Yavru Köpek Sahiplenme | Satın Alma Sahiplen

Yavru Köpek Sahiplenme | Satın Alma Sahiplen

Köpek Sahiplenme

Yüzyıllar boyu insanların dostu, sırdaşı olan olan köpekler, tarihin hiçbir sahnesinde insanları yalnız bırakmamışlardır. Eski uygarlıklarda savaşlarda, orta çağda koruma ve hayvancılıkta, günümüzde evlerimizde bize dostluk ve evlatlık eden köpekler adeta hayatımızın içine nüfus etmişlerdir.

Dünya üzerinde evlerin %19’unu, Türkiye’de ise evlerin %7’sini köpek dostlarımız yönetmektedir. ‘Yönetmektedir’ diyoruz çünkü onlar bizim hayat tarzımızı benimsemeleri yerine biz ebeveynler olarak yaşantılarımızı onlara göre düzenliyoruz. Bu kötü bir karar değil aksine eğlenceli ve aktivesi bol bir serüven oluyor bizler için.

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Köpek cinslerinin çoğu ev içinde yaşamaya uygun fıtrattadır. Doğaları ve genetikleri gereği bazı köpeklerin evlerde bakılmalı uygun olmayabilir. Örneğin geniş arazileri seven, iş gücü olarak kullanılabilen sivas kangallanı evde bakmak onu kısıtlamak, doğasına ve genetiğine ters bir durum olacaktır.

Eğer ilk kez köpek sahipleniyorsanız bir köpek sahibi olarak köpeğiniz için alışveriş listesi oluşturmalısınız. Veteriner hekimlerce tavsiye edilen yavru köpekler için gerekli malzemeler‘e göz atın.

Köpek sahiplenirken birkaç başlık üzerinde düşünmemiz gerekir.

Yaşam Tarzınıza Uygun Köpek Seçin

Köpek sahibi olarak evde vakit geçiremiyorsanız, geçim önceliğiniz veya sizi evden uzaklaştıran durumlar varsa köpeğinizi ona göre seçmelisiniz.

Köpek cinslerinin birbirinden farklı olarak beslenme alışkanlıkları, ihtiyaç duyduğu aktivite zamanları ve ilgi süreleri vardır.

Yaşam tarzınıza göre köpek edinmeniz köpeğinizin ihtiyaçlarına azami ölçüde yetişebilmenizi sağlayacaktır.

Köpek Sahiplenme

Evinizde tüy tutan eşyalar varsa tüy dökmeyen köpek cinsleri, hangi köpeği besleyeceğinize karar veremediyseniz evde beslenebilecek köpek cinsleri, köpek hastalıklarını merak ediyorsanız köpek hastalıkları yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Maddi Durumunuzu Değerlendirin

Köpeklerde beslenme ihtiyacının doğru karşılanması çok önemlidir. Köpeklere verilecek mama içerikleri ve miktarı köpeğin hareketliliğine, cinsine ve boyutuna göre değişir. Çok hareketli olan küçük bir köpek cinsi, günün yarısını yatarak geçiren büyük cüsseli bir köpek cinsine göre daha fazla mamaya ve enerjiye ihtiyaç duyacaktır.

Köpek Sahiplenme

🔸 Aldığınız köpeğin beslenme koşullarını, aktiflik düzeyini araştırıp size maddi olarak bir yük olup olmayacağına karar vermelisiniz.

🔸 Yavru köpeklerin olması gerekli zorunlu aşılar ve ilaç tedavileri vardır. Bunların iyi araştırılıp karşılanma maliyetlerinin ölçülmesi gerekir.

🔸 Tasmalar, mama kapları, oyuncaklar ve extra ödüller için ayırabileceğiniz bütçenizin olması gerekir.

🔸 Köpeğin cinsine göre tuvalet kapları, tüy kalınlığına göre köpek elbisesi ve havanın durumuna göre bazı extra ihtiyaçlarını ölçüp değerlendirmek gerekir.

🔸 Köpeklerde diş temizliği, kulak bakımı, tüy bakımı, göz temizliği ve kaliteli köpek mamaları da masraf listesine ekleyeceğiniz başka bir maddedir.

🔸 Ayrıca iki ayda bir yapılacak veteriner denetimleri, köpeğinizin temel komutlara uyabilmesi için yollayacağınız köpek okullarıda maddi açıdan ek faturalar olacaktır.

Aile Üyelerinin Sağlık Durumunu Gözden Geçirin

Köpek sahibi olarak sahiplendiğimiz köpekler her ne kadar bize ait olsalar da aynı evi paylaştığımız diğer aile üyelerinin görüşleri, tercihleri ve sağlık durumları da çok önemlidir. Köpeklerin onlarla da etkileşime geçeceğini yeri geldiği zaman rahatsızlık vereceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle eve sahiplenilecek köpeğin ailece kabul göremesi ve uygun olması alacağınız köpek cinslerini belirlemede etkili bir belirleyici olacaktır.

Köpek Sahiplenme

🔸 Kalabalık aile üyelerine sahip ailelerde özellikle bayanlar köpeklerden korkabilirler. Bu ayıplanacak yada hor görülecek bir davranış değildir. Köpeğin cinsi, boyu, cüssesi ne olursa olsun köpeği sevmeyen ve korkan bir aile üyesi varsa evinizde köpek beslemeniz uygun olmayabilir.

🔸 Bazı köpekler çok tüy dökebilirler. Köpek tüylerine karşı alerjisi olan aile üyeniz varsa tüy dökmeyen köpek cinslerini tercih edebilirsiniz.

🔸 Ailede bebek çocuklar varsa köpeğin aşırı aktif olması ve büyük boyutlarda olması bebeğe istemeden zarar vermesine neden olabilir.

Ömrü Boyunca Yanınızda Olacağını Unutmayın

Köpek sahipleri, köpek sahiplenirken yavru köpekleri daha sevimli buldukları ve kendilerine daha kolay alışabileceklerini düşündükleri için tercih ederler. Onlarında kısa zamanda büyüyüp diğer yetişkin köpekler kadar olacaklarını göz ardı edebilirler. Büyüdükçe sorumluluğu artan köpeklerimizin her ihtiyaçlarına karşı bilinçli ve hazırlıklı olmalıyız.

Köpek Sahiplenme

Yavruluktan alıp çok iyi bakılıp büyütüldükten sonra nedense evlerine sığdıramadıkları köpeklerini sokağa bırakan birçok kişi var. Daha önce hiç sokakta kalmamış, çevreyi ve sokakta yaşamayı bilmeyen, beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılayamacak durumda olan köpeklerimiz sokaklarda nasıl yaşayabilir?

Evinize aldığınız her canlının sorumluluğu size aittir. Onların karşılıksız sevgi ve sadakatini hak etmek için dostlarımızı yaşam standartlarının en üst seviyede tutmaya ve bakmaya çalışmalıyız.

Köpek Sahiplenme

Günümüzde evlerde köpek bakmanın popülaritesinin artmasıyla ve teknolojinin gelişmesiyle birçok köpek sahiplenme / sahiplendirme siteleri kurulmaktadır. Gün geçtikçe bu sitelerin sayısı artmakta ve başta amaçları evsiz köpeklere evmek bulmak olan bu sitelerin çoğu sahiplenme başlığı altında köpek satışı yapmaktadır.

Köpek Sahiplenme

Yinede çizgisini bozmayıp ev yada iş değişikliği yapan, köpeğine bakmakta maddi olarakda zorlanabilen insanlar için kurulmuş, köpeğin sağlığı ve bakımı hariç hiçbir maddi çıkarları olmayan köpek sahiplendirme siteleri de mevcuttur.

Ancak köpek evlat edinmek broşürde gördüğünüz tırnak makasını almak kadar kolay değildir. Sorumluluk bilincine sahip insanlar sahiplenecek köpeğin temel ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağını ölçüp tarlarlar. Birçok bilinçsiz köpek sahip adayını köpeğin değeri, cinsi ve görünüşü cezbedebilir. Önemli olan sahiplendiğimiz köpeğe layıkıyla bakabilmektir.

Köpek Sahiplenirken Sorulacak 7 Soru

Evlere yeni köpek getirmekten daha heyecan verici bir durum olamaz. Yeni bir aile üyesi.. Hele ki birde yavru bir köpekse tadından yenmez.. Ancak köpeğinizi eve getirdiğiniz an onunla ömür boyunca sürecek bir anlaşma yaptığınızı unutmamalısınız. Bizler için ailemizden biri olacak dostumuzu sahiplenilirken sorulması gereken birkaç soru vardır.

Köpek Sahiplenme

🔸 Köpeğin aşıları yapıldı mı? (Yapılacak aşıları için aşı takvimi istenmeli)

🔸 Kalp kurdu hastalığı testi yapıldı mı?

🔸 Köpek kısırlaştırıldı mı ?

🔸 Geçmişinden gelen davranışsal bozukluklar var mı?

🔸 Herhangi bir sağlık sorunu var mı?

🔸 Bakımını yapamadığımız taktirde geri verebiliyor muyuz?

🔸 Köpek sorunları hakkında danışmanlık yapabilir misiniz?

Nereden Köpek Sahiplenilir?

Bazen bir yürüyüş esnasında yada bazen de soğuk yağmurlu bir havada bir aracın altında ağlayan köpek yavrusunu görmenizle köpek sevginiz bir anda doruğa ulaşabilir. Vicdan sahibi her insanın kayıtsız kalamayacağı bu duruma sizde seyirci kalamayıp köpeği daha güvenilir bir yere alabilir yada evinizde misafir edebilirsiniz. İşte bu kadar kolaydır bir köpeği sahiplenmek…

Ticari amaçlarla üretilen birçok köpek zaten satılıp yeni evlerine ve sahiplerine kavuşuyorlar. Ancak sokaklarda annesiz kalan, barınaklara bırakılıp kaçılan ve sokaklara bırakılan binlerce köpek dostumuz en az ticari satışla üretilen köpekler kadar sıcak evleri hak etmektedir. Bu hassasiyetle yola çıkan evsiz dostlarımıza kucak açan aileleri en içten duygularımızla selamlıyoruz…

Köpek sahiplenmeniz için sokaklar başta olmak üzere barınaklar ve kurtarma grupları köpek sahiplenmenize yardımcı olabilir. Tamamen ücretsiz köpek sahiplendirme yapan bu kuruluşlar her yıl binlerce evsiz köpeğe sıcak yuva bulmaktadırlar.

Barınaklardan Köpek Sahiplenme

Barınaklar ücretsiz köpek sahiplenme adına en fazla köpek ırkını ve çeşitliliğini bulabileceğiniz harika oluşumlardır. Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan köpeklerin bir arada huzurla tutulduğu, ayrı ayrı ilgilenildiği ve bakımlarının yapıldığı huzurlu ortamlardır.

Barınaktaki köpekler birçok talihsizlik sonucu oraya düşmüş ve bu konuda ellerinden gelen hiçbir şey gelmediği için onları sahiplenecek vicdanlı ve sıcak kanlı insanları beklemektedirler. Birçoğu yetişkin oldukları için tercih edilmeyecek ve hayatlarının geri kalanını barınaklarda geçireceklerdir.

Barınaktan köpek sahiplenmenin avantajları;

🔸 Köpekler daha çok ilgi gösterir ve daha çok ilgiye muhtaçtırlar.

🔸 Köpeklerin aşıları yapılır ve herhangi bir hastalık taşımazlar.

🔸 Öğünlerde cinslerine uygun gıdalar verilir sağlıklı yaşarlar.

🔸 Birçok köpekle iç içe olduklarından sosyalleşme hat safhadadır.

🔸 Hayatınızda hiç görmediğiniz karma ve cins köpekleri görebilirsiniz.

🔸 Köpek severlerin bağışlarıyla ayakta durduklarından bilinçli yetkililerce denetlenirler.

🔸 Kalabalık ortamın yoğunluğunu ve yorgunluğunu yeni sahiplerinin evlerinde atmak isterler.

Barınaklara ulaşım günümüzde çok kolaydır. İnternet üzerinden ”köpek barınakları” aratması yapıp haritalardan size en yakın barınaklarla iletişime geçebilirsiniz.

yavru köpek sahiplenme

Koruma Gruplarından Köpek Sahiplenme

Genellikle geçici süre köpekleri evlerinde misafir eden gönüllü bireyler tarafından oluşturulmuş gruplardır. Hiçbir maddi çıkarları olmadan köpekleri evlerinde misafir edip sahiplendirmeyi amaçlarlar.

Koruma gruplarının herhangi bir merkezi yada departmanı yoktur. Birbirlerinden haberleri olmayan birçok koruma grubu dünyanın her yerinde bireysel faaliyet ve çaba gösterirler. Gerçekten övünülesi ve taktir edilecek işler başarırlar.

Köpek Sahiplenme

Koruma gruplarından köpek sahiplenmenin avantajları;

🔸 Köpeklerin aşı takvimleri oluşturulmuş ve hasta köpek varsa tedaviye başlanmıştır.

🔸 Sokaklara bırakılan evcil köpekleri hayatın zor şartlarından kurtarmış, ev konforuna yükseltmişlerdir.

🔸 Köpek evlat edinmek isteyenler için sahiplenilecek köpeği tanıyan ve anlatan konuşmacılar olmuşlardır.

🔸 Köpekler sevgiyle ve ilgiyle bakıldıklarından, köpeklerde davranışsal bozukluklar oluşmamış olacaktır.

🔸 İnsanlara, çevresine ve diğer köpeklerle etkileşimleri olan köpeklerin sosyalizasyonları harika olacaktır.

🔸 Sizin koruma gruplarından köpek sahiplenmeniz onların omuzların tatlı bir yük almanız demektir.

Köpek Sahiplendirme Siteleri

Köpek sahiplendirme işlemler günümüzde artık online platformlar aracılığıyla yapılmaktadır. Bu konu üzerine açılan sitelerin birçoğu köpek satışı yapsa da bazı nadir internet platformları köpeklerini ücretsiz sahiplendirmek isteyenlerle köpek sahiplenmek isteyenleri buluşturmaktadır.

PetSurfer

Evcil hayvan sahipleriyle evcil hayvan bakıcılarını buluşturan Türkiye’nin yeni nesil pet platformudur. Pet sahipleri, petlerine bakmaları için evcil hayvan bakıcılarına hizmet bedeli ödeyerek, petlerini gönül rahatlığıyla emanet ederler.Aynı zamanda platform köpek sahiplendirme hizmeti de vermektedir.


Sahibinden.Com

İşine tutkuyla bağlı profesyonel insan kaynağı, güçlü teknolojik altyapısı ve müşteri odaklı hizmet anlayışıyla, kullanıcılarının hayatlarına dokunarak değer yaratmak, hayallerine ulaşmalarına aracılık etmek ve en iyi deneyimleri yaşatmak için tüm gücüyle çalışmaya devam ediyor. Sadece teknolojik anlamda değil köpek sahiplendirme pazarınında lideri konumundadır.


Sahibimolurmusun

İşine saygı ve tutku ile bağlı çalışanları, teknolojik alt yapısının sağlamlığı ve müşteri odaklı çalışma anlayışıyla kullanıcılarının hayallerine ulaşması için aracılık etmeye ve en iyi alışveriş deneyimini yaşatmak için kendini her yeni gün geliştirmeye devam ediyor. Bu sitede köpek sahiplendirme pazaranın hatırılı sayılı isim yapmış platformudur.

Kimler Köpek Sahiplenemez?

Köpek sahiplenmek evlat edinmekle aynı sorumluluk duygularını paylaştığı için herkesin evlat sahiplenemeyeceği gibi köpekte sahiplenmemeleri gerekir. Devletimizin barınaklardan köpek sahiplenirken koyduğu kurallar ve sordukları sorular tamamen evcil dostlarımızı korumak adına yapılmaktadır.

Belli başlı sorumlukları olan dostlarımızı sahiplenmeye müsait olmayanları şöyle sıralayabiliriz;

🔸 Köpeklere karşı duyarlı olmayanlar,

🔸 Köpekten korkanlar,

🔸 Geçmişinde hayvanlara eziyetten hüküm giyenler,

🔸 Hayvanlara karşı sevgi beslemeyenler,

🔸 Günlük geçim telaşından dolayı vakti bulunmayanlar,

🔸 Sürekli seyahat edenler,

🔸 Sosyal bir hayat yaşamayanlar,

🔸 Evlerinde düzen olmayan ve kendileri de düzensiz olanlar,

🔸 Maddi durumları elvermeyenler,

🔸 Çöp evler oluşturanlar,

🔸 Sorumluluk bilinci oturmayanlar / olmayanlar evlerinde köpek besleme sorumluluğunu almamalıdır.

 

Puanla!
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

Yorum Yap

Mail adresin yayınlanmayacak.