Yaşlı köpek sağlık sorunları

Yaşlı Köpeklerde (+7 Yaş) En Sık Görülen 11 Hastalık

Yaşlı köpekler de tıpkı diğer canlılar gibi yaşlılığın getirdiği etki ile birlikte gençlik dönemlerindeki gibi sağlıklı olmazlar.

Yaşlı köpeklerde görülen sağlık problemleri, maalesef önlem alınabilecek sorunlar değil. Ancak onlar, gençlik dönemlerinde size sadakatlerini göstermek için her şeyin en iyisini yaptıkları gibi bu dönemde de sizin onlar için en iyisini yapmanız gerekir.

Yaşlılık döneminde köpeklerde en sık görülen sağlık sorunu “enerji kaybı” olarak değerlendirilebilir. Artık eskisi gibi hareketli ve enerjik olamazlar, verdiğiniz komutlar yerine getirme konusunda zorlanabilirler ya da avcılık, bekçilik gibi görevlerde eskisi gibi aktif olamazlar.

Yukarıda saydığımız bu durumlar, yaşlı köpeklerde sık görülen sağlık problemleridir ve bunlar tamamen yaşlılığa bağlı olduğu için artık eskisi gibi onlara davranmamanız gerekir.

Bunlarla birlikte yaşlı köpeklerde görülen sağlık sorunları da vardır. Bunların hangi sorunlar olduğunu yazımızın devamında göreceksiniz.

Yaşlı Köpeklerde En Sık Görülen Sağlık Sorunları

Köpeğiniz yaşlanmaya başladığında, maalesef çoğu önlemeyecek bazı hastalıklarla karşılaşacaksınız. İşte o hastalıklar...

1) Artrit

Köpeğiniz yaşlandığında ilk göreceğiniz hastalıkların başında artrit gelir. “Eklem hastalığı” olarak da adlandırılan bu durum, köpeğin artık cüssesini bile taşıyamayacak duruma gelmesi olarak değerlendirilir.

Ağırlık taşıyan eklemleri direkt olarak etkileyen artrit ya da diğer adıyla “osteoartrit” eklemlerde sıvı kaybına, sıvı kaybına bağlı olarak kıkırdak aşınmasına ve kemik büyümesine neden olur.

Yaşlı köpeklerde artrit, tedavi edilebilir bir sağlık sorunu değil. Ancak onun ağrılarını hafifletmek için eskisi gibi yormamaya, daha çok dinlenmesine izin vermeniz, daha az ağrılı bir dönem geçirmesini sağlar.

2) Böbrek Hastalığı

Yaşlanmaya bağlı olarak köpeklerde görülen sağlık problemlerinden bir diğeri de böbrek hastalığıdır. Başlarda böbrek yetmezliği ile başlayan bu durum daha sonra “tam böbrek yetmezliği” problemine dönüşür.

Bu hastalığın da yaşlılığa bağlı olmasından dolayı maalesef tedavisi yoktur. Ancak bazı tedavi uygulamaları ile köpeğin daha kaliteli bir yaşam sürdürmesi sağlanabilir.

Veteriner hekiminize danışarak nasıl davranmanız gerektiğini ve beslenmesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenerek hareket etmenizi tavsiye ederiz.

3) Sağırlık

Köpeklerde yaşlılığa bağlı olarak en sık görülen hastalıklardan biri de sağırlık durumudur. Sinirlerin işlevlerini kaybetmesi ile başlayan bu durum, tedavi edilebilecek bir sorun değildir.

Yaşlı köpeklerde sağırlık durumuna karşı sahibinin alabileceği bazı önlemler, yaşlı köpeğin bu yeni hayatına daha kolay adapte olmasına yardımcı olabilir.

Tek başına evden çıkmasına izin vermemek, uzun süre yalnız başına bırakmamak, iletişim için sesli komutlar yerine el işaretleri ile komut vermek, yaşlı dostunuzun bu yaşamına daha rahat alışmasına yardımcı olacaktır.

4) Körlük

Yaşlılıkta görme kaybı, insanlarda ve diğer canlılarda görüldüğü gibi yaşlı köpeklerde de sık görülen hastalıklar arasında yer alır.

Görme sinirlerinin işlevini yaşa bağlı olarak kaybetmesi, köpeklerde körlük problemine yol açar. İlk dönemlerde tamamen körlük olmasa da görmede bozukluklar ile başlar ve ilerleyen dönemlerde körlüğe kadar devam eder.

Yaşlı köpeklerde körlük de tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Buna karşın sahibinin artık yaşlı dostuna karşı daha şefkatle yaklaşması, ihtiyaçlarını gidermesi, mama ve su kabını daha rahat ulaşabileceği bir yere koyması, köpeğin daha kaliteli bir yaşam sürdürmesine yardımcı olacaktır.

5) Demans

Demans, yetişkin köpeklerde de görülebilen bir hastalık olsa da daha çok yaşlılık dönemlerinde köpeklerde görülen bir sağlık problemidir.

Demans, insanlardaki Alzheimer’e benzer bir hastalıktır. Kafa karışıklığı, idrar ve dışkı kazaları, kapının ters yönünden girme gibi bazı semptomları olan demansın da yaşlı köpeklerde maalesef tedavisi bulunmamaktadır.

Demans olan yaşlı köpeğinize daha şefkatli bir yaklaşım ile muamele etmeniz, bu dönemi daha rahat şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır. Özellikle idrar ve dışkı  kazaları durumunda yaşlı dostunuza karşı daha merhametli davranmaya özen göstermelisiniz.

6) İdrar Kaçırma

Yaşlı köpeklerde en sık görülen problemlerden biri de idrar kaçırma problemidir. Bu problem, tek başına görülebileceği gibi farklı hastalıkların da habercisi olabilir.

Eğer yaşlı dostunuzda idrar kaçırma problemi varsa mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz gerekir. Eğer sorun tamamen yaşlılıktan kaynaklanıyorsa, artık köpeğinizle daha fazla ilgilenmeniz, dışarı çıkma sıklığını arttırmanız önemlidir.

Köpekler de insanlar ve diğer canlılar gibi yaşlanma dönemlerinde eskisi gibi organlarını ve kaslarını çalıştıramazlar. Bu da idrar kaçırma gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.

7) Obezite

Son dönemlerde insanlarda da sıklıkla görülen obezite, köpeklerde özellikle yaşlılığa bağlı olarak oluşan bir problemdir.

Obezitenin köpeklerde oluşmasının en büyük nedeni tabi ki eklem hastalıklarıdır. Eskisi gibi kaslarını çalıştıramamaları, hareketli olamamaları kilo almalarına neden olur.

Yaşlı köpeklerde obezitenin önüne geçmek için yaşlı köpek mamaları ile beslemeniz gerekir. Bu mamalar, “diyet mamaları” olduğu için daha az yağ oranı ile dengeli protein ve kalori barındıran mamalardır.

Elbette önüne geçilmesi zor bir problem olduğunu kabul etmemiz gerekir. Ancak dostunuza vefa borcunuzu ödemek için daha fazla özen göstermeniz, yaşlılık dönemini daha rahat bir şekilde tamamlamasına yardımcı olacaktır.

8) Hipotiroidizm

Yaşlı köpeklerde sık görülen sağlık problemleri arasında yer alan hipotiroidizm, tedavisi olmayan hastalıklar arasında yer alır.

Hipotiroidizmin neden oluştuğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak köpek uzmanları, bu sorunun daha çok köpeğinizin bağışıklık sisteminin tiroide ‘saldırması’ ve ona zarar vermesi ya da aşırı aktif bir tiroidin tedavisine bağlı olduğunu belirtmektedir.

Köpeğinizde bu hastalık ile karşılaşmaya başladığınızda yapmanız gereken en önemli şey, diyet mamaları ile beslemek olacaktır. Tedavisi olmasa da yaşam kalitesini bu şekilde hareket ederek daha kaliteli bir hale getirebilirsiniz.

9) Osteoartrit

Köpeğiniz gençlik dönemini tamamlayıp yaşlılık dönemine ayak atmasından sonra görebileceğiniz sağlık problemlerinden biri de osteoartrit olacaktır.

Yaşlı köpeklerde topallamaya neden olan osteoartrit, köpeğinizin eklemlerini kaplayan kıkırdak dokunun kademeli olarak bozulmasıyla meydana gelir.

Bu hastalık için de yaşlılık döneminde uygulanabilecek bir tedavi yoktur. Ancak ağrılı bir süreç olduğu için ağrılarını hafifletmeniz gerekir.

Yaşlı köpeğinizde osteoartrit görmeye başladığınızda, veteriner hekim kontrollerini daha düzenli şekilde yaptırmanız ve size önerilen şekilde ona bakmanız ağrılarının hafiflemesine yardımcı olacaktır.

10) Bunama (CCD)

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de yaşlanmaya bağlı olarak bunama (CDD) problemi görülebilir. Bu durumun tedavi altına alınması biraz güç olsa da sahibi olarak ona doğru şekilde yaklaşmanız, yaşam kalitesinin artmasını sağlayacaktır.

Köpeklerde bunama belirtileri, insanlarda olduğu gibidir. Mesela az önce mama yemiş olmasına rağmen yeniden mama isteyebilir, gereksiz havlamalar ya da tepkiler verebilir.

Tüm bunları kontrol altına almanız elbette beklenebilecek bir durum değildir. Fakat yaşlı köpeklerde bunama döneminde yeteri kadar ilgi göstermeniz, gençliğinde verdiğiniz komutları yaşlılık döneminde de yerine getirmesini beklemeniz, ömrünün son demlerini daha rahat yaşamasına yardımcı olacaktır.

11) Organ Yetmezliği

Yaşlı köpeklerde sık görülen sağlık problemleri arasında organ yetmezliği de vardır. Böbrek, kalp ve karaciğer yetmezliği, bu dönemde en sık görülen problemler arasında yer alır.

Köpeğiniz artık yaşlandı ve fonksiyonları yerine getirmede güçlük çekiyorsa, organ yetmezliği sorunu ile karşı karşıya kalmış olabilir. Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey, onu bir veteriner hekime göstermeniz ve size söylediği şekilde bakımını yapmanızdır.

Köpeklerin Yaşlandığı Nasıl Anlaşılır?

Köpekler de diğer canlılar gibi doğarlar, büyürler, yaşlanırlar ve ölürler. Doğanın bu kanunu karşısında durmak mümkün değildir. Ancak köpeğinizin yaşlandığını anlayabilirseniz, onunla olan iletişiminizi değiştirebilir ve buna göre davranabilirsiniz.

Köpekler, 6 yaşından sonra “yaşlı” olarak kabul edilirler. Araştırmacılar, köpek yaşı hesaplama konusunda bilgi verirken, köpeğin ilk yılının insanın 15 yılına eşit olduğunu, ikinci yaşının ise insanın 9 yaşına eşit olduğunu ve bu şekilde ilerlediğini kabul söyler.

Bilimsel verilere dayandırılan bu teze göre köpeğiniz 6 yaşına geldiğinde artık “yaşlı” olarak kabul etmeniz gerekir. Yukarıda değindiğimiz yaşlı köpeklerde görülen sağlık problemleri de varsa artık köpeğinizi yaşlı olarak kabul etmelisiniz.

Yaşlı köpek hastalıkları

Yaşlı Köpekler Nasıl Beslenir?

Yaşlı köpeklerin metabolizmaları ve sindirim sistemleri, yetişkin köpeklere göre daha ağır çalışır. Eğer yetişkin köpek maması ile yaşlı köpeğinizi beslerseniz ilk olarak obez olmasına yol açarsınız.

Yaşlı köpekler için en iyi köpek maması ile vefalı dostunuzu beslemeniz ve bakımını da düzenli olarak yapmanız, dostunuzun yaşlılık döneminde daha farklı hastalıklarla karşı karşıya kalmasını engelleyecektir.

Bir köpeğin yaşlı olduğu nasıl anlaşılır?

Sokakta bulduğunuz bir köpeğin yaşlı olduğunu anlamak için; dişlerine bakın. Dişlerinde eksiklik varsa ya da hareketlerinde enerji yoksa köpeğin yaşlı olduğunu anlayabilirsiniz.

Yaşlı köpekler neden ağlar?

Yaşlı köpekler, bazı fonksiyonları yerine getiremeyebilirler, organ yetmezliği olabilir ya da benzeri sorunlar yaşayabilirler. Bu da ağrı çekmelerine neden olduğu için ağlarlar.

Yaşlı köpekler neden titrer?

Yaşlı köpeklerde eklem problemleri görülen sık hastalıklar arasındadır. Bu da kaslarını yeteri kadar çalıştıramamalarına ve buna bağlı olarak titremelere neden olur.

Puanla!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Comments are closed.