Kedi dostlarımızın neden tüy döktükleri en çok merak edilen soruların ve sorunların başında geliyor. Kediler neden tüy döker? Onların tüy döktüğünü görmek üzücü bir durum olarak görülebilir.
Bazı yaygın tüy dökme durumları normalken bazıları bir takım sağlık problemlerini işaret ediyor olabilir. Bu yüzden kedinizin cinsine göre ne zaman, ne kadar tüy döktüğünü takip etmeniz ve tetikte olmanız önemlidir.
Kedilerin tüylerinin parlak ve canlı olması onların deri sağlığının da normal olduğunu gösterir. Tüy dökmenin çeşitli sebepleri olabilir. Bahar aylarında, yaklaşık senede iki kez tüy dökülmesi, dostlarımızın kürklerinin yenilenmesini destekler.
Belirli süreçlerde bu gözlemlenebilir. Cornish Rex ve Devon Rex başta olmak üzere minimum düzeyde tüy döken kedi cinsleri de vardır. Bu iki ırkın dökülen tüyleri neredeyse hiç fark edilmez. Hiç tüy dökmeyen kedi cinsi ise Sfenks kedisidir.
1) Mantar Enfeksiyonuna Bağlı Dökülme
Kedilerde tüy dökülmesi nedenlerinin başında mantar enfeksiyonu geliyor. Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle gruplar halinde yaşayan yavru kediler arasında sık görülür. Kirli bir çevreden kapılabilir ve birkaç ay sürer.
Kedilerin derilerinde herhangi bir çizik, sıyrık ya da açık yara olması durumundan mantar sporları rahatlıkla vücuda girer. Deri katmanında yayılmaya başlar ve kıl diplerine kadar ilerler.
Bu yüzden kedinizin vücudunu sık sık kontrol ederek, varsa açık yaralarını hızlı iyileştirme adına bir takım tedavi yöntemleri uygulamanız gerekir. Yüz gibi bakım yapılması zor alanlarda mantarın yayılması daha kolay olacağından temizlik ve kontrol şarttır.
Mantar enfeksiyonu her kedide kendini farklı gösterebilir. Ancak genel olarak deri üzerinde pullaşma ve düzensi tüy dökülmesi ile fark edilir. Tüyler, kedinizi sevdiğinizde bile kolayca kopup elinize gelebilir.
Tedavi süreci birkaç aşamadan oluşup, uzun sürebilir. Tedavi alanında en çok temizliğe önem verilmelidir. Hem kedinin yaşam alanı, hem vücudu hem de dolaştığı çevrenin temiz olması gerekir. Bunun yanı sıra veteriner hekim aracılığıyla ilaç tedavisi başlanabilir.
İlginizi Çekebilir: En iyi Kedi Kumu Markaları ve Fiyatları
2) Diyete Bağlı Tüy Dökümü
Kediler bir takım sağlık sorunları yüzünden besin diyeti yapmak durumunda kalabiliyor. Diyet sırasında tüketilen mamanın içeriğinin zengin olması önemlidir.
Çünkü mama, kedilerin kürklerinin ve derisinin sağlığını da destekleyen içeriklerden oluşmalıdır. Bu yönden eksik olan besin maddeleri, tüy dökme ve tüylerin bozulması gibi problemleri beraberinde getirir.
Kedilerin derileri ve tüyleri, etkili biçimde gelişmek ve canlı, parlak görünüm kazanmak için önemli oranda protein desteğine ihtiyaç duyar. Bu da kedilerin günlük tükettiği mamalarından % 30 oranında protein alması gerektiğini anlamına gelir.
Diyet mamalarında yüksek kalitede protein bulunmaması ya da bulunan proteinlerin kolay sindirilememesi, kırılgan tüylerin oluşumuna ve tüy dökümüne sebep olur.
Kedilerin mamalarının içeriğinde A ve E vitaminlerinin bulunması çok önemlidir. Doğal antioksidanlar olarak işlev gören vitaminler aynı zamanda hücre büyümesini de düzenlediği için deriyi sağlıklı tutar ve tüylerin parlak olmasını destekler.
Bunların eksikliği, tüyleri besleyen ana bileşen olan keratinin de üretilmesi adına sorunlara sebep olur. Diyetin yeniden düzenlenmesi, kaliteli mamaların kullanılması ve mutlaka bir veteriner hekimden destek alınması tüy dökme sebebini net bir şekilde ortaya çıkaracaktır. Sebebe göre en iyi çözüm belirlenebilir.
3) Kedilerin Kendini Yalaması Sonrasında Tüylerin Dökülmesi
Kedi dostlarımız kendilerini doğal bir yöntemle temizler: Yalama! Yalanarak temizlenmek, kedilerin doğası gereği hem atalarında hem de kendilerinde vardır. Kendi temizlikleri sayesinde tüyleri temiz ve sağlıklı olur. Ancak aşırı yalanma da tüy dökülmesi gibi sorunları tetikleyebilir.
Kediler yalanırken dilindeki pütürlükleri kullanırlar. Tıpkı bir fırça gibi tüylerin üzerindeki parazitleri, derilerdeki kalıntıları ve ölü tüyleri bu şekilde temizlerler. Ancak dilleri yalanırken tüylerinde kırılmaya sebep olabilir ve tüyler bu şekilde dökülür.
Üstelik genellikle yalanması tek bir bölge üzerinde yoğunlaşıyorsa, o bölge zaman içerisinde çıplaklaşır ve tüylerde zayıflama görülür. Üstelik kopay tüyler kedilerin midesine gider. Tüyler sindirilemediği için ağrıya ve rahatsızlığa sebep olur. Tüy yumağı sorunu da ortaya çıkar.
Aşırı yalanma, kedilerde bir psikolojik davranış bozukluğu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden onun sosyal yaşantısını incelemeniz ve ona bu alanda destek olmanız da önemlidir. Sinirliyse yalanmak ona sakinlik verebilir, bazen de can sıkıntısından sürekli kendini yalar. Bu yüzden yaşam kalitesinin arttırılması gerekebilir.
4) Kedi Tüylerinin Düzenli Kesilmesi
Kedilerin tüylerinin koltuklarda, yerlerde ve yataklarda, kısacası yaşam alanında dolaşırken göz önünde olması bazıları için problem haline gelmektedir. Bu yüzden özellikle tüyleri uzun olan, kıvırcık tüylü kedilerin tüyleri belli periyotlarda tıraş ediliyor.
Tüylerinden kurtulmak üzere tıraş edilen kedi dostlarımızda bu durum bir stres haline gelebilir. Hem yeni görünüşü hem de tüylerinin olmayışı onlar için kolay kabul edilebilir bir durum olmayabilir.
Kendilerini yalayarak temizledikleri için, dillerini vücutlarına dokundurduklarında kendilerini tuhaf hissetmeleri ve durumu uygun karşılamamaları beklenen davranışlardandır.
Bu da psikolojik olarak bozukluğa ve bir takım deri hastalıklarının meydana gelmesine sebep olur. Deri hastalıkları da beraberinde tüy dökülmesini getirir. Hassas olan bu konu mutlaka anlayış ve dikkat gerektirir.
5) Hormonlar, Stres ve Tüy Dökümü
Kedilerin de belli dönemlerde hormonsal değişikliklere bağlı olarak tüy dökmesi normaldir. Hormonsal değişiklikler hamile ve yaşlı kedilerde görünen bir durumdur. Bir de çiftleşme dönemleri bunlar arasında eklenebilir.
Stres altında kalan insanlarda nasıl deri ve cilt hastalıkları meydana geliyorsa bu durum kediler için de aynıdır. Onların stresli olmasına sebep olabilecek durumları ortadan kaldırmalı veya engellemelisiniz.
Stresli bir yaşam tüy dökülmesini tetikler ve kedilerin huzursuz olmasına sebep olur. Merak ve hareketlilikleri, onların hırçın sevilmesi anlamına gelmez. Bu yüzden sıkıştırılmaktan da hoşlanmazlar.
Ona karşı olan tutumunuz da bu noktada önemlidir. Yanlış bir davranışı sonrasında bağırır ve cezalandırmaya çalışırsanız ona stres yüklemiş olursunuz. Çevrenizde bulunan farklı bir canlıya göstereceğiniz ilgi de bunu tetikler niteliktedir.
6) Uyku Düzeninin Önemi
Sağlıklı uyku, vücudun sağlığını etkileyen en önemli unsurdur. Aynı zamanda kedilerin yaşam kalitesini de doğrudan arttırır. Gün içerisinde sürekli uyuması, onun gece uyku uyuyamamasına sebep olabilir.
Bu durumda gün içerisinde kaliteli vakit geçirmek adına onunla oyunlar oynamak iyi bir çözüm yoludur. Sürekli uyuyup, kalitesiz yaşam sürmek onun hem vücut hem de deri ve tüy sağlığını etkiler. Bu da stres habercisidir ve tüy dökülmelerine sebep olabilir.
7) Bakımsızlık ve Sağlıksız Tüyler
Sağlıksız vücut, eksik alınan vitaminler, güçsüz bir deri ve dökülen tüyler demektir. Bu noktada sizin yardımınız patili dostunuz için çok önemlidir. Kedi tarağı ve fırçaları yardımıyla onu düzenli olarak taramalı ve tüy topaklarının derisinden atılmasını desteklemelisiniz.
İhtiyacı olmayan tüyleri onun üzerinden temizleyerek derisinin hava almasını destekleyebilirsiniz. Bunun için mama içeriğini kontrol edebilirsiniz.
8) Bayat Mama ve Kalitesiz Su
Bayat mama ve kalitesiz su, tüy dökülmesi sebepleri arasındadır. Bu yüzden kedilerin mamasının taze olması ve su kalitesinin düzenli takip edilmesi gerekir. Bunların yaşanmaması için kedilerin sularını gün içerisinde tazelemeli, mamalarının kaliteli ve güvenilir markalardan seçilmesi gereklidir.
İlginizi Çekebilir: Sağlık ve Vitamin Deposu En İyi 5 Kedi Maltı
Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Kedilerin çoğu fırçalanmayı ve taranmayı çok sever. Tüy dökümünü engellemek için yapılacakların başında onların rutin tüy bakımı yer alıyor. Her gün tüylerini taramak hem onların temiz olmasını hem de rahatlamasını sağlar.
Yavaş hareket edilmesi önemlidir. Çünkü bazı bölgelerde tüy yumakları oluşmuş olabilir. Küçük düğümleri ve karışıklıkları açmak için tüylerin çıkış yönüne taranması gerekir. Bu süreçte ona ödül maması ikram etmek fena bir fikir değildir.
İçerisinde Omega yağ asitleri bulunan kedi mamaları, kedilerin tüylerinin günlük dökülmesini azaltmada yardımcı içeriklerden oluşan mamalardır. Balık yağlarının bulunduğu vitaminler ve döküme döngüsünü engelleyici spreyler de size destek olabilir.
Kediniz için en iyisini araştırıp, ürünlerin kaliteli ve güvenilir olup olmadığından emin olmalısınız.
Stres yönetimi, bizlerde olduğu kadar tüylü dostlarımızda da önemlidir. Onun stres altında olmaması için iyi bir gözlemci olmanızda fayda var. Stresli bir yaşam, hem kaliteli vakit geçirmesini engeller hem de tüy dökülmesini arttırır. Bu yüzden sosyal yaşam, iyi mamalar ve iyi bir yaşam alanı kediniz için önemlidir.
Kediler yalanarak temizlendiği için onlar için özel formüle edilen içeriklerle oluşturulmuş kedi maltları, tüy dökülmesine bağlı tüy yumağı oluşumlarını da azaltır.
Böylece hem tüy dökülmesinin hem de tüy yumağı ile meydana gelen mide ve bağırsak sorunlarının önüne geçilmiş olur. Tüm bunların yanı sıra rutin veteriner hekim kontrolleri de kedinizin sağlığı açısından önemlidir. Belli aralıklarla veteriner ziyareti yapmayı ihmal etmeyin.
Kedilerde Tüy Dökülme Süresi Var mıdır?
Kedilerde mevsimsel tüy dökülmeleri ortalama 2-4 ay arası sürer. Ancak bu süre uzuyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrolü olması şarttır. Kedinizin farklı sağlık sorunları olabilir.
Kedilerin Tüyleri Tıraş Edilir mi?
Kedilerin tüyleri kesilebilir ve tıraş edilebilir. Bunun kediye bir zararı yoktur. Bazı kediler bu durumu kolay kabullenemez ve stres yaşayabilir.
Hamile Kediler Tüy Döker mi?
Hamile kedilerin hormonal salgılarının yoğunluğu değiştiği için bu değişim tüylere de yansır ve tüy dökülmesi meydana gelebilir.