Köpeklerde eğitim yaşı ne olmalıdır?

Köpeklerde eğitim ne zaman başlamalıdır?

Yeni bir köpek sahiplenenler ve hayatlarında ilk kez köpek besleyecek olanlar bizim gibi profesyonel köpek eğitimi hizmeti sunan firmalara Köpeklerde eğitim ne zaman başlamalıdır? şeklinde sorular yöneltmektedir. Bu soruyu günden güne daha fazla insan tarafından duyduğumuz için bir blog yazısı ile tüm köpek sahiplerine net bir cevap vermek istedik.

Aslında köpek eğitimi için en iyi zaman diye bir şey olmasa da bazı dönemler köpek eğitimi için çok verimli dönem olarak görülmektedir. Eğer yazımızı sonuna kadar okursanız köpek eğitiminin ne zaman başlaması gerektiğini öğrenmiş olacaksınız. 

Köpeklerde eğitim ne zaman başlamalıdır?

Aslında insanlarda olduğu gibi köpeklerde de eğitimin yaşı yoktur ve özel bir dönemi yoktur. Ancak köpeklerde aynı bizler gibi yavruluk dönemin de iletişim başladığı andan itibaren eğitimin temelleri uygulamaya başlamak çok önemli ve gereklidir.  

Evinize aldığınız yavru köpeğiniz sizinle birlikte belli sosyal kurallar dahilinde yaşayacağı için onlara iç güdü bakımından yabancı oldukları sosyal yaşantınıza adaptasyon sürecinde yardımcı olmalısınız ve her adımında ona rehberlik etmelisiniz. Bu her hayvan sahibinin sorumluluğudur.

Köpeklerde Ne Zaman Başlamalıdır ? | Köpek eğitimi istanbul
Köpeklerde Ne Zaman Başlamalıdır ? | Köpek eğitimi istanbul

Köpek yavruları doğduklarında sadece koku duyuları aktiftir koku duyuları ile annelerinin memesini bulup beslenmeye başlarlar. 10 ila 17 ‘inci günlerden sonra koku, görme ve hareket yeteneklerinin gelişimi başlar ve bu zamandan sonra çevre iletişimi başlamış sayılır.

Asıl hareketlilik genel olarak tüm köpek ırklarında 25. Günden itibaren başlar. 25. Günden itibaren sahibinin yavruyu yönlendirmesi çok ama çok önemlidir gelecekte ki sosyal davranışlar, saldırganlık, korku gibi davranışlar bu dönemde doğru eğitilmiş köpeklerde gözlemlenmemektedir.

Bu önemli dönemde hayvan sahipleriyle doğrudan iletişime geçen, temas kuran, komut alan ve sesli iletişim kuran köpekler ileri dönemlerde yaşayabileceği durumlara hazırlıklı olur ve hangi durumlarda tepki vermesi gerektiğini öğrenmiş olur. En azından parkta köpeğinizi sevmeye çalışan çocuklara saldırmaz bu nedenlerden dolayı ilk iletişim oldukça önemlidir.


Köpekler 2. Ayını Doldurduğunda Ailesine Teslim Edilebilir

Minik dostumuz 2. Ayına ulaştığında artık anne ve kardeşlerinden ayrılarak yeni ailesine teslim edilmek için hazır halde olacaktır. 

Yavru köpek eğitimi; yavru eve geldiği anda başlaması gereken bir eğitimdir. Bu konuyu Yavru köpek eğitimi yazımızda incelemiştik okumanızı öneriyoruz. Minik dostumuz eve geldiği andan itibaren eğitim hızlı bir şekilde başlamalı ve ilk olarak tuvalet eğitimine giriş yapılmalıdır.  İlk zamanlarda tuvalet alışkanlığını şekillendirmek çok önemli bir detay olacaktır.

Öncelik Her Zaman Tuvalet eğitimi

Tuvalet Eğitimi ve ailenizin sosyal kurallarını minik dostunuza öğretme süreci başlatıldıktan sonra yavrunun yavaş yavaş tasmaya alıştırılması gerekir.  Yavru Köpekler İçin Tasma Eğitimi yazımızı okumanızı öneriyoruz. Tüm bu eğitimler en ince ayrıntısına kadar doğru uygulanmalı hayvan sahibi bu eğitimleri uygulayamıyor ise mutlaka profesyonel köpek eğitimcilerinden olarak destek almalıdır.

Köpeğimizin 3. Ayı

Köpek yavrumuz 3. Ayına ulaşınca artık Temel İtaat Eğitimi almaya başlamalıdır. Bu eğitim süreci hem riskli hem de çok önemlidir bu dönemde köpek ile aranızda ki bağın olumsuz yönde etkilenmesine izin vermemelisiniz. Temel komutları öğretme aşamasında pozitif yöntemler ve ödüllendirme yöntemi kullanılmalıdır.

Köpeğimizin 7. Ayı

Küçük dostunuz artık 7. Ayına ulaştığında ileti itaat eğitimi için hem fiziksel hem de ruhsal olarak hazır olmalıdır. İleri itaat eğitimi aslında birçok yönden temel itaat eğitimine benzer ama tam anlamıyla aynı değildir. Temel itaat eğitimini tamamlamış olan köpeğimizi sıkı ve daha zorlu bir eğitim beklemektedir.

Yetişkin olarak sahiplenilen köpeklerde adaptasyon ve oryantasyon algısı şekillendikten sonra eğer kötü davranışları varsa bu problemlerinin eliminasyonu başlanıp eğitim süreci ile devam etmek doğru olacaktır. 

Köpeklerde kesinlikle bir eğitim yaşı yoktur doğru bir iletişim ve sıkı bir eğitim ile her köpek sosyal çevresiyle iyi geçinir bir hale getirilebilir.

Köpek Eğitimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpek eğitimi sürecini pek çok kişi basit görür ancak işin içine girdiğinde köpek eğitiminin çok zor olduğunun farkına varırlar. Bundan dolayı profesyonel bir köpek eğitmeni ile çalışmak tüm köpekler için en sağlıklısıdır.

Ayrıca köpek sahipleri içinde en doğrusu budur. Çünkü amatör insanlarla çalıştığınızda köpeğinizin olumsuz davranışlar edinmesi oldukça mümkündür. Ancak Profesyonel köpek eğitim merkezlerinde köpekler asla olumsuz ya da istenmeyen davranışlar şeklinde isimlendirilecek davranışlar edinmezler. Şimdi gelelim köpek eğitimi hakkında bilmeniz gerekenlere;

  • Köpeğiniz için en iyi eğitim biçimi evinize gelir gelmez başlayan eğitimdir.
  • Köpek eğitimlerinde karşılıklı saygı önemlidir. Saygı, sevgiyi tetikleyecektir.
  • Eğer köpek aile ile yaşıyorsa ailenin tüm üyeleri eğitime uygun davranmalıdır.
  • Köpek eğitimlerinde sabır önemlidir. Büyük veya küçük hatalarda asla ceza vermeyin.
  • Ceza yerine iyi davranışlarda pekiştirmek için ödül verin.
  • Komut ya da itaat eğitimlerinde dikkatinin dağılmayacağı ortamlarda olmasını sağlayın.
  • Disiplinden asla vazgeçmeyin. 
  • Köpeğe karşı tutarlı olun, devamlı karar değiştirmemeye çalışın. 
  • Köpeğinizin sizi lider olarak görmesini sağlayın.
  • Şiddet, bağırma, kızma gibi davranışlardan uzak durun. 

Daha önce ele aldığımız Yavru Köpekler İçin Tasma Eğitimi yazısını okumanızı öneriyoruz ayrıca hizmetlerimizden faydalanmak adına bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Puanla!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]