Köpek sahiplenmek, dünyada yaşanabilecek en güzel duygulardan biridir. Ancak bazı köpek cinsleri, saldırgan bir yapıya sahip oldukları için Türkiye’de yasaklı köpek cinsleri arasında yer alır. Aslında yasaklı köpek cinsleri sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde “yasaklı” listesinde yer alıyor.
Köpekler, doğaları gereğince avcı hayvanlardır ve bazı köpek cinsleri, çok tehlikeli oldukları için ülkelerde beslenmelerine yasak getirilmiş. Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully cinsi köpekler, özellikle tasmasız ve korumasız gezdirildiğinde ciddi anlamda zarar verebildikleri için Türkiye’de yasaklı köpek cinsleri arasında yer alıyor.
Beslenmesi Yasak olan köpek ırkları
Köpekler, normalde içgüdüsel olarak “koruma” içgüdüsüne sahipler. Ancak yukarıda saydığımız Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpek ırkları, bu içgüdüsel davranışını bazen unutabilir ya da herhangi basit bir olarak karşısında bile sinirlerine hakim olamayabilir ve çevresine hatta sahibine bile ölümcül zararlar verebilir.
Bu yüzden saydığımız köpek ırklarının beslenmesi, üretilmesi ve Türkiye’ye ithal edilmesi yasaktır.
Gelin, Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpek ırklarını yakından tanıyalım ve neden yasaklı olduklarını anlamaya çalışalım…
1- Pitbull Terrier
Terrier ve buldog köpeklerinin çiftleştirilmesiyle meydana getirilen Pitbull Terrier, Türkiye’de yasaklı köpek cinsleri arasında yer alır. Elbette bunun en büyük nedeni, saldırgan olmalarıdır.
Diğer köpek ırklarına göre çok daha saldırmaya meyilli olan Pitbull Terrier, sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde beslenmesi yasak olan köpek cinsleri arasında yer alır.
İnatçı, dost canlısı, zeki, sevecen, sadık, iradeli, clownish, itaatkâr, nazik, cesur bir mizaca sahip olsalar da Pitbulların çenesi 1-2 ton arasında basınç uygulayabilir. Bu da sinirlendikleri bir durum karşısında karşısındakine ciddi anlamda zarar verir hatta ölümüne neden olur.
Ek olarak Pitbull Terrier cinsi köpeklerin çeneleri kilitlenir bir yapıya sahiptir. Bu da karşısındaki birini ısırması halinde ciddi anlamda zarar vereceğini gösterir. Bu yüzden Türkiye’de beslenmesi yasak köpek cinsleri arasında yer alır.
2- Japanese Tosa
Oldukça cesur olan Japanese Tosa cinsi köpekler, eğitilebilir köpeklerdir. Fakat her ne kadar eğitilseler bile bu köpekler başına buyruk hareket etmeyi seven, karşısındakine istemsiz zarar verebilen köpek cinsleri arasında yer alır.
Özellikle tanımadıkları insanlara ve hatta kendi cinslerine karşı bile saldırgan tavırlar sergileyebilen Japanese cinsi köpekler de yine sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde beslenmesi yasak köpek cinsleri arasında yer alırlar.
Basınçlı bir çene yapısına sahip olmaları, özellikle şehirde çocuklara zarar vermeleri ile öne çıkan Japanese Tosa cinsi köpeklerin beslenmesi hem tehlikeli hem de yasaktır.
Türkiye’de beslenmesi, ithal edilmesi ve üretilmesi yasak köpek cinsleri arasında yer alan Japanese cinsi köpek besleyenler hakkında idari para cezası uygulanmaktadır.
3- Dogo Argentino
Avcılar tarafından yabani domuz avında kullanılan Dogo Argentino cinsi köpekler de beslenmesi yasak köpek ırkları arasında yer almaktadır. Sahibi ve ailesi dışında her canlı ve kişiyi bir tehdit olarak algılayabilen bu köpek cinsleri, her ne kadar eğitilebilir cinsler arasında yer alsa da özellikle şehir içinde beslenmeleri son derece tehlikeli köpek cinsleridir.
Türkiye’de yasaklı köpek ırkları arasında yer alan Dogo Argentino, yavruluk döneminde sosyalleştirme eğitimi verilebilen köpeklerdir. Fakat çoğu zaman farklı amaçlar doğrultusunda kullanıldıkları için sahipleri tarafından bilinçsizce beslenirler.
Mizaç olarak sert, çene basıncı yüksek olan Dogo Argentino köpek cinsi, özellikle yabancı insanlara ve diğer evcil hayvanlara karşı son derece saldırgan tavırlar gösterdikleri için beslenmesi yasak köpek cinsleri arasında yer alırlar.
4- Fila Brasileiro
Brezilya Mastifi veya Fila Brasileiro olarak da adlandırılan bu köpekler, Brezilya’da geliştirilmiş büyük bir işçi köpeğidir. Bu köpek cinslerinin en büyük özelliği sahip oldukları izleme yeteneğidir.
Bu köpekler de “avcı köpekler” kategorisinde yer alsalar da bunların diğer avcı köpeklerden en büyük farkı, bu köpeklerin avını yakalamak yerine tuzağa düşürmeleridir.
Aceleci, saldırgan ve affetmeyen bir mizaça sahip oldukları için sahipleri dışındaki diğer tüm canlılara “düşman” gözüyle bakabilirler ve her an saldırıya geçebilirler. Bu yüzden beslenmesi yasak köpek cinsleri arasında yer alırlar.
Türkiye’de beslenmesi yasak köpek cinsleri arasında yer alan Fila Brasileiro cinsi köpekler, dünyanın birçok ülkesinde beslenmesi, ithal edilmesi ve üretilmesi yasak olan cinsler arasında yer alır.
İlginizi Çekebilir: Avcı Köpek Eğitimi
5- American Staffordshire Terrier
Buldog ve teriyer cinslerinden türetilen American Staffordshire Terrier cinsi köpeklerin beslenmesi de yasaktır.
Bu köpekler de diğer yasaklı köpekler gibi saldırgan ve karşısındaki herhangi bir canlıyı bir anda bir tehdit olarak görüp saldırganlık eğilimi gösterebilen cinslerdir.
Sahibine karşı son derece düşkün ve sadık olan bu köpekler, daha çok diğer insanlar için bir tehdit oluşturur.
Sahipleri ile şakalaşmasını bile hazmedemeyen American Staffordshire Terrier cinsi köpekler, herhangi bir hareketi bir tehdit olarak algılayabildiği için anında saldırıya geçer ve onu geri çekmek, bazen sahibi için bile çok güç olabilir.
Korkusuz, cesur ve son derece meraklı olan American Staffordshire Terrier cinsi köpekler, yavruluk döneminde sosyalleştirme eğitimi verilebilir köpeklerdir.
Fakat saldırgan olan bu köpekler de maalesef bilinçsizce yetiştirildikleri için tehlikeli olabiliyorlar.
6- American Bully
Tehlike arz eden köpek ırkları arasında yer alan ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’de beslenmesi yasak köpek cinsleri listesine alınan American Bully cinsi köpekler, 2004 yılında American Bully Kennel Club tarafından standartlaştırılmış ve bir cins olarak tanınan modern bir köpek türüdür.
Avcılık içgüdüsü yüksek olan bu köpeklerin sosyalleştirilmesi diğer ırklara göre daha zor olduğu için ve özellikle de yabancılara karşı saldırgan tavırlar sergiledikleri için beslenmeleri, ithal edilmeleri ve Türkiye’de üretilmesi yasak köpek cinsleri arasında yer alırlar.
Eğitilebilir köpek cinslerinden olmasına rağmen maalesef bilinçsizce sahiplenilmeleri, sahipleri dışındaki her canlıyı tehdit olarak görmelerine neden oluyor. Bu yüzden de American Bully cinsi köpeklerin beslenmesi yasaktır.
Köpeklerin Beslenmesi Neden yasaklanır?
Türkiye’de ve dünyanın her ülkesinde beslenmesi yasak olan ve olmayan köpek ırkları, yasalar çerçevesinde belirlenir. Köpeklerin para karşılığında alınıp satılması, tüm ırklar için yasaktır. Ancak yukarıda saydığımız Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully cinsi köpeklerin beslenmesi, üretilmesi ve ithal edilmesi de yasaktır.
Çevre ve Orman Bakanlığı 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamınca saydığımız köpek cinsleri, kas ve çene yapısının çok kuvvetli olması sebebi ile insanlara zarar verebildikleri için yasaklanmışlar.
Yasaklı Köpek Beslemenin Cezası Nedir?
Yasaklı köpeklerin beslenmesi, köpeğin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Pitbull cinsi köpek beslemenin ya da üretmenin cezası 6.306 TL olarak belirlenmiştir. Bunun haricinde kedi ve köpek gibi evcil hayvanların ticareti de yasaktır. Ticari amaçla köpek kedi satmanın cezası ise 11 Bin Tl idari para cezası olarak belirlenmiştir.
Pitbull neden yasak?
Köpek komutunda en hassas olan köpekler Pitbull cinsi köpeklerdir. Tut ve salla komutlarına karşı en duyarlı olan köpekler Pitbullardır. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde bu cinslerin beslenmeleri ve üretilmeleri yasaklanmıştır.
Köpeklere ağızlık takmak zorunlu mu?
Saldırgan olabilen Pitbull, Doberman, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Cane Corso, Danua, Bull Terrier, Boerboel ve Boxer cinsi gibi köpekleri dışarıda gezdirilirken ağızlık takılmaları zorunludur. Ancak bu köpeklerin beslenmesi de yasaktır.
Köpek cezası ne kadar?
Yasaklı köpeklerin kısırlaştırılması da zorunludur. Herhangi bir önlem almadan dışarıya salan kişiler hakkında 40 bin 869 lira idari para cezası uygulanmaktadır.