Saldırganlık tepkisi, lider köpeğin çevrelerini kontrol etme zihniyetinin doğal bir parçasıdır. Ancak bunun doğal bir davranış olması, hoş görülmesi gerektiği anlamına gelmez. Bazı köpeklerin çevrelerini kontrol etme isteği diğerlerinden daha fazladır. Bu da onların çok daha fazla saldırmasına ve havlamasına sebep olacaktır.
Her köpek yaradılışı gereği birbirinin aynı değildir. Bazıları ne kadar evcilleştirilmeye çalışılsa da vahşi bir içgüdüye sahiptir. Eğer köpeğiniz eğitimli olduğu halde bazı durumlarda saldırganlaşıyorsa bunun birçok nedeni olabilir.
Köpekler Neden İnsanlara Saldırır?
Her köpek sahibi için düşünülebilecek en kötü durum kendi köpeğinin sahibine saldırmasıdır. Fakat bu durumun mutlaka bir sebebi olmalıdır. Uzmanlar köpeklerin aslında av hayvanları olduğunu düşünmektedir. Bu yüzden de böyle durumlarda her zaman bireysel vaka analiz edilmelidir ve genel bir değerlendirme yapılmamalıdır.
Çoğu durumda köpekler, sürüsünü, sahibini veya kendi bölgesini korumak ister. Bu onun yaradılıştan gelen doğal bir tepkisi olacağı için normal karşılamalı ve yatıştırmak için emir vermelisiniz. Bazen köpekler kötü muamele gördüklerinde de kendilerini savunurlar.
Hareket eden her şey köpeğinizin dikkatini çeker çünkü kanlarında o özel içgüdü vardır. Köpeğiniz acı çekiyorsa da, bunu size saldırganlık yoluyla iletebilir.
Bir başka sebep ise korkudur. Korku, yaratıcının bir armağanıdır çünkü korku ilkel bir içgüdüdür. Korku ile canlı varlık etrafındaki tehlikeyi tanımlamaya ve ondan kaçınmaya çalışacaktır. Bu nedenle yararlı bir koruyucu işlevi de vardır.
Korku, yalnızca hem köpeğinizin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğinde bir sorun haline gelir. Fakat bunun aksine sadece korktuğu zamanlarda saldırgan bir tutum sergiliyorsa bu normaldir.
Köpeklerin Geçmişteki Yaşantıları Saldırganlığı Tetikler
Eğer bir köpek yavru iken alınmadıysa ya da tanınmıyorsa bazı sebepsiz saldırgan tavırlar sergileyebilir. Örneğin korkutucu görünen bazı kıyafetli insanlara karşı (kapüşonlu ya da atkılı) muhtemelen o tarz bir insandan şiddet görmüş olabilir.
Ya da elinizde bulunan yabancı bir cisim ona geçmişini hatırlatabilir. Böyle durumlarda onun sakinleşmesi için bulunduğunuz durumun aksini yapmanızı öneririz.
Saldırgan Bir Köpeğe Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Utangaç, korkak veya saldırgan bir köpeğe yaklaşırken son derece dikkatli olun çünkü kendi beden diliniz ve tavrınız da önemlidir. Köpeğin ısırabileceğini gösteren işaretler görürseniz ona asla yaklaşmayın.
Bu durumlarda, sahibini bulmak veya yetkililerle iletişime geçmek en iyisidir. Eğer güvenli olduğunu düşünüyorsanız, köpeğe yaklaşmak için birkaç taktik kullanabilirsiniz.
Saldırgan bir köpeğe yaklaşmanın ipuçları:
1) Köpeğin Üstünden (yukarıdan) Bakmayın
Zaten size karşı tehdit hisseden bir köpek, vücudunuz yukarıdayken onunla yüzleşmeye kalkarsanız daha da stresli olabilir. Korkunç bir köpeğin, kendisinden en az iki kat daha büyük biriyle karşılaştığında olabilecekleri hayal etmeniz sor değildir. Herhangi bir yeni köpeğe, özellikle de korkmuş bir köpeğe yaklaşırken vücut pozisyonunuzun farkında olun.
2) Köpeğin Seviyesine İnin
Köpeğin seviyesine inmek onu sakinleştirmenin en iyi yollarından biridir. Köpeğe yakın çömelebilir veya oturabilirsiniz. Eğer köpek çok korkmuşsa biraz uzağında yere oturabilirsiniz. Bu, onu rahatlatacaktır.
3) Yan Tarafınızı Dönün
Yanınız köpeğe bakacak şekilde hafifçe dönün. Köpekler için göz göre gelmek korkunçtur ve korkak bir köpek, kendisiyle doğrudan yüz yüze gelen birini bir tehdit olarak algılayabilir.
4) Direk Ona Bakmayın
İnsanlar arasında doğrudan göz teması kurmak normal kabul edilir. Fakat bu genellikle köpekler için kaba, tehdit edici ve hatta saldırgan olarak görülür. Göz temasından kaçınmak korkmuş bir köpeğe karşı daha masum görünmenizi sağlar. Bunun yerine başınızı hafifçe yana döndürün ve gözlerinizi başka yöne çevirin.
5) Sesinizi Tizleştirin
Derin, alçak sesler korkak bir köpeğin gözünü korkutabilir. Köpekle daha tiz, mutlu bir ses tonuyla konuşmaya çalışın. Erkekler bu konuda biraz sıkıntı yaşayabilir. Kalın bir sese sahipseniz de sadece daha sessiz konuşmayı deneyin. Sakin, güven verici bir ses tonu, gergin bir köpeği daha rahat hale getirmede uzun bir yol kat edebilir.
6) Korkan Bir Köpeği Asla Cezalandırmayın
Saldırgan ve korkmuş bir köpeği asla azarlamayın veya cezalandırmayın. Bu, durumu daha korkutucu hale getirecektir. Ayrıca kendinizi tehlikeye atabilirsiniz çünkü bir köpeğin kaygı düzeyi arttıkça ısırma olasılığı da artar. Aynı zamanda, korkak bir köpeği eğitirken caydırıcı davranışlardan kaçınmak en iyisidir. Bu tarz durumlarda gelişme sağlanamayabilir.
7) İşleri Zorlaştırmayın
Bir köpeğe korktukları nesnelere karşı kendi başlarına yaklaşma şansı verin. Çoğu köpek korktukları nesnelerle karşı yavaş yavaş yaklaşıp tanıyabilir.
8) Eğer Saldırıya Uğrarsanız
Bir saldırı sırasında sırtüstü düşerseniz ve korunmasız şekilde boğazınızı gösterirseniz, birçok köpek avlanma davranışlarının bir parçası olduğu için refleks olarak ısırır. Genel olarak, köpekler nadiren insanları öldürür, çok daha sıklıkla bunun tersi olur.
Agresif bir köpeğin size güvenmesini nasıl sağlarsınız?
Saldırgan bir köpeğin güvenini kazanmanın anahtarı, sabır ve tutarlılık göstermektir. Her zaman yavaş hareket edin ve kendinizi bir tehdit değilmiş gibi gösterin. Hırıltı gibi uyarı işaretlerine dikkat edin ve gerekirse kendinizi korumayı unutmayın.
Bir köpek size saldırmaya başlarsa ne yapmalısınız?
Köpek sizi ısırırsa ve bırakmıyorsa, çıkarmaya çalışmak yerine kolunuzu veya vücut parçanızı köpeğin ağzına doğru hareket ettirin. Bu, yırtılma yoluyla size daha fazla zarar gelmesini önleyecektir. Serbest bırakmıyorlarsa, köpeğin başını veya vücudunuzu sallamasına izin vermeyin.