Köpekler içgüdüleri gereği yabancılara, diğer köpeklere, kurallara uymayanlara ve tüm tehditlere karşı saldırgan olan hayvanlardır. Bu onların içgüdülerinde yer alır. Eğer şu sorunun ”köpeğim saldırgan ne yapmalıyım” cevabını arıyorsanız doğru bir sayfadasınız.
Köpeğinizin saldırganlığı engellemek sizin sorumluluğunuzda olan bir davranıştır. Bu davranış sonradan gelişti ise bu konuda yardım almanız en doğrusu olacaktır.
Köpeklerin saldırgan olmalarının pek çok nedeni olabilir. Bundan dolayı çözüm farklı yollardan da olabilir. Problemin büyüklüğüne göre, çözümde büyük olacaktır. Öncelikle gelin birlikte, saldırganlık adına bilgi almanızı sağlayalım.
Köpeklerde saldırganlık durumu
Köpeklerde saldırganlık, köpeklerin bazı tehdit olarak gördüğü durumlara karşı verdiği içgüdüsel olan tepkilerdir. Bu tepkiler her zaman insanların, köpeklerin tehdit’ine karşı gelişmez bazen. Köpeğin o an içinde bulunduğu acı, panik durumu onun saldırgan olmasına neden olabilir.
Köpekler Nasıl Komut Eğitimi Verebiliriz? yazısını okuyarak köpek eğitimleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yani köpekler isteyerek etrafına zarar vermez içgüdüleri böyle tepkiler vermesine neden olacaktır. Yaralı olduklarında yoğun agresif, saldırgan olurlar. Çünkü neden acı duyduklarını anlamlandıramazlar.
Ama saldırganlığın tek nedeni acı olmamaktadır. Bazen sosyalleştirme eksikliği, eğitim azlığı da davranış bozukluklarına yol açacaktır. Bu soruna çözüm bulabilmek için saldırganlık nedenini bulmamız gerekecektir.
Köpeklerde saldırganlık sebepleri
Köpeklerde saldırganlık aslında onların içgüdülerinde olan bir unsurdur. Öyle ki ataları olan kurtlara bakacak olursak, kurtlar yaşayabilmek için vahşi bir yaşam sürerler. Yukarıda köpeklerin saldırganlıkları konusunda yaralardan örnek verdik ama hastalık durumları da onların saldırgan olmalarına neden olabilir.
Dermatit yada oral rahatsızlıklar köpeklerimizi agrasif yapacaktır. Bu hastalıklarda kaşınma, ağız içi şişlik olduğundan durum onları rahatsız eder. Bu durumlarda hayvan olana bitene anlam veremez. Korku, acı karşısında diğer varlıklar saldırabilir. Bu durum yeni yavrulayan köpeklerde de gözlemlenir.
Bunların haricinde köpekler yemek yerken saldırabilir, çünkü köpekler obur hayvanlar olduğu için yemeklerini bölüşmezler. Bölgelerini korumak için saldırabilir, yeni bir köpekle bölgesini paylaşmak istemeyecektir. Bu zamanla aşılabilir. Yeni yavrulayan köpekler diğer hayvan ve insanlara bebeklerini korumak için saldırabilir.
Köpeğin saldırganlığı nasıl engellenir?
Köpeğinizin saldırganlığı ile başa çıkmanız için öncelik olarak bir veteriner hekim ile görüşmenizi öneriyoruz. Bunun haricinde ise sabırlı ve kararlı olmanız gerekir.
Köpeğin sağlık problemi yoksa eğer saldırganlıktan kurtarmak için yapmanız gerekenler;
Bu konuda ceza vermeyi asla düşünmeyin bu onu daha gergin bir hale getirecektir.
Köpeğinize sizin patron olduğunuzu kanıtlayın, baskın köpekler diğerlerine üstünlük sağlamak için aşırı agresif olur bunu engelleyin.
Onu yemek yerken kimsenin rahatsız etmesine izin vermeyin. Bu durumda saldırgan olmaları çok doğal olacaktır, hiçbir köpek yemeğinden olmak istemez.
Yabancıların köpeğinize el şakaları yapmasına izin vermeyin, köpeklerde insanlar gibi tanımadığı insanlarla oyunlar oynamaz ve yakınlık göstermez.
Köpeği kısırlaştırın, bu uygulama ile köpekler daha uysal ve uyumlu olabilmektedir.
Daha önce ele aldığımız köpekler ayrılık korkusu nasıl engellenir yazısını okumanızı öneriyoruz ayrıca köpekler hakkında ayrıntılı bilgi alabilmek için iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yap