpekler, yeteri kadar beslenemediklerinde dışkılarını yerler. Ya da yavrularına temizliği öğretmek için de bunu yapabilirler.
Yavru köpek tuvalet eğitimi döneminde sahibinin yanlış hareketi karşısında köpeğini azarlaması, köpeğin ürkmesine neden olur ve yanlış yere kakasını yaptığında, sahibinden azar yememek için dışkısını gizleme yoluna girer ve dışkısını yer.
Ya da köpeğiniz dışkı yiyorsa ve bunu fark ettiğinizde peşinden gidiyorsanız, köpeğiniz bunu bir oyun zanneder ve buna devam eder.
Kısacası köpeklerde davranış bozukluğu olarak görülen dışkı yeme, temelde sahibini yakından ilgilendiren bir durumdur.
İlginizi Çekebilir: Köpek için Koku ve Leke Giderici Temizlik Ürünleri
2) Dışkı ve İdrar Tutamama
Köpeklerde görülen bir diğer davranış bozukluğu ise dışkı ve idrar tutamama sorunudur. Aslında bu durum da kontrol altına alınabilecek bir durumdur.
Köpeklerin idrarını tutamamasının en büyük nedeni, üriner sistemin çevresindeki kasların yaşlanması ve bu kaslar üzerinde kontrolün kaybedilmesinden kaynaklanır.
Eğer bu durumda veteriner hekim kontrolüne götürmek yerine patili dostunuzu azarlama yoluna giderseniz, köpeğiniz daha da korkar ve bu davranış bozukluğu haline gelir. Aynı durum, dışkı tutamama konusunda da geçerlidir.
İlginizi Çekebilir: Köpeklerde En Sık Görülen 15 Hastalık
3) Sürekli Havlama
Bazı Köpek Cinsleri, diğer cinslere göre daha fazla havlarlar. “Havlamayan köpek yoktur” aslında. Eğitilmiş köpek vardır.
Yavruluk döneminde köpeğinize , sosyalleştirme eğitimi, verirseniz köpeğiniz daha az havlar ve apartman dairesinde beslenmeye daha uygun görülür.
Köpeklerin sürekli havlaması bir davranış bozukluğu olsa da bu durumun tek müsebbibi köpek değil, aynı zamanda sahibidir.
İlginizi Çekebilir: Köpeğim Çok Fazla Havlıyor Ne Yapabilirim?
4) Fazla İlgi İsteme
Bazı köpekler özellikle dışarıda gezerken sahibinden çok daha fazla ilgi ister. Bu durumun önüne kısa sürede geçilmezse, zamanla davranış bozukluğuna döner.
köpeklerde temel itaat eğitimi ile ileri itaat eğitiminin verilmesinin bir nedeni de budur aslında. Çünkü köpekler, bu eğitimleri alırken sahipleri ile arasındaki mesafeyi korumayı da öğrenirler.
Sadece dışarıda gezerken değil, evde de köpekler sahiplerinden ilgi isteyebilirler ve bu durum daha da ileri gidip sahibinin yatak odasında uyumak istemesine kadar devam edebilir.
Köpeklerde fazla ilgi isteme bir davranış bozukluğu olsa da sahibinin doğru eğitim vermemesi de buna doğrudan etki eder.
İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İnsan Üzerine Atlama Davranışı
5) Bisiklet ya da Arabalara Havlama
Sokak köpeklerinde daha çok görülen bir davranış bozukluğu olsa da evde beslenen köpeklerde de bisiklet ya da arabalara havlama durumu görülebilir. Bu da köpeklerde davranış bozukluğu olarak kabul edilir.
Köpeklerin bisiklet ya da arabalara havlamasının nedeni hareketli bir cisim görmelerinden kaynaklanır.
Ama sahibi doğru şekilde sosyalleştirme eğitimi verirse ve buna ek olarak köpeğini insanlara ve diğer cisimlere alıştırırsa havlama meyilli olmaz.
İlginizi Çekebilir: köpeklerde davranış bozuklukları sorunu
6) Depresyon
Köpeklerde sık görülen davranış bozukluklarından biri de Depresyondur. Köpeklerin depresyona girmesinin nedeni de yine sahiplerinin kendileridir.
Yeteri kadar ilgi gösterilmediğinde, uzun süre yalnız bırakıldıklarında ya da yanlış bir hareketleri karşısında sürekli azarlandıklarında köpekler depresyona girer.
İlginizi Çekebilir: Uzmanlardan Köpek Sağlığını Destekleyen 10 Egzersiz Önerisi
7) Tüy Yalama-Koparma
Köpeklerde görülen davranış bozuklukları arasında tüy yalama ya da koparmadır. Bunun farklı nedenleri olabilir.
Köpekler, kediler kadar titiz olmasalar da onlar da tüy temizliği yaparlar. Aşırı tüy yolma ve yalama nedenlerinden biri beslenme düzenidir. Doğru beslenme programı uygulanmadığında ya da doğru mama ile beslenmediklerinde de tüy yalama yoluna gidebilirler.
Köpeklerde aşırı tüy yalama ve yolma nedenlerinden biri de tüy bakımının düzenli olarak yapılmamasından kaynaklanır.
Köpeğinizi düzenli olarak yıkamamanız, köpeğinizin tüylerini yolmalarına ya da koparmalarına neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Köpekler Nasıl Yıkanır?
8) Sık Mama İsteme
Bazı köpekler, doğru şekilde beslenmedikleri için sık mama istemeye başlarlar. Bunun bazı nedenleri olabilir ve sahiplerinin bu konuda dikkatli olmaları gerekir.
Köpeklerin sık mama istemelerinin en büyük nedeni, yeteri şekilde beslenmediklerinde sık mama isteyebilirler. Ya da verdiğiniz mama doyurucu değilse de bu davranış bozukluğu görülebilir.
İlginizi Çekebilir: En İyi Yavru Köpek Maması
9) Saldırganlık
köpeklerde Saldırganlık, da davranış bozukluğu olarak kabul edilir. Ancak bunun da temelinde yatan bazı nedenler vardır.
Köpeğiniz insanlara ya da diğer evcil hayvanlara karşı saldırgan tavırlar takınıyorsa muhtemelen sosyalleştirme eğitimi vermemişsinizdir ya da bunu kendi başınıza vermişsinizdir.
Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimi uzman eğitmenler tarafından verilmesi gereken bir eğitimdir. Doğru zamanı da tespit etmek, saldırgan tavırlarından vazgeçmelerini sağlayacaktır.
İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Agresiflik Neden Olur?
Köpeklerde Psikolojik Sorunlar ya da Davranış Bozuklukları Neden Oluşur?
Köpekler, sahiplerine karşı ilgili varlıklardır ve aynı şekilde kendilerine de ilgi gösterilmesini isterler. Bu nedenle köpek sahiplenmeden önce ona yeteri kadar zaman ayırabileceğinizden, ihtiyaçlarını doğru karşılayabileceğinizden emin olmanız gerekir.
Köpeğinizi yanlış beslemeniz sağlığının bozulmasına, yanlış davranmanız davranış bozukluğuna neden olur. Bu nedenle her yönüyle köpeğinizi tanımanız gerekir.
Köpeklerde davranış bozuklukları görülebilir durumlardır. Ancak bazı sahipler, davranış bozukluğu nedeniyle köpeklerini sokağa terk edebilmektedir. Bu da daha büyük problemlerin yaşanmasına neden olur.
Davranış Bozuklukları Ne Sıklıkla Görülmektedir?
Köpeklerde davranış bozukluğu, dünya genelinde %80 oranında görülür. Hem fizyolojik hem de psikolojik olarak görülen bu bozukluklar, bazı ırklarda daha sıklıkla da görülebilir.
Köpekler, her ne kadar duygularını ifade edemeseler de eve geldikleri ilk dönemden itibaren 6 ay boyunca sokağa atılma, yalnız bırakılma ya da sevilmeme gibi korkulara kapılabilirler. Bu da davranış bozukluğuna yol açar.
Davranış Bozuklukları Nasıl Düzeltilir?
Köpeklerde görülen davranış bozuklukları, erken dönemden önlenebilir. Özellikle köpek tuvalet eğitimi, sosyalleştirme eğitimi, temel itaat eğitimi ile ileri itaat eğitimi zamanında verilirse köpeklerde davranış bozuklukları daha az görülür.
Köpeğinizi ilk eve getirdiğiniz andan itibaren onu ailenin bir ferdi olarak görmeye başlayın ve size alışması için ona zaman verin.
Eve getirir getirmez hemen eğitim vermeye çalışmayın, bu eğitim almalarını geciktirir ve bununla birlikte davranış bozukluğuna neden olur.
Köpeğiniz ile doğru şekilde iletişim kurar ve taleplerini karşılarsanız köpeğinizde davranış bozukluğu problemi ile karşı karşıya kalmazsınız.
Sonuç olarak; köpeklerde davranış bozukluğu temelde sahibinin yeteri kadar ilgi göstermemesinden ileri gelen bir durumdur.