Dünya üzerinde 50'den fazla kedi ırkı yaşıyor. Her birinin ihtiyaçları, karakteristik özellikleri ve fiziksel özellikleri diğerine oranla değişiklik gösterebiliyor.
Temel ihtiyaçlarından bakımlarına kadar sorumluluklarını üstlendiğiniz kedi dostlarınızın farklı mizaçları var. Bunu etkileyen birinci unsur ırklarıdır.
Bazı kediler küçük, bazı kediler orta bazıları ise büyük ırk olarak bilinir. Fiziksel ve zihinsel yapıları da o yönde şekillenebilir. Bir de hiç büyümeyen kedi cinsleri vardır.
Büyümeyen kediler hakkında yıllardır oldukça fazla araştırmalar yapılmıştır. Büyümeyen kedi ırkları, farklı ırktaki kedilerin yarısı oranında bir büyüme sağlar. Sonrasında bu büyüme eğilimi ortadan kalkar.
Büyümenin durması genetikle alakalı bir durumdur. Kesinlikle bir hastalık gibi düşünülmemelidir.
Büyümeyen kedilerin kaç yaşında olduklarını anlamak zordur. Yaş evreleri değişim gösterirken büyüdükleri aslında dışarıdan belli olmaz. Yavru bir kedi ile benzer özellikler taşırlar.
O yüzden bakımı ve beslenmeleri konusunda da daha titiz davranılmasında fayda vardır.
Dışarıda yaşamaları zordur. Çünkü sokaktan gelebilecek herhangi bir saldırı karşısında yaşları kaç olursa olsun küçük bedenleri ile savunma yapamayabilirler.
En çok beslenen büyümeyen küçük kedi cinsleri;
1- American Curl Kedisi
Çok zeki ve oyuncu olmaları ile bilinen American Curl cinsi kediler büyümeyen bir ırktır. Arkadaş canlısıdır ve insanları çok sever.
Ilımlı ve dengeli bir mizaca sahiptir. Ebeveynleri ile vakit geçirmeyi çok ister.
Bu yüzden evde her ne yapıyorsanız sizin yanınızda olmayı ve onunla ilgilenmenizi tercih eder.
Gün içerisinde ihtiyaçları dışında çok fazla ses çıkarmayı sevmeyen American Curl cinsi kedilerin sesi de alçak tondadır.
Çok sakin ve uysal bir şekilde titreşimli sesler çıkararak isteklerini size anlatabilir. Kısa tüyleri vardır. Özenli ve düzenli bakıldığı sürece 15-20 yıl yaşam süreceği araştırılmıştır.
2- Cornish Rex Kedisi
Cornish Rex son derece dayanıklı bir ırka sahiptir. Genellikle tüylerinin az dökülmesi sebebi ile tercih edilen bir kedidir.
Son derece hareketli ve enerjik bir yapısı vardır. Eğer evinizde sizin enerjinisi yükseltecek ve sürekli onunla oyunlar oynayabileceğiniz bir kedi isterseniz büyümeyen Cornish Rex evinize neşe katmaya aday!
Cornish Rex tam bir kucak kedisidir, temas sever. Kimin kucağında olduğunun bir önemi yoktur. Yalnızca sizin sıcaklığını hissedip sevilmek ister.
O yüzden çocuklu aileler için harika bir seçim olacaktır. Evde olduğu kadar dışarıda da oyun oynamayı severler.
Eğer korunaklı bir bahçeniz varsa temiz havada onuna harika vakit geçirebilirsiniz.
Gün içerisinde aktif ve konuşkan tavırlar sergileyen bu kediler sosyal oldukları için çok seviliyor.
Kısa tüylü yapısı hipoalerjenik olduğu için de bu kediler ev arkadaşı olarak çok tercih ediliyor. Eğer iyi bir bakım ve sevgi ile yetiştirilirlerse ortalama yaşam süreleri 12-16 sene arasında sürebilmektedir.
3- Devon Rex Kedisi
Devon Rex cinsi kediler büyümeyen, evin yaramaz kedisi olabilecek mizaca sahip bir ırktan geliyor. Kendisini sahibine adamışlıkları ile bilinen kediler etrafındaki tüm oyunlara dahil olabilir.
Son derece enerjiktirler, günün uyanık kaldıkları zaman diliminde oyunla vakit geçirebilirler. Eğer siz de ev içerisinde sürekli aktifseniz size uyum sağlamaları kaçınılmaz olacaktır.
Çok insancıl, sevgi delisi olan Devon Rex kedileri çocuklarla da muhteşem iletişim kurarlar. Yalnızca çocuklar değil evdeki diğer evcil hayvanlarla da geçinebilirler.
Büyümeyen kedi olmaları beslenme konusunda sizi şaşırtmasın. Çünkü bu kediler oldukça iştahlıdır. Eğer kısırlaştırdığınız bir Devon Rex kediniz varsa mutlaka onun diyette beslenmesine dikkat etmelisiniz.
Yoksa çok fazla kilo aldığını görebilirsiniz.
4- Munchkin Kedisi
Kısa bacakları ve sevimlilikleri ile bilinen Munchkin ırkı kediler çevresine uyum sağlayabilen özelliktedir. Sosyal yönleri gelişmiş olan dostlarımız çok iyi oyuncudur.
Koşmayı, kovalamayı, yakalamayı ve oyuncaklarla vakit geçirmeyi çok severler.
Aynı zamanda çocuklar ve diğer kedilerle de iyi anlaşırlar. Hatta köpeğinizle oyun oynadığını görürseniz hiç şaşırmayın!
Yüksek yerlere zıplama merakları vardır. Ancak hem genetik olarak küçük, hem de bacak boyu kısa olduğu için çok yüksek alanlara hemen zıplayamazlar.
Ancak onlar için ufak parkurlar oluşturabilirsiniz. Yeteneklerini zekaları ile birleştirmek onların gelişimine katkı sağlar.
5- Singapura Kedisi
Singapura kedisi, Asya bölgesinde yer alan Singapur şehrinde ortaya çıkmıştır. Bu yüzden adları bu şeklide verilmiştir.
Büyümeyen kedi ırkı olan Singapura kedileri küçük ve üçgen kafa yapısına sahiptir. Küçük dostlarımızın kilosu maksimum 3 kilograma kadar çıkabilmektedir.
Kısa tüyleri vücuduna dik şekilde çıkmaktadır. Kulakları ise vücuduna oranla daha uzundur.
Doğduklarında sizi şaşırtabilecek kadar uzun tüyleri olur. Zamanla tüyleri dökülür ve kısalmaya başlar.
Büyümeyen kediler içinde en çok sevilen kedilerden bir tanesidir.
Son derece zeki olan bu kediler kolayca eğitilebilir ve size candan arkadaş olurlar.
6- Birman Kedisi
Birman kedisinin sevecen ve sosyal yapısının olması onu en popüler yapan özelliklerinin başında geliyor. Bir diğer özelliği de büyümeyen kedi ırkı olmasıdır.
Küçük dostlarımız oldukça sevecendir, insanları çok sever. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla mutlu oyunlar oynayabilir.
Çevik ve enerjik tavırları vardır. Öz güvenli olduklarından boyuna bakmadan yüksek yerlere sıçramaya çalışırlar.
Çoğu zaman havada nesneleri yakalayabilirler. Sosyal yönden sevgi ve iletişim kurmayı sevdiklerinden evde yalnız kalmaları onu işin içinden çıkılmaz psikolojik durumlara sokabilir.
Bu yüzden mutlaka çok seveceği oyuncaklar ya da evcil başka bir arkadaş ile evde bırakmanız önerilir.
Büyümeyen Kedi Cinsi Bakımı
Kediler ırkı ne olursa olsun belli sorumlulukları da beraberinde getirir. Kedi bakmanın da bir süreci vardır. Büyümeyen kedi cinsleri için çok farklı dikkat edilmesi gereken bir bakım rutini yoktur. Her kedi gibi yaşına ve cinsine uygun olarak aylık beslenme ve tuvalet ihtiyaçları için alışveriş yapılabilir.
Günlük beslenme, uyku ve bakım gibi rutinleri yerine getirilmelidir. Ancak her yaşta ve her ırkta bakım süreleri ve kullanılacak kedi bakım ürünleri aynı değildir.
Yavru bir büyümeyen kediniz varsa yavrunun annesinden süt emip emmediğinin bilinmesi gerekir. Anneden erken ayrılmak zorunda kalan kedilerin veteriner hekim kontrolünde bir kedi sütü takviyesi alması önemlidir. Irkına uygun kedi sütü tercih edilebilir.
Çünkü kedi sütleri içerisinde anne sütü ile benzerlik taşıyan besin bileşenleri mevcuttur.
Belli bir büyüklüğe ulaşan yavru büyümeyen kediler kuru mama ve yaş mamaya geçiş yapabilir. İlk adım yaş mama olarak seçilip sonrasında alıştırma ile kuru mamaya geçiş yapılabilir.
Çünkü yavruların çene yapısı henüz gelişmemiştir ve dişleri kuru mama çiğnemeye elverişli olmayabilir. Yine ona uygun yavru kedi kuru mama çeşitleri ve yavru kedi yaş mama çeşitleri seçilmelidir.
Ev içerisinde kedi bakmak zahmet ister. Bunun için beslenme ve bakım ihtiyaçları dışında güvenlik ve sağlık önlemlerinin alınması da gerekir.
Büyümeyen bir kediniz varsa mutlaka veteriner hekim kontrolünde onun aşılarını zamanında yaptırmanız ve oluşturulan aşı takvimine uyum sağlamanız gerekir.
Bunun yanı sıra evde güvenlik önlemleri almak da önemlidir. Özellikle büyümeyen kediler yüksek yerlere sıçrayıp ulaşmada güçlük çekebilirler. Bu alanda da merak içgüdülerini bastıramaz ve risk oluşturacak hareketler yapabilirler.
Yüksek alanlarda onun üzerine düşebilecek kırılabilir, zarar verebilir ürünleri ortadan kaldırmaya özen gösterilmelidir. Cam ve pencerelerin kapalı olmasını sağlamak da alınabilecek en önemli önlemlerin başında geliyor.
İlginizi Çekebilir: Tekir (Sokak) Kedilerinin Davranışları, Özellikleri ve Bakımı
Büyümeyen Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Büyümeyen kedilerde hastalıklar için teşhis yapılırken öncelikle problemin ne olduğunun incelenmesi gerekir. Kedilerde yemek yeme bozuklukları olursa, eski neşesi ve enerjisi yerinde değilse, keyifsiz ve isteksiz hareket ediyorsa bir sağlık sorunu olduğunu gösterebilir.
Bir yeri ağrıdığında bile size bunu belli edici davranışlarda bulunabilirler.
Yavru kediler, yetişkin kediler ve yaşlı kediler farklı yaş evrelerinde farklı hastalıklara yakalanabilirler. O yüzden kedilerin ırklarına göre olmasının yanı sıra yaşına göre de tepkileri farklı olur.
Büyümeyen yavru bir kediniz varsa onunla iletişim kurarken daha zorlanabilirsiniz. Ancak yetişkin ya da yaşlı bir kedi sizinle iletişim dilini daha net kullanabilir. Bu yüzden hareketlere dikkat etmekte fayda vardır.
Vücutlarında canları yanan bir yer ya da hissettikleri bir ağrı olduğunda mırıldanarak size bir şeyler anlatmaya çalışabilirler. Yedikleri yemeğin onlarda hazımsızlık oluşturması, eklem ve kas ağrıları çekmeleri ve karın ağrısı yaşamaları gibi durumlarda yemek yemeyi kesebilir, otururken sırtını kamburlaştırabilir.
Kedinizin acı ve ağrı hissettiğini anlayabileceğiniz durumlar;
- Normalin aksine inleme gibi sesler çıkarıp mırıldanması,
- Ayağa kalktığında patilerinde güçsüzlük ve titremeler görülmesi,
- Cilt renginde değişimler olması,
- Göz ve bıyık gibi alanlarda istemsiz seğirmeler olması,
- Yemek yememe isteği,
- Günlük hareketlerinde yavaşlama ya da durma olması olarak söylenebilir.
Kedilerde hastalık öncesi bu durumlar olabileceği gibi erken teşhiste tanı konulması çok daha iyi olur. Bazen bunların hiçbiri olmaz yalnızca nefes alış verişinden anlaşılabilir.
Bu yüzden gün içerisinde evde olmasanız bile akşam geldiğinizde kedinizle vakit geçirip onun davranışlarını kontrol etmenizde fayda var.
Hırıltılı ve hızı nefes alma durumları, göz ya da burun nezlesi oluşumu bazen de ağız kokusu pek çok hastalığın habercisidir. Hapşırma, arada kendini fark ettirecek ateş ve öksürme gibi belirtiler de büyümeyen kedi cinsleri üzerinde görülebilir.
Vakit kaybetmeden veteriner hekiminize giderek durumu kontrol altına alabilirsiniz. Doğru tanı ve teşhisler ile doğru ilaç tedavisi yapılabilir.
Büyümeyen Kedi Cinsleri Nerelerde Yaşarlar?
Büyümeyen kedi cinsleri Türkiye ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yaşarlar. Sevecen ve sıcakkanlı oldukları için ev arkadaşı olarak tercih edilebilirler.
En Küçük Büyümeyen Kedi Türü Hangileridir?
Dünyanın pek çok yerinde yaşayan büyümeyen kedi türleri, Devon Rex, Singapura Kedisi, Munchkin, Cornish Rex, American Curl ve Birman Kedisi gibi cinslerdir.
Büyümeyen Kedilerin En Bilinen Özelliği Nedir?
Büyümeyen kedi ırklarının en bilinen özelliği insan canlısı ve sevecen olmalarıdır. Her biri birbirinden oyuncu ve sevgi dolu kedilerdir. Hem çocuk hem de diğer evcil hayvanlar ile de insanlarla anlaştıkları kadar anlaşabilirler.