tekir kediler

Tekir (Sokak) Kedilerinin Davranışları, Özellikleri ve Bakımı

Tekir kediler sokakta en çok rastladığımız bir kedi türüne aittir. Aslında onlar melez bir tür olarak ortaya çıkmış ve çoğalmaya devam ediyorlar. Dışarıdaki yaşantıya alışkın olan bu dostlarımız, kendini koruyabilen, asi bir mizaca sahiptir.

Ancak bu hırçınlığın altında da yumuşacık kalpleri ve sevecen tavırları yatıyor. Öyle ki son dönemlerde tekir kediler de ev arkadaşı olarak tercih ediliyor.

Tekir kedilerin tarihi Antik çağlara kadar uzanmaktadır. Hangi tür kedilerin çiftleştiği ile ilgili kesin bir bilgi kitaplarda yer almamakla birlikte bazı varsayımlar mevcuttur.

Bazı araştırmacılar onların kaplana benzediği ve korumacı içgüdüsüne sahip olduğu için vahşi yaşamdan türediklerini düşünürler.

Aynı zamanda tekirler vaşak türü ile de benzerlik taşıyor. Nereden gelmiş olursa olsun tekir kedilerin düz bir rengi yoktur. Farklı desenlerden oluşan kürklerinde bazen harfe benzeyen renk uyumlarına rastlayabilirsiniz.

Oyuncu bir yapısı olan tekir kediler günün her saati oyun oynamaya müsaittir.

Öyle bir enerjileri vardır ki her şeyle ilgili olurlar. Aynı zamanda sıcağı çok severler. Bu yüzden onların tarihi geçmişinin Afrika'dan geldiği yönde söylentiler de mevcuttur.

Söylenen ve düşünülenlere ek olarak tekir kedi cinsi atalarının kaplan ve çita gibi türler olduğu bilinen bir gerçektir. Fiziksel ve kişisel özellikler de bunu kanıtlar bir nitelik taşıyor.

İlginizi Çekebilir: Pati Sağlığını Destekleyen En İyi 8 Kedi Tırmalama Tahtası

Tekir Kedilerin Fiziksel Özellikleri

Tekir kedi cinsi şahsına özgü, kendini belli eden, bakıldığında tekir olduğu anlaşılan belirgin özelliklere sahiptir. Alacalı bir kürk rengi yapısı bulunmaktadır. Kürklerinin renk ve desenlerine göre isimlendirilen tekir kedilerin tüyleri genellikle siyah, beyaz, gri ve kahverengi tonlarından oluşmaktadır.

Yaşadıkları bölgelere göre bakarsak soğuk iklim bölgelerinde yaşayan tekirlerin tüylerinin daha uzun ve sık, sıcak iklim bölgelerinde yaşayan tekirlerin tüylerinin ise daha kısa tüyleri olduğunu söylemeliyiz.

İklim koşullarına göre kedilerin çiftleşme sonrası genlerinde bir takım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Aslında bu onların kedini doğaya ve şartlara karşı doğal olarak kamuflaj yöntemi olarak da düşünülebilir.

Tekir kedi dostlarımızın tüy yapısı değişkenlik gösterir. Melez ırkın tüyleri uzun ya da kısa olabilmekte ve tüy desenlerine göre isimlendirilmektedir. Belirgin tekir kedi isimleri;

  • Benekli,
  • Alacalı,
  • Sarman,
  • Klasik,
  • Uskumru gibidir.

Aslında tekir kediler de kendi içerinde 50'yi geçkin türe sahiptir. Vücut yapısı son derece esnektir. Bu sayede bir yere kolayca sıçrayabilir, avını daha iyi yakalayabilir ve dar alanlardan kolayca geçebilir. Ağırlıkları ise 2 kg ile 8 kg arasında değişiklik gösterir.

Sevimli dostlarımızın ön patilerinde 5+5 toplam 10 tane, arka patilerinde ise 4+4 toplam 8 tane olmak üzere 18 parmağı vardır.

Tekir kedilerin dişi ya da erkek olduğunu anlamak için kemik ve kafa yapısı bazen belirleyici bir özellik olarak sayılabilir. Her türde kafa yapısı aynıdır. Ancak erkek tekir kediler dişi tekirlere oranla daha büyük ve iri bir kafaya sahip olmaktadır.

Orantısal olarak yüz kısmı küçük olsa da hangi kedinin erkek hangisinin dişi olduğunu inceleyerek yüzünden kavrayabilirsiniz.

Tekir kedilerin alacalı tüylerinin içinde gözleri farklı şekillerde olabilir. Rengi ise genellikle yeşil ve ela tonlarındadır. Bal rengi de gözlerde çok görülür. Gözleri uzak mesafeli görüş açıları ile keskin bakışlara sahiptir.

Kulakları ise her tekirde farklı yapıda görülebilir. Kavisli ve tam V şeklinde olan kulaklar kıkırdaksızdır. Son derece keskin duyma yetilerine sahiptirler.

Oyunu seven, hareket kabiliyeti gelişmiş olan bu atik kedi türünün zıplama yetenekleri de üst seviyededir. Tekirlerin kemik yapısı genetiksel olarak gelişkin ve sistemsel yaratılmıştır. Bacakları esnekliğinin yanı sıra dayanıklılığı ile de dikkat çeker.

Sıcak iklimi çok severler ancak fazla sıcakta kaldıklarında da arka ve ön patilerinin terlediği görülebilir.

Tekir kedilerin kuyrukları orta uzunlukta görülebilir. Çok sevecen canlılardır. Sizinle sosyalleşmek istediklerinde kendilerini sevdirmek için kuyrukları ile size sürtünürler. Kuyrukları gövdelerine göre daha tüylü bir yapıdadır. Ancak bu da yine türlere göre değişiklik gösterebilir.

İlginizi Çekebilir: Dökülmeyen ve Hipoalerjenik Tüylere Sahip 9 Tüysüz Kedi

tekir kedi bakımı

Tekir kediler de diğer kedi türlerinde olduğu gibi etçil beslenmeyi severler. Doğada kendileri kaldıklarında genellikle balık ve tavuk artıkları tüketirler. Bu da onların güçlü olan bedenlerini protein tüketimi ile daha da güçlendirir.

Pişmiş yemekleri çok sevdikleri söylenemez ancak bir balık ya da tavuğa da asla hayır diyemezler.

Doğada yaşam mücadelesine alıştıklarından ustaca yemek yeme yeteneklerine sahiptirler. Onlar tavuk kemirirken ne kadar da iştahlı yediklerini ve kemiği profesyonelce sıyırdıklarını görebilirsiniz.

Beslenme kadar tüy bakımı da önemlidir.

Tüylerinin düzenli taranması hem kedinizi rahatlatır hem cildinin ölü derilerden arındırılması sağlanır hem de kürkünde tüy yumağı oluşumu engellenmiş olur.

İlginizi Çekebilir: Sağlık ve Vitamin Deposu En İyi 5 Kedi Maltı

Yavru Tekir Kedi Bakımı

Yavru tekir kediler diğer kedi türlerinde olduğu gibi bakımı dikkat edilmesi gereken kedilerdir. Eğer kediniz anne sütü almadıysa ya da anneden ayrılmak durumunda kaldıysa onun yerini kesinlikle sütle doldurmamalısınız.

tekir kedi bakımı

Çünkü yavru tekir kedilerin bağışıklık sistemleri henüz gelişmediğinden ve sindirim problemleri yaşayabileceklerinden süt onlara fayda yerine zarar verir.

Yavru tekir kedi için verilebilecek en ideal ürün kedi süt tozu kullanımıdır. Kedi süt tozları anne sütüne en yakın kedi besinidir.

Kedinizin yaşı büyüdükçe kuru mama ve yaş mama gibi türlere geçişler yapabilirsiniz. Tabii bunların hepsini veteriner hekim kontrolünde yapmanız çok daha doğru olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kolay Taşınabilir Konforlu En İyi 8 Kedi Taşıma Çantası

Tekir Kediler İçin Mama Önerileri

Yaşam alanınızı bir tekir kedi ile paylaşmaya karar verdiyseniz tabii ki onlar için en doğru ve sağlıklı olan yaş kedi maması ve kuru kedi maması ile beslenmelerini sağlamanız olacaktır. Yine sürekli yaş mama tüketilmesi mide ve bağırsak bozuklukları gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden kuru mama ile dönüşümlü olarak verilmeleri önerilmektedir.

Kedinizin hem yaşına hem de kilosuna göre beslenme rutini oluşturmaya dikkat etmelisiniz. Çünkü tek taraflı beslenme, yetersiz beslenmeye yol açabilir. Bu da farklı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Tabii bir de aksi durum var.

Besin içeriği ne olursa olsun kedinizin yemesi gerekenden fazla besin tüketmesi de yine yeme bozukluğu olarak karşınıza çıkar. Sonunda kediniz obezite, diyabet gibi rahatsızlıklarla başa çıkmak zorunda kalır.

Veteriner hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda mama seçimi yapabilir ve bir günlük rutin oluşturabilirsiniz.

Tekir kedilerin yiyebileceği mamalar tavuklu, dana etli, sığır etli, hindili, somonlu, balıklı gibi pek çok içerikten oluşmaktadır. Kuru ve yaş mama çeşitlerine göre ürünlerin içerikleri farklılık gösterir.

Bunların yanı sıra ödül mamaları da tekir kediler için vazgeçilmez bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Özellikle eğitim dönemlerinde ya da ikramlık olarak kedi ödül mamaları çeşitlerinden kullanabilirsiniz.

Tekir kedi mama markaları;

  • Hill's Kedi Maması,
  • Royal Canin Kedi Maması,
  • Zoovital Kedi Maması,
  • Acana Kedi Maması,
  • Bozita Kedi Maması,
  • Advance Kedi Maması,
  • Brit Care Kedi Maması,
  • Clauders Kedi Maması,
  • La Vital Kedi Maması,
  • Mera Kedi Maması,
  • N&D Kedi Maması

gibi onlarca çeşitten oluşmaktadır. Kedinize uygun olan mamaları tercih edebilirsiniz.

Tekir Kedilerde Eğitim

Tekir kediler doğaları gereği biraz hırçın, kendilerini koruyucu tavırlar sergileyen ve asi canlılardır. Eğer yavru dönemde bir tekir kedi almadıysanız, yetişkinlik döneminde onu sakinleştirmeniz ve evcilleştirmeniz biraz daha zor olabilir.

Çünkü yavru kediler tehlikeleri henüz yaşamamış ya da tehlike boyutlarını bilmiyor olabilir. Aynı zamanda bir ortama yetişkinlere oranla daha kısa sürede adapte olabilirler. Bir başkasına ihtiyaç duyduklarından eğitilmeleri daha kolaydır.

Tekir dostlarımız doğuştan tuvaletlerini yapma bilincine sahiptirler. Yavru bir kediyi bu noktada kedi tuvaleti gibi yardımcı ekipmanlara alıştırmak daha kolaydır. Ancak olumsuz şartlarda yaşamış, bu durumdan etkilenmiş yetişkin tekir kediniz varsa tuvalet eğitiminiz için şartlandırma ya da ödüllendirme gibi durumlardan faydalanabilirsiniz.

Eğitim dönemi için tercih edilebilecek en güzel şey bir kedi ödül maması almaktır. Yaş ödül maması, kuru kedi ödül maması, stick ödül maması gibi pek çok mama çeşidi mevcuttur. Kedinizin seveceğinizi düşündüğünüz lezzetlere göre seçimlerinizi yapabilirsiniz.

Eğitim sürecinde olan kediniz zorlanıyor olabilir. Asla pes etmeden ödül ve tebrikler ile onu motive edip cesaretlendirmek önemlidir. Bu yolda ilerlerken cezalandırma yapmamak gerekir. Bu onların psikolojik yönden problem yaşamamaları için de son derece önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Besleyici Sağlıklı ve Lezzetli En İyi 9 Konserve Kedi Maması

Tekir Kedilerde Veteriner Hekim Kontrolü

Tekir kediler sağlık ve bedensel güç olarak diğer kedi türlerine daha dayanıklıdır. Ancak bu durum onların hiç hastalanmayacakları ve hep öyle olacakların anlamın gelmez. Mutlaka onların da rutin aşılarının yapılması, veteriner hekimler tarafından gerekli sağlık kontrolünden geçmeleri gerekir. Özellikle doğal yaşam şartlarına alışmış bir tekir kedi sahiplenildiğinde onların rutin aşı takibi çok önemlidir.

Dışarıdan alabilecekleri parazitler, pireler başlı başına bir sorundur. Bunların yanı sıra diğer kedilerle kavga edip yaralanmış olabilir. Hiçbirisi yoksa mutlaka enfeksiyon taşıyıp taşımadıklarına bakılmaları gerekir. Aşıya ilk başta tepki vermeleri çok normaldir. Ancak aşı ve ilaç düzeninize de dikkat edilmesi gerekir. Sürede herhangi bir esneklik yapılmadan gidilmelidir.

Sokaktan edindiğiniz tekir kediniz sizden önce dışarıda buldukları ile besleniyordu. Bazen artık yemekleri yiyor bazen de bayatlamış mamalarla öğün geçiriyordu. Onların beslenme düzenini sağlamak yapılması gerekenlerin başında geliyor.

Çünkü beslenme sağlığın temel taşlarındandır. Mama kalitesinin uygun olması, güvenilir markalardan seçimler yapılması, kedinin vücudunda eksikliği olan besin maddelerinin bulunduğu kuru ya da yaş mamaların tercih edilmesi gerekir.

Tekir kediler de her kedi gibi iyi bir yaşam şartlarına sahip olurlarsa ortalama 14 ile 18 yıl arası yaşam sürebilirler. Onların sağlığı ve sağlıklı, uzun bir yaşam sürmeleri için beslenme ve barınma kadar sevgi de almaları gerekir.

Tekir Kediler Kısırlaştırılır mı?

Tekir kediler de diğer kedilerde olduğu gibi kısırlaştırma yapılabilir. Dişi ve erkek kediler veteriner hekim kontrolünde kısırlaştırılabilir.

Tekir Kediler Kaç Kiloya Kadar Büyür?

Dişi tekir kedilerin ortalama kilosu 4 ile 5 kg arasında iken erkek tekir kedilerin kilolarının 5 ile 6 kilogram aralığında olduğu söylenebilir.

Tekir Kediler Hangi Irktan Gelmiştir?

Tekir kedilerin Afrika Yaban Kedisi ve Avrupa Vahşi Kedisi türlerinin çiftleşmeleri ile ortaya çıktığı hakkında bir takım araştırmalar mevcuttur. Ancak tekir kedilerin tarihi tam olarak bilinememektedir.

Puanla!
[Toplam: 3 Ortalama: 4.7]