Köpeklerde Kemirme Nedenleri ve Çözümü

Köpeklerde Kemirme Nedenleri ve Çözümü

Eve giderken günün yorgunluğunu atmayı hayal eden köpek sahipleri eve girdiğinde mobilyaların, terliklerin kemirildiğini gördüğünde tüm günün yorgunluğu ikiye katlanmaktadır. Köpeklerde kemirme davranışı bazı köpeklerde arada sırada olsa dahi bazılarında aşırı derecede sıklıkla gerçekleşmektedir. Bu sorunu çözmek için öncelikle köpeğin neden kemirme davranışlarını sergilediğini bulalım.

Köpekler Neden Kemirir?

Önce köpeğimizin neden böyle bir davranış sergilediğini bulmamız gerek. Çiğnemek ve kemirmek tüm köpeklerin doğalarında yer alan bir davranıştır. Bunun farklı nedenleri vardır. Örnek olarak yavru köpekler etrafını tanımak için öncelikle ağızlarını kullanırlar. Ayrıca yavru köpeklerde diş çıkarma döneminde aynı insanlarda olduğu gibi dişleri kaşınır. Bundan dolayı sağı solu kemirme ihtiyacı duyabilirler.

Sağlıklı bir köpek yaklaşık olarak 4 ya da 6. ayı arasında yetişkin dişlerin kavuşur. Eğer kemirme dönemi daha uzun sürüyorsa mutlaka farklı bir sorun vardır demektir. Köpekler bildiğiniz üzere sosyal hayvanlardır eğer gün içerisinde uzun saatler yalnız kalıyorsa ve bu konuda hiç bir köpek eğitimi almadıysa bu durumda kemirme davranışı gösterebilir.

Köpeğinizin Kemirme Alışkanlığını Nasıl Durdurabilirsiniz
Köpeğinizin Kemirme Alışkanlığını Nasıl Durdurabilirsiniz

Köpeğinizin Kemirme Alışkanlığını Nasıl Durdurabilirsiniz

Öncelik olarak köpeği anlamamız, neden kemirdiğini bilmemiz gerekiyor. Bu noktada iyi bir gözlemci olursanız nedeni kolayca bulursunuz. Köpeğinize keyifle kemirebileceği kemirme oyuncakları alın eğer diş çıkartma döneminde ise dana derisinden yapılmış olan suni kemikler alabilirsiniz.

Köpeğin edineceği davranışlarını doğrudan sizin etkiliyor olduğunuzu asla unutmayın.

Önlem almanız gerekiyorsa mutlaka önlem alın aksi taktirde köpeğiniz kendine zarar verebilir.

Temizlik malzemeleri, saksı, bazı saksı çiçekleri, elektrik kabloları gibi ev unsurları köpeğe aşırı derecede zarar verebilir. Bu ürünleri aynı bebeklerden uzak tuttuğumuz gibi köpeklerden de uzak tutunuz. Köpekler genel olarak sahiplerinin ayakkabılarını kemirir bundan dolayı ayakkabılarınızı ortada bırakmamaya dikkat edin. Bu sağlık içinde önemlidir.

Eğer gözlemleriniz sonucun köpeğiniz yalnız kalınca bir şeyleri kemirdiğini fark ettiyseniz o zaman terk edilme psikolojisi yada terk edilme anksiyetesi olarak isimlendirilen psikolojik bir sağlık problemi yaşıyor olabilir.

Tüm köpeklerin yalnız kalma süreleri farklıdır eğer çok fazla yalnız kalırsa kemirme gibi davranışlar sergilemesi mümkündür. Bu durumda uzman bir köpek eğitimi firmasından destek almanız en doğrusu olacaktır. Ancak bu durumu engellemek için egzersiz vakitlerini ertelemeden uygulamanız, köpeği zihinsel ve bedensel olarak yormanız bir önlem olabilir. En uysal köpek yorgun köpektir.

Kemirme davranışı eğitimsiz köpeklerde daha çok gözlemlenir
Kemirme davranışı eğitimsiz köpeklerde daha çok gözlemlenir

Kemirme davranışı eğitimsiz köpeklerde daha çok gözlemlenir

Mutlu bir köpek, köpek sahibi birlikteliği için mutlaka köpek eğitimi alması gerekir. Konumuzla köpek eğitimi ne alaka diyecek olursanız eğer köpek bir yeri kemirirken ona “Hayır!” dediğiniz anda duracak olmasını Köpek Eğitimi ile sağlayabiliriz.

Disiplinli olarak her kemirme davranışında onu uyarmanız onun kemirme alışkanlığını hangi objelere uygulayacağını belirleyebilirsiniz. Yasak ve otorite koyucu olanın köpek sahibi olması gerekir. Geç kalan kural, kural değildir. Eğer siz evde değilken yaptığı yaramazlıkları sonradan engellemeye kalkarsanız köpeğiniz engelden asla anlamayacak bu durumu tekrarlamaya müsait olacaktır. Kurallar köpek eve girdiği ilk andan itibaren başlamalıdır.

Köpeklerde Kemirme Davranışını Konusunda Önemli Maddeler

  • Kemirme davranışı köpekler için çok doğal bir davranıştır. Sadece sizin köpeğiniz değil tüm köpekler kemirir.
  • Soruna değil nedenine odaklanın gerekiyorsa kemirme konusu için profesyonel destek alın.
  • Köpek için çiğneme, kemirme oyuncakları alın.
  • Köpek kemirmesini engellemeniz gereken ürünler yerine kemirmesi gereken objelere yönlendirin.
  • Yalnız kaldığında etrafı zarar verebilecek ürünlerden arındırın.
  • Egzersiz saatlerini atlamayın.
  • Yalnızlık anksiyetesi sorunu yaşamadığından emin olun.
  • Cezalandırma sisteminden uzak durun. Bunun yerine sağlam kurallar koyun.

Daha önce yayınlamış olduğumuz İstanbul en iyi köpek eğitimi firması  isimli blog yazısını okuyabilirsiniz ayrıca köpek eğitimi konusunda uzman ekip üyelerimizden destek almak adına bizi arayabilirsiniz.

Puanla!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

Yorum Yap

Mail adresin yayınlanmayacak.