Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimi (Sosyalizasyon)

Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimi (Sosyalizasyon)

Köpeklerde sosyal hayvanlar oldukları için onları erken dönemlerde sosyalleştirmeniz, sosyal hayata daha hızlı adapte olabilmelerini sağlar. Küçüklük dönemlerinde sosyalleştirme süreci büyüklük dönemine göre daha hızlı ilerler.

Tüm hayvan sahipleri evcil hayvanlarının huzurlu, mutlu, sağlıklı olmasını ister, bu durumu sağlamanın en önemli şartlarından birisi de köpeklerin diğer köpeklerle iletişim kurmasını sağlamak olacaktır. İletişim kurmaları için aynı evde yaşıyor olmalarına gerek yok.

, sosyalleştirme eğitimi,

Köpeğinizi neden sosyalleştirmelisiniz?

Köpeklerde sosyalleştirme köpeklerin ileri dönemlerde sahiplerinin hayatlarına karşılaşacakları şeylerle erken dönemde tanışmaları olarak tanımlanabilir. Böylelikle saldırgan davranışlarını, korkularını ve kötü alışkanlıklarını önlemiş olacağız. Sosyalleştirme eğitimi alan köpekleri diğer köpek eğitimlerine sokmak daha kolay olacaktır.

Köpek sosyalleşme sürecine giremezse eğer ileri dönemlerde büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Sosyalleşemeden olgunlaşan köpeklerde genelde çok saldırgan ya da duruma göre çok korkak olabilirler. Bundan dolayı köpek eğitimi konusunda detaylı olarak bilgi almanızı öneriyoruz.

Köpeğiniz 7 veya 8 haftalık döneminde iken sosyalleşme imkanı bulursa eğer annesine ve ihtiyaç duymadan kendini güvende hissedebilir. Ailesinden ayrıldığı ilk süreçte çevresinde farklı hiç bir hayvan olmayabilir bu durumda sizin ona gerekli şartları sunmanız gerekir. Karakter gelişimi konusunda sosyalleşmenin büyük faydası olacaktır.

Bazı köpek sahipleri sosyalleşme işlemine 1 aylık döneminde başlayabiliyor. Bu durumda ilk olarak farklı insanlarla tanışarak insanlara olan tepkileri ölçülü ve kontrollü bir hale getiriliyor. Ancak bu noktada doğru olan erken başlamak değil tüm sosyalleşme sürecini doğru yönetmek oluyor.

Köpeğinizi sosyalleştirmek için ipuçları
Köpeğinizi sosyalleştirmek için ipuçları

Köpeğinizi sosyalleştirmek için ipuçları

Yavru köpeğin sosyalleştirme süreci için sahibinin özverili ve sabırlı olması çok önemlidir. Bu süreç zorlu geçebilir ama sonucunda köpeklerin karakteri ve gelişimi için çok hayati önem taşıyacaktır.

Köpeklerde sosyalleştirme sadece parkta ki oyun arkadaşları ile iyi geçinmesi için değil aynı zamanda yaşam tarzını olumlu yönde etkilemek için gereklidir. Köpekler sosyalleştirme eğitiminden sonra cesur, dışa dönük, uyumlu ve mutlu olacaklardır.

1- Annesinden ayırmak için doğru zamanı bekleyin

Bir köpek doğumundan sonra en az 6 hafta boyunca ailesi ile birlikte vakit geçirmelidir. Bu durumda kardeşleri ve annesiyle vakit geçirecek ve farklı bireylerle nasıl iletişim kuracağını öğrenecektir.

2- Farklı şeyler deneyin

Köpekler vakit geçirdikçe onun nasıl sosyalleşmesi gerektiğini anlayacaksınız. Tüm farklı alanlarda onun ihtiyacı olduğu şekilde sosyalleştirme süreçlerini yönetebilirsiniz.

3- Diğer köpekler ve farklı hayvanlarla tanıştırın

Yavru köpeğinizin sosyalleşmesi sadece köpeklerle iletişimini güzelleştirmek değil aynı zamanda diğer tüm sosyal ögelere alışmasını sağlamak olacaktır. İnsanlar, kediler, köpekler, otobüs, uçak sesi gibi sosyal yaşamında karşılaşabileceği her şeyle görüşmesi gerekecektir. Bu sayede köpeğin dünyayı tanıması sağlanır.

Bu noktada önemli olan köpeğin daha önce temas ve iletişim kuramadığı her şeyle iletişimini sağlamak, gürültü, yüksek ses, koku gibi faktörlere alışkın olmasını sağlamak olacaktır. Bu şekilde yeni şeylere alışacaktır. Örnek olarak sosyal yaşamında yüksek sesli bir otobüs görünce dehşete düşmeyecektir.

4- Negatif deneyimlerden kaçının

Bir köpek sosyalleşme eğitimine girmeden önce sahibi onun nasıl ve hangi ortamlarda sosyalleşmesi gerektiğinden emin olmalıdır. Köpekler için özel alanlara sahip köpek parklar olabilir ancak burada sahipleri tarafından serbest kalmış saldırgan köpekler olabilir.

Bu köpekler köpeğimize karşı saldırgan tavır sergilerse eğer bu durumda köpeğiniz sosyalleşme sürecinde ilk psikolojik darbesini almış olacak ve travmaya kadar gidebilecek sorunlar yaşayabilecek bir hale gelecektir. Bu ve bunun gibi durumları engellemek siz köpek sahiplerinin en önemli görevidir. İlk süreçte köpeğinizi kendi boyutlarında ki köpeklerle bir araya getirmeniz en sağlıklı olanıdır. 

5 - Çok sabırlı olun

Köpeğinizi sosyalleştirmek zor bir süreç olacaktır. Bu süreçte zaman harcayacaksınız, kararlı olacaksınız ve sabırlı olmanız gerekecektir. Her gün en az 30 dakika yeterli olacaktır. Zaman içerisinde köpeğinizin etrafa davranışı değişecek ve gelişimini gözlemleyebileceksiniz.

 

daha önce yayınlamış olduğumu Köpeğim evde yalnız kalamıyor ne yapmam gerek? isimli blog yazısını okumanızı öneriyoruz

Puanla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Yorum Yap

Mail adresin yayınlanmayacak.