Köpek Acil Durumları

Köpeklerin Acil Olarak Müdahale Edilmesi Gereken 13 Durum

Evcil hayvan sahibi olmak yalnızca onunla oynamak ya da iyi vakit geçirmek değildir. Evcil hayvan sahibi olmak bir sorumluluktur. Çoğu insan en bilinen evcil hayvan acil durumlarını yanlış anlar ve çok geç olana kadar yardım çağırmaz.

Bir veterinerin dikkatini gerektiren en yaygın acil durumların bir listesini almanız ve bir kenarda tutmanız sizi olası durumlarda hızlı hareket etmeye ve bilinçli yollar arabaya yönlendirecektir.

Köpekler İçin Acil Bir Durumda Neye İhtiyacınız Var?

İlk yardım için doğru hazırlık, ilk yardımın uygulanmasında size oldukça yardımcı olabilir. Yapılması gerekenleri düşündükten sonra, acil bir durumda sakin kalmanız ve ihtiyatlı davranmanız daha kolay olacaktır.

Birçok veteriner hekim, hayvan kurtarma dernekleri veya hayvan koruma dernekleri bu nedenle köpekler için ilk yardım kursları sunmaktadır. Orada günlük yaşamda hangi tehlikelerin gizlendiğini öğrenebilir ya da bilgi alabilirsiniz. Tüm bu kurslardan faydalandığınız taktirde pratik ve profesyonel rehberlik altında ilk yardımın en önemli adımlarını uygulayabilir hale geleceksiniz.

Köpeğinize hangi durumda neler yapmanız gerektiği konusunda inceleme yaptık. Siz de küçük dostunuzun sessizliğini anlamak ve ona yardım etmek adına makalemizi mutlaka okuyun.

1- Şiddetli Kanama

Bu bir numaralı acil durumdur çünkü çok sayıda insan bu tarz bir sorun yaşayan hayvana ilk yardımın evde yapılabileceğini düşünür. Kanama şiddetliyse veya beş dakikadan uzun sürerse, bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir.

Köpeğiniz göründüğünden daha büyük bir sorunu saklıyor olabilir veya hayvanın enfeksiyon olmadan iyileşmesi için dikişe ihtiyacı olabilir. Kesik göründüğünden daha derin olabilir veya ameliyat gerektiren iç kanama olabilir.

İlginizi Çekebilir: Yavru Köpek Aşı Takvimi 2022 Fiyatları

2- Boğulma ve Nefes Almada Zorluk

İnsanlarda olduğu gibi, bir hayvan nefes alamadığında düzelmesini beklememeli hemen müdahale etmelisiniz. Asla hava yolunu temizlemeye çalışmayın ve hayvanı güvende tutmak için hayvan ilk yardımını mutlaka öğrenin.

Köpeğinizin güvende olduğundan emin olmak için yaptığınız müdahale onun tekrar nefes almasına yardımcı olsa bile onu mutlaka bir veterinere götürün. Veteriner, hayvanın solunum sorunlarına neden olan iç hasara sahip olmadığından emin olmak için en iyi eğitimli kişidir.

3- Ekstremitelerden (Kol ve Bacaklar) Gelen Kan

Balgam, kusmuk, dışkı, burun, kulaklar, gözler veya ağızda kan varsa, nedenini bulmak önemlidir. Sizin dikkatinizden kaçan başka bir yaralanma olmadığından emin olun.

Kan asla hafife alınmamalıdır. Bir hayvandan kan geldiği tespit edilirse derhal acil bakıma başvurun. Görünmeyen iç yaralanmalar olabilir.

4- Tuvalet Yetersizliği

Hayvanın idrara çıkma veya dışkılamada ağrısı varsa veya hiçbirini yapamıyorsa, nedenini bulmak önemlidir. Hayvanın üstesinden gelebileceğinizden daha büyük bir sorunu olabilir ve bir doktorun bakımına ihtiyacı olabilir.

Hayvanlar genellikle ağrılarını ifade etmezler, bu nedenle devam eden bir sorun, bilginiz olmadan yaşamı tehdit eden bir soruna dönüşebilir. Bir süre takipte olup dışkılamama durumunda mutlaka müdahale edin

5- Gözlerin Yaralanması

Bir hayvanın gözleri, bir insanın gözlerinden farklı şekilde yapılandırılmıştır. Göz yaralanırsa, beyne yakın yapılarda iç hasar olabilir. Veterinerden yardım istemek, evcil hayvanınızın daha fazla zarar görmesini engelleyecektir.

6- Zehir Yemek

İnsanlar için iyi olan birçok şey hayvanlar için zehirlidir. Alkollü içki, multivitaminler, çikolata, haşere zehiri ve daha fazlası gibi maddeler çok tehlikelidir. Ayrıca bir hayvanın isteyerek yiyeceği maddelerdir.

Evcil hayvanınız için hangi maddelerin zehirli olduğunu öğrenin ve hayvanınızın herhangi bir zehirli madde yuttuğundan şüpheleniyorsanız hemen bir veteriner acil servisini arayın.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Ayrılık Anksiyetesi (Korkusu)

7- Nöbetler

Eğer köpeğiniz epilepsi gibi bir duruma yakalanırsa, derhal veterinerinizin görmesi ve tespit etmesi gereklidir. Şaşırma, tepkisizlik ve kontrolsüz bir şekilde etrafındakilere saldırma bu nöbetlere dahildir.

Bu aktiviteler beyinde bir sorun olduğunu gösterir ve hayvanın acil yardıma ihtiyacı vardır. Veteriner durumu değerlendirebilir ve hayvana en iyi nasıl yardım edileceğini bulmak için daha fazla test gerektirebilir.

Nöbet esnasında ona zarar gelmemesi için onu düşmekten (örneğin kanepeden) veya su kaplarında, su birikintilerinde veya göllerde takipte olup onu boğulmaktan korumalısınız. Ayrıca sert vurmaması için başının altına bir battaniye de koyabilirsiniz.

8- Topallık ve Kırık Kemikler

Evcil hayvanınız topallıyor ya da bir takım  bacak sorunları yaşıyorsa “iyileşmesini beklemek” asla iyi bir fikir değildir. Bunun olmasına izin vermek, hayvanın daha sonraki yaşamında gereksiz acı çekmesine neden olacaktır.

köpeklerin acil durumları

Hayvanı veterinere götürerek bu sorunları mutlaka çözün ve daha uzun, daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olun.

9- Ağrı ve Kaygı

Daha önce de belirtildiğimiz gibi, evcil hayvanlar ağrı olduğunda insanlarına söylemezler. Bir hayvan ağrı belirtileri gösteriyorsa, şiddetli bir duruma ilerlemiştir ve hayvanın hemen bir veteriner görmesi gerekir.

Ağrıyı veya hastalığı ifade etmenin başka bir yöntemi de kaygıdır. Normalde mutlu olan köpeğiniz aniden elinizi ısırırsa veya yabancıları normalinden hoş karşılamazsa, fiziksel bir sorun var demektir.

Herhangi bir olası ağrı olup olmadığını kontrol etmek ve hayvanın değerlendirilmesini sağlamak için hemen bir veterineri arayın. Ağrının olduğu bölgeyi tam olarak belirleyebilirseniz, veterinerin teşhisine yardımcı olacaktır. Bu notlar veterinere de yardımcı olacağından, hayvanın davranış ve kaygı aktivitelerindeki değişimine de mutlaka dikkat etmenizi öneririz.

10- Sıcak Çarpması

Havalar ısındıkça küçük dostlarımızın sıcak çarpması hikâyeleri de birbirinden farklı şekilde kulaklarımıza geliyor. Arabalarda kalan hayvanlar, güneş çarpmaları hikâyeleri gün yüzüne çıktıkça, sıcak çarpması farkındalığı da artıyor. Bir hayvan sıcak çarpması geçiriyorsa, hemen bir veterinere görünmelidir. Bazı sıcak çarpması belirtileri şunlardır:

  • Aşırı nefes nefese kalma
  • Koyu veya parlak kırmızı diş etleri
  • Kuru dil
  • Gereksiz tepkiler veya nöbetler
  • Kanlı ishal veya kusma

11- Şiddetli Kusma/İshal

Pek çok insan bu tarz rahatsızları hafife alır, ancak bunlardan herhangi biri ciddi bir seviyeye gelmişse hayvan dehidrasyona (sıvı kaybı) ve hızla ölüme neden olur. Hayvanın neden bu tepkiyi gösterdiğini bulmak önemlidir.

Köpeğinizi veterinere götürün ve hayvanın ne yediğini hatırlamaya çalışın. Daha önce belirttiğimiz çikolata, böcek ilacı, içki gibi belirtilen zehir listesini kullanarak hayvanın karşılaşmış olabileceği zehirleri düşünün.

Evcil hayvanınızın en son faaliyetleri hakkında sağlayabileceğiniz bilgiler, veterinerin neyin yanlış olduğunu bulmasına yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpek Eğitim Çitinin Kullanımı ve Avantajları

12- İçmeyi Reddetme

Bir hayvan sürekli su içmek ister. Bu normal bir davranıştır. Eğer köpeğiniz, mevcut suya rağmen son 24 saat içinde hiçbir şey içmediyse, onu veterinere götürün.

Küçük dostunuzu anlamak ve su kabını temiz tutmak oldukça önemlidir. Ancak mama kabı kirli olsa bile, sonunda ondan tekrar su içecektir. 24 saat içinde bunu yapmayı reddetmek, acil bir durumun göstergesidir.

13- Bilinç Kaybı

Bu sorun bariz bir sıkıntı ancak bazı evcil hayvan sahipleri hayvanlarının sadece uyuduğunu düşünebiliyor.

Köpeğiniz uykudan uyandırılamıyorsa, hemen bir veterinere başvurun. Hayvan bayılmış olabilir. Veterinerin, hayvanın bilincini kaybetmesine neden olabilecek ne olabileceğini bulmak için hayvanı değerlendirmesi gerekecektir.

Köpeğimin acil bir durumu olup olmadığını nasıl anlarım?

Evcil Hayvanınızın Acil Durum Yaşıyor Olabileceğinin İşaretleri, şişmiş, veya ağrılı karın, Nefes almada zorluk, aşırı öksürük veya boğulma. Gözde iltihaplanma veya yaralanma. Açık ağrı tepkileri, Tepkilerde bilinçsiz davranışlar veya tökezleme, kontrolsüz kanama, tekrarlanan kusma, Bilinç kaybı.

Köpeğimin midesi nefes alırken hareket etmeli mi?

Sağlıklı bir köpeğin nefes almasını izlerken, nefes almada da herhangi bir çaba belirtisi olmamalıdır. Nefes ritmik olmalı ve yorulmamalıdır. Hem köpeğin karnı hem de göğsü birlikte içeri ve dışarı hareket etmelidir, bu da akciğerlerin maksimum genişlemesine izin verir.

Puanla!
[Toplam: 3 Ortalama: 5]